facebook
instagram

Rostbíf z Kuchyně na Hradě

17. července 2023
U receptu šéfkuchaře Marka Janoucha z Kuchyně nebudete potřebovat váhu, ale bez vpichového teploměru se neobejdete. Příprava masa zabere chvilku – pak už stačí jen zaujmout místo před troubou a hlídat teplotu.

Suroviny:

Postup:

  1. Maso pečlivě očistěte od blan.
  2. Ze všech stran ho osolte, opepřete a potřete hořčicí.
  3. Zavakuujte a nechte 3–4 dny odležet v lednici.
  4. Odležené hovězí vybalte a nechte natemperovat při pokojové teplotě.
  5. Rozpalte pánev nebo gril a maso na něm zprudka opečte ze všech stran.
  6. Do středu opečeného masa vpíchněte teploměr. Pak hovězí položte na mřížku do trouby vyhřáté na 50 °C.
  7. Doba pečení záleží na velikosti masa. Důležité je hlídat teplotu – jakmile se na teploměru ukáže 48 °C, je rostbíf hotový.
  8. Po opečení nechte hovězí vychladnout a poté ho krájejte na tenké plátky. Ještě teplé maso je dobré na zatížit a počkat, až vychladne. Maso trochu povolí a bude se vám lépe krájet. Lze to však zvládnout i zatepla.

Tip na přílohy:

V Kuchyni podávají rostbíf s majonézou smíchanou s pestem z medvědího česneku. Pokud jste propásli jeho sezonu a pesto nemáte v zásobě, skvěle poslouží také majonéza s nastrouhaným křenem nebo křenovým olejem. K rostbífu vždy přidejte nějaký druh nakládané kyselé zeleniny – okurky, cibulky, kozí rohy nebo kvašenou zeleninu. Pokud budete maso servírovat zatepla, dejte si ho s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Jaké maso použít na roastbeef?

V Kuchyni se osvědčila holubička, ale jako roastbeef můžete připravit třeba vrchní šál nebo nízkou roštěnou a další partie. Obecné pravidlo zní – vybírejte co nejlibovější kus.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.