facebook
instagram

Recept na italské lasagne z Pastacaffé. Od jemného bešamelu po šťavnaté hovězí ragú

5. února 2025
Foto: Jakub Dohnálek
V nabídce italské restaurace Pastacaffé je najdete minimálně jednou týdně a hosté se na ně pravidelně těší. Jak si lasagne s hovězím ragú připravit doma? Šéfkuchař Jiří Bergman radí sáhnout po kvalitní italské mouce a libovém hovězím krku. A bešamel umíte?

Rychlé jídlo a kávu?

Kuchaři Pastacaffé ve Vězeňské ulici připravují pestrou nabídku snídaní, moderní domácí těstoviny z čerstvých surovin, typické italské předkrmy a domácí dezerty.

Šest porcí lasagní si s přehledem připravíte ve třech krocích: 

  1. ragú
  2. pasta
  3. bešamel 

Na hovězí ragú potřebujete:

  • 500 g hovězího krku 
  • 1 větší bílou cibuli nebo 2 malé 
  • 1 větší mrkev 
  • 1 řapík celeru 
  • olivový olej s vyšším kouřovým bodem 
  • 50 ml červeného vína 
  • 750 g rajčat v plechovce 
  • hovězí vývar dle potřeby 
  • sůl na dochucení
  1. Hovězí nakrájejte na kostky o hraně 3 cm (jako na guláš). Na drobnější kostičky pokrájejte cibuli, mrkev i řapíkatý celer i.
  2. V hrnci rozpalte olej a opečte zeleninu dozlatova. Přihoďte kostky masa a nechte je ze všech stran zatáhnout. Zalijte vínem a nechte ho částečně odvařit. 
  3. Přidejte rajčata z plechovky, osolte a duste, dokud maso úplně nezměkne. Průběžně podlévejte vývarem. 
  4. Až se bude maso rozpadat, řádně ragú promíchejte metlou. 

Na pastu si připravte:

  • 200 g mouky na pastu 
  • 50 g mouky semola 
  • 150 g žloutků (zhruba z 10 vajec nebo pasterované žloutky z kartonu) 
  • 1 vejce 
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetku soli
  1. Oba druhy mouky prosijte do velké mísy a přidejte sůl, žloutky a vejce. Těsto začněte hníst v robotu nebo rukama. Až se mouka perfektně propojí s tekutými složkami, vznikne pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 2 hodiny odležet v lednici. 
  2. Válečkem vyválejte pláty silné 0,6–1 cm, dlouhé a široké podle velikosti vaší nádoby na zapékání, případně několik menších. 
  3. V osolené vodě vařte asi 3 minuty. Sceďte a odložte stranou. 

Suroviny na bešamel:

  • 85 g másla 
  • 80 g hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 330 ml 33% smetany 
  • špetka muškátového oříšku (nemusí být)
  1. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a orestujte. Za stálého míchání postupně přilévejte ohřáté mléko i smetanu. 
  2. Rozmíchanou směs vařte alespoň 5 minut. Osolte. 
  3. Pokud máte rádi vůni muškátového oříšku, můžete do bešamelu na závěr špetku nastrouhat (v Pastacaffé ho do lasagní nepřidávají). 

Kompletace

  1. Zapékací nádobu vytřete bešamelem. Na dno položte plát těstovin nebo vyskládejte menší pláty vedle sebe, potřete bešamelem a následně vrstvou ragú. Tento postup opakujte, dokud nebude nádoba zaplněná. Poslední plát potřete pouze bešamelem a štědrou porcí nastrouhaného parmazánu. 
  2. V troubě rozehřáté na 160 °C pečte 35 minut. Prvních 20 minut nechte lasagne přiklopené poklicí, případně překryté alobalem. Dopékejte odklopené, aby se mohla vytvořit křupavá vrchní vrstva.

Tip: Před podáváním doporučuje šéfkuchař Jiří Bergman nechat nádobu s lasagnemi 15 minut stát mimo troubu. Jídlo bude při podávání teplé přesně tak akorát a chuť maximálně vynikne.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme