Upečte si doma vyhlášené kremrole z Esky s bílkovým krémem
Listové těsto, bílkový krém, trocha péče a lahodné kremrole jsou na světě. Poradíme vám, jak vše připravit krok za krokem, a uvidíte, že to zvládnete i doma. Kremrole budou trochu křupavé, ale zároveň vláčné, a krém nadýchaný a sladký tak akorát.
Na 30 kremrolí budete potřebovat
- 500 g změklého másla
- 600 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 7 g soli
- 1 lžíce octa
- 220 ml vody
Postup:
- Začněte tukovou kostkou. 500 g změklého másla propracujte se 100 g hladké mouky a vytvořte kostku, nejlépe pomocí karty. Zabalte do potravinářské fólie a podle konzistence nechte 10-20 minut odležet v lednici.
- Teď si připravte tzv. vodánek. Prosijte 500 g hladké mouky, vytvořte důlek, dejte do něj 2 žloutky, kolem nasypte 7 g soli. Přilijte 1 lžíci octa a 220 ml vody a propracujte. Získáte pevnější hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte 10–20 minut v lednici, až se suroviny hezky skamarádí.
- Vodánek rozválejte do tvaru kříže se silnějším středem a doprostřed položte tukovou kostku. Protilehlé strany přeložte přes kostku, aby se rovnoměrně zabalila. Nechte 10 minut odpočinout.
- Rozválejte na plát. Strany přehněte ke středu a v něm přeložte ještě na polovinu. Vznikne „knížka“ se čtyřmi vrstvami těsta. Na 15 minut uložte do lednice, pak znovu rozválejte. Těsto z pravé strany přeložte do dvou třetin a přes to přehněte zbylou třetinu. Dejte na dalších 15 minut do chladu. Naposledy rozválejte a přeložte na čtyřikrát, tak jako poprvé. Nechte v lednici odležet do druhého dne. Tip: Těsto před vyvalováním vždy pomoučněte, zabráníme tak protržení. Po každém vyválení omeťte přebytečnou mouku, aby se vrstvy těsta dobře spojily.
- Rozdělte těsto na třetiny a z každé postupně vyválejte plát vysoký asi 3 mm. Krájejte pásky široké 2,5 cm a namotávejte je na trubičky na kremrole. Potřete vajíčkem a při 200–220 ºC pečte 10–15 minut. Z trubiček sundávejte kremrole ještě vlažné.
- Plňte bílkovým krémem (recept najdete níže). V chladu tato dobrota vydrží dva dny.
Jak na bílkový krém?
Na bílkový krém budete potřebovat:
- Bílky z 5 vajec
- 270 g cukru krupice
- 100 ml vody
Bílky vyšlehejte s 90 g cukru krupice na pevný sníh (pozor, nepřešlehejte!). Mezitím dejte vařit 100 ml vody se 180 g cukru, aby vznikl cukerný rozvar o teplotě 120 ºC.
Pokud nemáte teploměr, namočte do rozvaru drátěné očko (snadno ho vytvoříte z kousku drátku) – jestliže vám jdou vyfouknout řetězce bublin, máte hotovo.
Druhá možnost: Použijte stejné množství bílků i cukru krupice a na vodní lázni vyšlehejte v pevný krém.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.