Skromné jídlo aneb Recepty do 50 korun
V domácnostech samoživitelů se počítá jinak a vychází se s málem. Na hlavní jídlo pro dospělého a děti často zbývá třeba 50 korun a cesta ke kvalitním surovinám je pro spoustu rodičů klikatá. „Maminkám zůstanou po uhrazení bydlení dva až čtyři tisíce korun na jídlo, drogerii, léky, oblečení… Pokud tedy mají příjem ze zaměstnání a brigád,“ říká Veronika Kyptová, manažerka Klubu svobodných matek.
V období pandemie se podle průzkumů zadlužila až polovina samoživitelů, protože by jinak nezvládli zaplatit běžné životní náklady, a to se podepisuje i na stravování v rodinách. Proto se Klub svobodných matek zaměřil na dostupnost kvalitního jídla a požádal o spolupráci gastro publicistku Hanu Michopulu.
„Teprve díky kontaktu s Klubem jsem zjistila, jak nízko je životní úroveň matek, ale taky otců samoživitelů. Nemůžou si dovolit výživné potraviny, ve spoustě rodin se proto ani nevaří a rohlíková dieta je běžná věc,“ konstatuje Hanka a dodává: „Přitom jídlo nás naplňuje v mnoha směrech. Vyživuje naše tělo a psychiku, ale taky učí dovednostem, vytváří doma pohodu a vzdělává nás ve vztahu k přírodě.“ A proto přišla se Skromnou výzvou.
Kvalita za málo peněz
Představa, jak by se dal zlepšit jídelníček rodičů i dětí, vznikla přímo v Klubu svobodných matek. Projektový tým se rozhodl naučit samoživitele vařit z levných, ale zároveň kvalitních surovin, a na základě rozhovorů s klienty stanovil rozpočet 50 korun pro tři osoby, do kterého se musí vejít recepty z právě vznikající kuchařky.
„Když jsem se ptala, jak můžu pomoci, poprosili mě o tipy na jednoduchá, cenově přijatelná a zdravá jídla. Přemýšlela jsem, jak to udělat, a napadlo mě zapojit lidi z gastronomie. Většinou mají silnou empatii a mně připadalo důležité, aby pomoc vzešla z komunity, ne od jednotlivce,“ pokračuje Hanka.
Cílem výzvy je posbírat asi stovku receptů a vytvořit na Instagramu přehlednou a volně přístupnou kuchařku plnou skromných jídel a bohaté inspirace nejen pro samoživitele.
„Výsledkem nemá být přehlídka levných receptů z nekvalitních surovin, takových je plný internet. Recepty proto vymýšlejí převážně kuchaři a profíci z oboru. Ti totiž umějí pracovat s rozpočtem a zároveň dodat jídlu výživovou hodnotu,“ vysvětluje Hanka záměr hashtagu #skromnejidlo, který chce změnit přístup lidí k jídlu a poradit jim, jak hospodařit a neplýtvat v kuchyni.
Ty, kteří nemohou přispět receptem, motivuje Hanka k nákupu potravinových poukazů na e-shopu Klubu svobodných matek a taky k zamyšlení. „Přála bych si, aby měla výzva přesah a začala se řešit na politické úrovni. Tak jako v severských zemích, kde zákony nedovolují, aby rodiny v těžkých situacích ztratily přístup ke kvalitnímu jídlu,“ uvažuje Hanka.
Situaci rodičů samoživitelů můžete pomoci zlepšit taky v rámci akce Oběd pro dalšího, který zakoupíte i na e-shopech restaurací Ambiente. Podniky pak vytvoří poukaz na teplé jídlo a nealkoholický nápoj a odevzdá ho Klubu svobodných matek, který obědy rozdá konkrétním rodinám v nouzi.
Skromná kuchařka
K výzvě se připojují lidé z restaurací, bloggeři i novináři, kteří Hance posílají recepty na skromná (nejen) česká jídla. Využívají v nich lokální, sezonní a tradiční, i když trochu pozapomenuté či opomíjené suroviny, ale taky různé nápady, jak snížit výdaje a zvýšit nutriční hodnotu pokrmů. A tady už je pár receptů:
Pohanka s bramborem
(od Petra Bartoše z Café Savoy)
Suroviny:
- 300 g pohanky
- 700 g brambor
- 5 lžic řepkového oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- ½ lžičky majoránky
- větší špetka cukru
- sůl a pepř dle chuti
- 100 až 200 g slaniny, špeku nebo šunky
- Do rendlíku nalijte 450 ml vody a vsypte pohanku (1 díl pohanky na 1½ dílu vody). Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Občas promíchejte. Poté přiklopte, odstavte z plotny a nechte pohanku 30 minut dojít, tentokrát už bez míchání.
- Mezitím uvařte (oškrábané a na kostičky pokrájené) brambory v osolené vodě doměkka a sceďte je.
- Do studené pánve nebo do hrnce nalijte olej, přihoďte najemno nasekaný česnek i cibuli a zapněte plotnu na střední plamen. Přidejte cukr (lze vynechat, nebo nahradit lžící medu), sůl i majoránku a restujte dozlatova.
- Na pánvi opečte libovolně pokrájenou slaninu, špek nebo šunku.
- V hrnci důkladně promíchejte pohanku, brambory a cibulovo–česnekový základ. Dochuťte solí a pepřem.
- Jednotlivé porce posypte opečenou uzeninou.
Tipy: Recept můžete vylepšit hráškem, opraženými slunečnicovými semínky nebo čerstvým sýrem. Obsah bílkovin zvýší taky vařený hrách. Pohanka se dá zaměnit za kroupy.
Kváskové těstoviny s houbami a domácí ricottou
(podle Martina Štangla z Esky)
Suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce kvásku
- kapka oleje a sůl
- Všechny suroviny smíchejte v míse. Přilévejte vodu, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Těsto nechte 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- Rozválejte na plát silný asi 3 mm a nožem vykrajujte široké nudle. Nechte je několik minut proschnout na utěrce.
- Vařte v osolené vodě cca 4 minuty.
Na domácí ricottu:
- 1l mléka
- 15 ml jablečného octa, případně citronové šťávy
- Mléko 5 minut zahřívejte na 90 °C.
- Vlijte jablečný ocet a důkladně promíchejte. Přiklopte a nechte 5 až 10 minut odstát, dokud se nesrazí syrovátka.
- Sraženou syrovátku sceďte přes plátýnko a nechte vykapat.
Na dokončení:
- 300 g žampionů anebo jarních hub, třeba čirůvek májovek
- 1 lžíce kvalitního řepkového oleje
- kostička másla
- sůl a pepř
- Houby očistěte, nakrájejte na plátky a opečte na oleji.
- Do pánve s houbami přidejte uvařené pappardelle, osolte a opepřete.
- Těstoviny stáhněte z plamene a vmíchejte do nich kostičku másla.
- Podávejte s domácí ricottou a nastrouhanou citronovou kůrou.
Tipy: Místo běžných žampionů se dají použít například první jarní houby, jako jsou právě čirůvky májovky nebo třeba závojnatky podtrnky, které rostou na loukách od dubna do června.
Už brzy porostou i divoké jarní bylinky, ze kterých můžete připravit lahodné pesto.
Kvásek vás bude stát pouze cestu do Karlína, kde si ho můžete zadarmo vyzvednout v Esce.
Tvarohový nákyp
(podle kreativní šéfkuchařky Jany Jelič)
Suroviny:
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 80 g cukru (třtinový a 2 vanilkové)
- 50 g másla + na vymazání formy
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 80 g hrubé mouky + na vysypání formy
- 1 lžička kypřicího prášku
- citronová kůra, nastrouhaná
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Bílky s polovinou cukru vyšlehejte do sněhu.
- Změklé máslo ušlehejte se zbylým cukrem do pěny, pak přidejte žloutky. Šlehejte ještě aspoň 5 minut a poté stěrkou vmíchejte tvaroh (nešlehat, jinak by zřídl), mouku s kypřicím práškem a citronovou kůru.
- Nakonec do směsi opatrně zamíchejte sníh.
- Směs vlijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
- Pečte asi 45 minut.
- Nákyp si vychutnejte ještě teplý, nebo ho později ohřejte v páře. Podávejte ho s ovocným kompotem nebo s čerstvým ovocem.
Další tipy od profíků:
Nejdražší jídlo je to, které se vyhodí. Proto je dobré psát si jídelníček dopředu a často uklízet a přerovnávat lednici, abyste měli přehled, co v ní skladujete a co by se už mělo spotřebovat.
Investujte do sady krabiček na potraviny (např. sada Pruta z Ikea za 99 Kč), ukládejte do nich zbytky navařených polotovarů, surovin a odřezků, které mají další využití, a podle potřeby si je zamrazte.
Jednotlivé druhy ořezů nebo využitelných zbytků uchovávejte v různých krabičkách, např. slupky ze zeleniny patří do krabičky s ořezky na vývar. Nádoby si třeba označte lihovým fixem nebo cedulkou. Mrazák je kámoš – když je dobře zorganizovaný.
Zamrazit můžete téměř cokoli, co vám zbývá. Porce by měly být co nejmenší, aby se daly snadno rozmrazit. Příklady? Chleba nakrájejte na krajíce a uchovejte v mrazáku v uzavíratelných sáčcích. Vývar zredukujte na ¼ a zamrazte do formiček na led. Zbylý koláč pokrájejte na porce a zmrazte každou zvlášť.
Jednou za čas navařte větší množství vývaru a zamrazte ho do zásoby. Vždycky tak máte po ruce rychlou a výživnou polévku. Z kuřecích skeletů nebo tzv. polévkových směsí se dá uvařit cenově dostupný, a přitom skvělý vývar. Zbytky masa z kostí můžete navíc obrat a dát do polévky.
Bylinky skladujte vždy v uzavíratelných krabičkách. Dno vyložte suchou papírovou utěrkou, na ni položte bylinku a nahoru papírovou utěrku namočenou ve vodě. Měla by zakrýt celou rostlinu.
Stonky z bylinek a slupky z cibule, česneku a kořenové zeleniny nevyhazujte. Nechte je odstát v míse se studenou vodou, jemně je „vyperte“, vysušte a zmrazte. Použít je můžete do vývaru, do kterého se nasypou na posledních dvacet minut táhnutí.
Nakupujte v bezobalových prodejnách, pokud je máte blízko. Můžete si v nich nabrat přesné množství surovin (specifického koření nebo jiných speciálních ingrediencí), které využijete jen občas nebo do konkrétního receptu. V těchto obchodech navíc za dobré ceny pořídíte velice kvalitní suroviny, často v biokvalitě.
Potraviny nakupujte přímo od lokálních dodavatelů, například v Hale 22 v pražských Holešovicích. Dostanete se k lepším surovinám za lepší peníze. Neplatíte totiž za obaly, reklamu, převoz, sklady a distribuci – v ceně se odrážejí pouze náklady a marže pro člověka, který to všechno vypěstoval nebo vyrobil.
Skromná výzva
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.