Sekaná
Noví sousedé
V průchodu v Dlouhé ulici (cestou do Bokovky) najdete nově otevřenou Marii B – uvolněný podnik s konceptem carte blanche. Jídlo z kuchyně Jirky Šoury, který sedm let působil v La Degustation Bohême Bourgeoise, vám personál odprezentuje až poté, co dojíte; tedy pokud budete chtít. Čtyřchodové menu provází vinné párování, anebo si vyberete lahev z přidružené vinotéky Vin de Marie? Už brzy si tam budete moci zajít i na oběd.
Na druhém břehu řeky, na Letenském náměstí, otevřel fastfoodový podnik Burgerman – jednoduché menu láká na čtyři druhy burgerů v čerstvých sezamových bulkách a dvě verze hranolek, jak jinak než v papírovém obalu s nerezovým podtáckem. Doporučujeme rezervaci.
Bělehradská ulice na Vinohradech má nového obyvatele – italské pekařství Arte Bianca, kde ochutnáte sladké i slané pečivo z italské mouky a espresso tak, jak ho mají rádi Italové. Na pultu najdete i typické sicilské pečivo cannoli – křupavé korneto plněné ricottou a pistáciemi.
Staronové provozy
Do Karlína se vrátili kuchaři a pekaři z Esky. Zatímco v dolním patře už testují snídaně a obědy, v tom horním právě finišuje příprava restaurace Štangl pod vedením šéfkuchaře Martina Štangla. Na výběr bude mezi tří- a šestichodovým menu. Další podnik Ambiente zahájí provoz během srpna – jídlo do ruky se bude vydávat v podniku Burger Service, který povede šéfkuchař Radek Pecko.
Co se zbylou půlkou prázdnin?
Scházejí vám plány na druhou polovinu léta? Už ve čtvrtek 3. srpna dorazí do Prahy parta Mladých vinařů spolu s novými členy spolku. Avizují, že vezou necky naturálního vína. Setkat se s vinařskými talenty a popovídat si s nimi o víně i o životě můžete na jejich akci v budově WPP nedaleko Strossmayerova náměstí. Nezapomeňte si pořídit lístky.
Ve stejný den se ve vinárně restaurace Alma v centru Prahy koná událost This is Nestarec. Na návštěvu přijede známý vinař Milan Nestarec z Velkých Bílovic, aby představil svoji práci a produkci – jeho vína se budou párovat k pětichodové večeři. Vstupenky jsou ještě k mání!
Aby vína nebylo málo, v sobotu 12. srpna se v Moravské Nové Vsi koná 9. ročník AutentikFestu – oslava naturálních vín pořádaná dalším vinařským spolkem. Na akci ochutnáte naturální vína z Rakouska, Maďarska, Slovenska, Čech i Moravy od vinařů Oty Ševčíka, Petra Korába, z vinařství Dva duby, Dlúhé Grefty, Vinné sklepy Kutná Hora i od dalších. Ideální záminka pro výlet na jih!
První kulinářský tábor
V UMu na Národní myslí s letní zábavou i na školáky. Kuchaři z Ambiente si pro (vaše) děti přichystali pětidenní příměstský tábor – zbývají poslední místa. Na programu je nákup na trhu, návštěva farmy i vaření oblíbených jídel, včetně lekce krájení nebo poznávání nejrůznějších surovin. Táborníci dostanou malou kuchařku, a co víc – na závěr pozvou rodiče na společnou hostinu.
Druhý díl festivalu jídla a hudby
Kdo by toužil po víkendu mimo město, může vyrazit na ME ZE festival, který pořádají kuchaři ze Ze mě projektu společně s dalšími lidmi z gastronomie. Stejně jako loni čeká hosty neomezený přísun jídla, pití a kvalitní hudby, ale i workshopy a prostor pro odpočinek uprostřed přírody.
Konec jednoho pop-upu
Ne, nebojte se! Pizzu od kuchařky Katky Jakusové alias Slice Slice Baby ještě ochutnáte. Na Margheritu si ale budete moct zajít na jednu jedinou adresu – v listopadu Katka spolu se svým týmem otevře pizza bistro v Dělnické ulici v Holešovicích.
(Ne)všední radosti
Nejde o žádné velké novinky, ale radost z nich je návyková! V Bjukitchen postavili zahrádku a točí báječnou zmrzlinu s olivovým olejem, solí a granolou, z Myšáka si nově odnesete zmrzlinové kelímky na doma – a do třetice? Musíte vyzkoušet ledovou tříšť z Goodloku! Anebo vás zláká shakerato v Super Tramp Coffee?
Chvála se pěje na krevetový sendvič z letenského Sandwich Rodea, meruňkové knedlíky ze Šodó, obědy v Osadě i pečeného králíka U Kalendů a na kafe se jezdí do Vršovic – brněnská Industra Coffee naladila kávovar vedle sekáče 1981 a nabízí stejně pohodovou atmosféru jako neděle ve vinohradské vile 63.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.