facebook
instagram

Tatarák od Kalendů

2. dubna 2023
Tatarák od Kalendů je na menu už od otevření a stále patří k místním hitům. Je mletý nahrubo a dává vyniknout přirozené chuti masa. Výraznou roli hraje příloha – topinka s plátky uzeného morku. Zkuste si ho připravit doma podle receptu zástupce šéfkuchaře Ondry Landy.

Na 1 porci tataráku potřebujete: 

  • 110 g hovězího vrchního šálu
  • trochu citronové kůry
  • 1 lžičku zastudena lisovaného slunečnicového oleje
  • sůl a pepř

Na topinku: 

  • 30–40 g morku (vnitřku z morkové kosti)
  • ½ menší šalotky, najemno nakrájené
  • hrst hladkolisté petržele, najemno nasekané
  • stroužek česneku na potření
  • máslo na chleba
  • sůl
  • krajíc chleba od Kalendů

Začněte tatarákem:

  1. Hovězí očistěte od blan.
  2. Namelte maso nahrubo. U Kalendů ho melou pouze jednou.
  3. Přistrouhejte citronovou kůru – stačí dvakrát třikrát strouhnout.
  4. Přidejte olej, pepř a sůl.
  5. Pořádně promíchejte.

A teď připravte topinky s morkem:

  1. Morkové kosti natemperujte a vyloupněte vnitřek.
  2. Vnitřky morkových kostí namočte přes noc do mléka (vytáhne z morku krev, aby nebyla cítit v chuti).
  3. Vyuďte v domácí udírně – zhruba hodinu a půl až dvě při 65 °C.
  4. Většinu vyuzeného morku nakrájejte na plátky, zbytek nasekejte nadrobno.
  5. Chleba namažte máslem a opečte na pánvi nebo grilu. Potřete česnekem.
  6. Šalotku smíchejte s petrželí a nasekaným morkem. Směsí potřete chleba.
  7. Plátky morku naservírujte na krajíc, posolte a podávejte spolu s tatarákem.
View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme