Pot, legrace a švestky
„Vždycky jsme si přáli mít něco svého, speciálního,“ říká šéfová Lokálů Jana Křivánková. Takže když v roce 2013 přišel její tehdejší nadřízený Míra Bouchal s nápadem, že by lidé z Lokálu mohli vyjet k dodavateli kořalek Žufánkovi na sběr švestek a založit tak tradici vlastní slivovice, nadskočila radostí. Společně pak nadchli další kolegy.
„Pak už jsme jen čekali, až budou švestky nacucané cukrem, což je někdy v září, v období prvních burčáků. Záleží ale na počasí, takže se nedalo předem určit pevné datum sběru,“ popisuje první expedici v roce 2013 provozní manažer Lokálu Petr Opálka. „Pak volá Martin Žufánek: Borci, odrůda Stanley je zralá a švestky jsou velké jak tenisáky. Můžete dorazit, jen to musíte stihnout do pěti dnů, pak bude pozdě.“ Petr vzápětí svolává skupinu dvanácti lidí z Lokálů a společně vyrážejí na Moravu do Boršic.
22 metráků švestek
U Žufánka se sbírá ručně, ze země. Žádné stroje ani plachty. „Fasujeme kýble a prázdnou vlečku, ohýbáme záda a vybíráme švestky z trávy,“ popisuje proces Petr. V momentě, kdy se začíná projevovat únava, přichází Martin se svou ženou Míšou a servírují čerstvý chleba s domácími pomazánkami – a slivovici.
„Nasbíral jsem rovných dvacet kyblíků, a to přesto, že jsem měl z trávy alergický záchvat,“ směje se dnes výčepní Lukáš Svoboda. Ulevilo se mu až při večerním grilování na zahradě u Žufánků. Manažerka Lokálu Dlouhá Žofie Plačková dodává: „Práce je to obdivuhodná a smekám přede všemi, kdo to dělají dnes a denně. Aby nám sbírání líp utíkalo, pouštěli jsme si hudbu na telefonu a zpívali si. Ale i tak jsem měla švestek plné zuby ještě aspoň týden.“
Během sedmi hodin potu, legrace a čerstvého podkarpatského vzduchu nasbírali lidé z Lokálu vlečku, tedy víc než 22 metráků švestek. Z prvního sběru v roce 2013 vznikla limitovaná edice zhruba pěti set lahví. Panáka i láhev téhle exkluzivní záležitosti s 53 % alkoholu si můžete poručit ve všech Lokálech.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.