facebook
instagram

Jak na velikonočního beránka, aby byl vláčný? Upečte ho podle cukrářky Sabiny z Ambiente

Velikonoční beránek z Esky zalitý čokoládovou polevou
8. dubna 2025
Foto: Kateřina Janíková
Jak si doma upéct vláčného beránka, který zmizí do posledního drobku? Vyzkoušejte recept s vláčným výsledkem od cukrářky ze Štanglu Sabiny Keltnerové, která beránky peče pro pekárnu Eska. Jestli bude váš tvarohový beránek s čokoládou, nebo bez, to už necháme na vás.

Degustační večeře v restauraci Štangl

Restaurace Štangl pracuje s lokálními surovinami z pole i z divoké přírody, s ušlechtilými plísněmi a fermentací. Tým kuchařů vede Martin Štangl a od úterý do soboty hostům servírují tří- nebo šestichodové degustační večeře s možností vinného párování. Každý z chodů prezentuje jednu zásadní surovinu.

Suroviny

Vše nechte odležet na pokojovou teplotu.

  • 280 g másla
  • 200 g cukru krystal
  • 2 vanilkové lusky
  • kůra nastrouhaná z jednoho citronu, chemicky neošetřeného
  • 3 vejce z volného chovu (150 g)
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 3 g soli 
  • 20 ml tmavého rumu (nebo podle chuti)
  • rozpuštěné máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup

  1. V kuchyňském robotu smíchejte máslo, cukr, semínka z vanilkových lusků a citronovou kůru. Pět minut šlehejte na nejvyšší otáčky.
  2. Přidejte vejce a šlehání opakujte, následně tvaroh a znovu šlehejte. 
  3. Až přidáte do robota mouku, prášek do pečiva, sůl a rum, stačí těsto zamíchat na pomalé otáčky – jde o to, aby se všechny suroviny hezky propojily.
  4. Formu na beránka vymažte rozpuštěným máslem a vysypte hrubou moukou. Zvláštní pozornost věnujte záhybům. 
  5. Předehřejte si troubu na 170 °C a beránka pečte zhruba 40 minut. 

Aby se beránek povedl

  • Cukráři doporučují použít keramickou formu, jelikož dobře drží teplo. 
  • Prázdný vanilkový lusk nevyhazujte, můžete si z něj připravit domácí vanilkový cukr. 
  • Jak poznáte, že je beránek upečený? Zapíchněte do něj špejli – pokud na ní neulpí žádné těsto, máte hotovo. 
  • Před poléváním nechte beránka vychladnout – nejdříve ve formě (aby se vám lépe vyklápěl) a poté na mřížce nebo prkénku. 
View post on Instagram
 

Čokoládová poleva

Ve vodní lázni si rozpusťte 500 g hořké čokolády a 100 g kakaového másla. Řádně promíchejte a hotovou polevou polijte beránka. Opět vám nejlépe poslouží odkapávací mřížka.

Pokud ale zrovna nemáte čas na pečení, velikonočního beránka s bílou čokoládou a pistáciemi nebo s mléčnou čokoládou a lískovými oříšky si můžete objednat na e-shopu cukrárny Myšák. Nechte si ho doručit až domů nebo si ho u nás v cukrárně vyzvedněte v den, jaký si sami zvolíte.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme