facebook
instagram

Svíčková s pepřovou omáčkou od Kalendů

27. února 2023
Foto: Honza Zima
U Kalendů razí heslo „čím jednodušší, tím lepší“. K dokonalé chuti stačí kvalitní maso a výrazná chuť omáčky z pár ingrediencí. Svíčková patří k partiím s jemnější chutí a má příjemně křehkou strukturu. U Kalendů dělají medailonky metodou sous-vide a pepřovou omáčku zjemňují smetanou. Recept nám prozradil zástupce šéfkuchaře Ondra Landa.

Na 10 porcí omáčky si připravte:

  • 50 g másla
  • 100 g šalotky, nakrájené nadrobno 
  • 40 g nakládaného zeleného pepře
  • 1 l omáčky demi glace
  • 40 ml (1 panák) napoleona
  • 200 ml 33% smetany 
  • sůl
  • pepř

Na maso:

Příprava masa:

  1. Svíčkovou odblaňte a zavakuujte.
  2. Vařte metodou sous-vide při 56° C zhruba 2 hodiny.
  3. Ihned poté ponořte maso v sáčku do ledové vody, abyste zastavili tepelnou úpravu.
  4. Maso vybalte z vakua a osušte. Na pořádně rozpálené pánvi nebo grilu ho zprudka orestujte ze všech stran. 
  5. Nakrájejte na medailonky a podávejte s omáčkou.

Příprava omáčky:

  1. Šalotku orestujte na másle a nechte zesklovatět. 
  2. Přidejte zelený pepř a orestujte.
  3. Přilijte napoleona a nechte odvařit alkohol.
  4. Jakmile se alkohol odpaří, přidejte demi glace a vařte, dokud směs nezíská konzistenci řidšího sirupu.
  5. Vlije smetanu a ještě lehce provařte.
  6. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Tip:

Celou svíčkovou můžete po zatáhnutí ještě krátce a zprudka oglazovat na pánvi. K masu na pánev přihoďte trochu másla, bylinky a stroužek česneku. Máslo nechte rozpustit a přelévejte jím svíčkovou.Celý proces by měl trvat jen zhruba 2 minuty, aby se maso dodatečně nepropeklo.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme