Jak na velikonočního beránka, aby byl vláčný? Upečte ho podle cukrářky Sabiny z Ambiente

Jak si doma upéct vláčného beránka, který zmizí do posledního drobku? Vyzkoušejte recept s vláčným výsledkem od cukrářky ze Štanglu Sabiny Keltnerové, která beránky peče pro pekárnu Eska. Jestli bude váš tvarohový beránek s čokoládou, nebo bez, to už necháme na vás.
Degustační večeře v restauraci Štangl

Restaurace Štangl pracuje s lokálními surovinami z pole i z divoké přírody, s ušlechtilými plísněmi a fermentací. Tým kuchařů vede Martin Štangl a od úterý do soboty hostům servírují tří- nebo šestichodové degustační večeře s možností vinného párování. Každý z chodů prezentuje jednu zásadní surovinu.
Suroviny
Vše nechte odležet na pokojovou teplotu.
- 280 g másla
- 200 g cukru krystal
- 2 vanilkové lusky
- kůra nastrouhaná z jednoho citronu, chemicky neošetřeného
- 3 vejce z volného chovu (150 g)
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 3 g soli
- 20 ml tmavého rumu (nebo podle chuti)
- rozpuštěné máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Postup
- V kuchyňském robotu smíchejte máslo, cukr, semínka z vanilkových lusků a citronovou kůru. Pět minut šlehejte na nejvyšší otáčky.
- Přidejte vejce a šlehání opakujte, následně tvaroh a znovu šlehejte.
- Až přidáte do robota mouku, prášek do pečiva, sůl a rum, stačí těsto zamíchat na pomalé otáčky – jde o to, aby se všechny suroviny hezky propojily.
- Formu na beránka vymažte rozpuštěným máslem a vysypte hrubou moukou. Zvláštní pozornost věnujte záhybům.
- Předehřejte si troubu na 170 °C a beránka pečte zhruba 40 minut.
Aby se beránek povedl
- Cukráři doporučují použít keramickou formu, jelikož dobře drží teplo.
- Prázdný vanilkový lusk nevyhazujte, můžete si z něj připravit domácí vanilkový cukr.
- Jak poznáte, že je beránek upečený? Zapíchněte do něj špejli – pokud na ní neulpí žádné těsto, máte hotovo.
- Před poléváním nechte beránka vychladnout – nejdříve ve formě (aby se vám lépe vyklápěl) a poté na mřížce nebo prkénku.
Čokoládová poleva
Ve vodní lázni si rozpusťte 500 g hořké čokolády a 100 g kakaového másla. Řádně promíchejte a hotovou polevou polijte beránka. Opět vám nejlépe poslouží odkapávací mřížka.
Pokud ale zrovna nemáte čas na pečení, velikonočního beránka s bílou čokoládou a pistáciemi nebo s mléčnou čokoládou a lískovými oříšky si můžete objednat na e-shopu cukrárny Myšák. Nechte si ho doručit až domů nebo si ho u nás v cukrárně vyzvedněte v den, jaký si sami zvolíte.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.