Recept na italské lasagne z Pastacaffé. Od jemného bešamelu po šťavnaté hovězí ragú
![](https://imgctx.com/cdn-cgi/image/width=3840,quality=65,format=auto/https://data.eu.cntmbr.com/jidlo-a-radost/jidlo-a-radost/c2810223-6dda-47f2-a7f2-c7056b77e15b.jpeg)
V nabídce italské restaurace Pastacaffé je najdete minimálně jednou týdně a hosté se na ně pravidelně těší. Jak si lasagne s hovězím ragú připravit doma? Šéfkuchař Jiří Bergman radí sáhnout po kvalitní italské mouce a libovém hovězím krku. A bešamel umíte?
Rychlé jídlo a kávu?
![](https://imgctx.com/cdn-cgi/image/width=3840,quality=65,format=auto/https://data.eu.cntmbr.com/jidlo-a-radost/jidlo-a-radost/520cf7bf-6041-44bc-ab48-3bd1e3473c72.jpeg)
Kuchaři Pastacaffé ve Vězeňské ulici připravují pestrou nabídku snídaní, moderní domácí těstoviny z čerstvých surovin, typické italské předkrmy a domácí dezerty.
Šest porcí lasagní si s přehledem připravíte ve třech krocích:
- ragú
- pasta
- bešamel
Na hovězí ragú potřebujete:
- 500 g hovězího krku
- 1 větší bílou cibuli nebo 2 malé
- 1 větší mrkev
- 1 řapík celeru
- olivový olej s vyšším kouřovým bodem
- 50 ml červeného vína
- 750 g rajčat v plechovce
- hovězí vývar dle potřeby
- sůl na dochucení
- Hovězí nakrájejte na kostky o hraně 3 cm (jako na guláš). Na drobnější kostičky pokrájejte cibuli, mrkev i řapíkatý celer i.
- V hrnci rozpalte olej a opečte zeleninu dozlatova. Přihoďte kostky masa a nechte je ze všech stran zatáhnout. Zalijte vínem a nechte ho částečně odvařit.
- Přidejte rajčata z plechovky, osolte a duste, dokud maso úplně nezměkne. Průběžně podlévejte vývarem.
- Až se bude maso rozpadat, řádně ragú promíchejte metlou.
Na pastu si připravte:
- 200 g mouky na pastu
- 50 g mouky semola
- 150 g žloutků (zhruba z 10 vajec nebo pasterované žloutky z kartonu)
- 1 vejce
- 1 lžíci olivového oleje
- špetku soli
- Oba druhy mouky prosijte do velké mísy a přidejte sůl, žloutky a vejce. Těsto začněte hníst v robotu nebo rukama. Až se mouka perfektně propojí s tekutými složkami, vznikne pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 2 hodiny odležet v lednici.
- Válečkem vyválejte pláty silné 0,6–1 cm, dlouhé a široké podle velikosti vaší nádoby na zapékání, případně několik menších.
- V osolené vodě vařte asi 3 minuty. Sceďte a odložte stranou.
Suroviny na bešamel:
- 85 g másla
- 80 g hladké mouky
- 1 l mléka
- 330 ml 33% smetany
- špetka muškátového oříšku (nemusí být)
- V hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a orestujte. Za stálého míchání postupně přilévejte ohřáté mléko i smetanu.
- Rozmíchanou směs vařte alespoň 5 minut. Osolte.
- Pokud máte rádi vůni muškátového oříšku, můžete do bešamelu na závěr špetku nastrouhat (v Pastacaffé ho do lasagní nepřidávají).
Kompletace
- Zapékací nádobu vytřete bešamelem. Na dno položte plát těstovin nebo vyskládejte menší pláty vedle sebe, potřete bešamelem a následně vrstvou ragú. Tento postup opakujte, dokud nebude nádoba zaplněná. Poslední plát potřete pouze bešamelem a štědrou porcí nastrouhaného parmazánu.
- V troubě rozehřáté na 160 °C pečte 35 minut. Prvních 20 minut nechte lasagne přiklopené poklicí, případně překryté alobalem. Dopékejte odklopené, aby se mohla vytvořit křupavá vrchní vrstva.
Tip: Před podáváním doporučuje šéfkuchař Jiří Bergman nechat nádobu s lasagnemi 15 minut stát mimo troubu. Jídlo bude při podávání teplé přesně tak akorát a chuť maximálně vynikne.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.