Pop-up De Luxe – restaurace Ambiente otevřená pouze dva dny
15. a 16. srpna se uskutečnila vize Jirky Horáka, Františka Skopce a Tomáše Valkoviče – kreativních šéfkuchařů Ambiente, kteří se loni začetli do původních receptur ze světové výstavy Expo 58 a postavili na nich degustační večeři o třinácti chodech. Vyjádřili tím obdiv někdejší gastronomii, ale především kuchařské legendě Florianu Zimmermannovi a jeho týmu, který se v roce 1958 přičinil o zlatou hvězdu pro československý pavilon.
Právě proto se pop-up De Luxe servíroval v pronajatých prostorách Creative Dock v budově Expo 58 na Letné. Právě proto se na něm podíleli jak kuchaři a lidé ze vzdělávacího centra UM, tak i řada umělců a designérů.
Komplexní zážitek
Hosté večeře ochutnali například vývar germini, vejce skobelev, candáta po mělnicku a pražskou račí polévku nebo krém karamel – v novodobé degustační úpravě a na porcelánu od Studia P3L1 a Miroslava Machka z G. Benedikt 1882. Tvůrci, stejně jako kreativní šéfkuchaři, respektují tradici, ale zároveň ji obohacují o současnou perspektivu.
Limitovanou edici nádobí zařídil ONES Concept Design Store ve spolupráci se Studiem Mindset – a zaměřil se také na design interiéru. Dobovou atmosféru navodily sklenice, dekorace a svítidla Studia Dechem, objekty slovenské sklářky Mila Zila a umělce Jiřího Krejčiříka, doplňky z dubového masivu výrobce Javorina nebo nábytek Studia Karlen.
Po celé dva dny se pavilonem nesl interiérový parfém studia Perfumed Prague, který vznikl speciálně pro pop-up, zatímco na terase vítal hosty venkovní lounge z nábytku Todus v kombinaci s vintage objekty, které pocházely právě z počátku šedesátých let.
Všechny dekorace, porcelán i další doplňky jsou aktuálně k zakoupení ve ONES Concept Design Store na pražském Újezdě. Zákulisní pohled na ojedinělou událost české gastronomické scény bude brzy k mání v reportáži na našem blogu.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.