facebook
instagram

K velikonoční snídani i svačině. Recept na mazanec s rozinkami z Esky

Velikonoční mazanec z Esky
9. dubna 2025
Foto: Jakub Dohnálek
Velikonoční mazanec z Esky stojí na poctivých surovinách a řemeslném přístupu. Kombinace hladké a polohrubé mouky, másla, vajíčka a mléka mu dodává vláčnost, zatímco rozinky namočené v rumu zvýrazňují jeho jemnou sladkost. Křupavé mandle na povrchu pak dotahují tuhle klasiku k dokonalosti.

Pekárna s kuchyní, kde to žije celý den

Navštivte karlínskou Esku. Každý den pečeme náš vyhlášený chleba 33 a k tomu sladké loupáky, buchty, bábovky i koláče. Chleba 66 je dostupný každý pátek do vyprodání. Pokud nemáte chuť na pečivo, přijďte na oběd z lokálních surovin nebo vyhlášené snídaně, které si můžete dát až do pozdního odpoledne. A cestou k pokladně omrkněte i náš bohatý koloniál.
Více informací najdete u nás na webu.

Suroviny na 500gramový mazanec:

  • 75 ml mléka
  • 150 g hladké biomouky
  • 85 g polohrubé biomouky
  • 34 g cukru krupice 
  • 9 g vanilkového cukru
  • 1 vejce + na potření mazance
  • 18 g droždí
  • 60 g másla
  • 2½ g soli
  • 75 g rozinek namočených v rumu 
  • 30 g celých mandlí 

Postup:

  1. Do díže dejte mléko, mouku, cukr, vanilkový cukr, vajíčko, rozdrobené droždí a pusťte hnětač na první rychlost. Zpracovávejte cca 5 minut.
  2. Poté přidejte máslo i sůl a stejným způsobem hněťte alespoň 5 minut, aby se máslo hezky zapracovalo. Zvyšte rychlost a pokračujte ještě 3–4 minuty, ale pozor, nesmíte těsto přehřát! 
  3. Jakmile bude hladké a nelepivé, přidejte namočené rozinky a zlehka je vmíchejte na pomalou rychlost.
  4. Těsto vyjměte a vytvarujte z něj bochánek. Přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a přikryjte potravinovou fólií, aby vám nakynul
  5. Když těsto zdvojnásobí objem, znamená to, že je připravené na pečení. Bochan pomašlujte vajíčkem, na středu nastřihněte do kříže a posypte mandlemi
  6. V troubě předehřáté na 165 stupňů Celsia pečte asi 25–27 minut
  7. Hotový mazanec položte na mřížku a nechte vychladnout. 

Aby se vám mazanec povedl na výbornou:

Droždí chce teplo, ne horko – Mléko by mělo být vlažné, nikoli horké, jinak droždí „zabijete“ a těsto nevykyne. Ideální je teplota kolem 30 °C.

Máslo až po částečném vypracování těsta – Kdybyste máslo přidali hned na začátku, mohlo by zpomalit práci kvasinek. Proto nechte těsto nejprve chvíli propracovat.

Nepřehněťte těsto – Pokud těsto příliš dlouho mícháte na vysokou rychlost, může se přehřát, což oslabí aktivitu kvasinek a mazanec pak nevykyne tak, jak by měl.

Správné kynutí – Mazanec dejte kynout na teplé místo bez průvanu. Pokud v místnosti není dostatečné teplo, vložte bochánek do trouby, kterou jste vyhřáli na 30 °C a poté vypnuli.

Pečení hlídejte – Každá trouba peče trochu jinak. Pokud mazanec příliš tmavne, přikryjte ho alobalem. Po upečení mu dopřejte čas na vychladnutí na mřížce, aby zůstal nadýchaný.

Nemáte čas péct? Nevadí! Mazanec ve dvou velikostech si můžete objednat i na e-shopu cukrárny Myšák - buď si jej sami vyzvednete nebo si jej nechte doručit až domů.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme