Smaženka, sendvič a french toast z Esky aneb Jak si užít loupák
Loupák je klasika! Kynuté těsto plné másla a vzpomínek na dětství láká samo o sobě, ale dostane vás i v nápaditých sladkých a slaných variacích. „Na smaženku a tousty si většinou bereme čerstvé loupáky nebo loupákový toustový chleba z naší pekárny. Do receptů se však hodí také starší pečivo. Dostane tím druhou šanci a může se proměnit ve výborné jídlo,“ inspiruje šéfkuchař Esky Martin Štangl a jako důkaz přidává tři nevšední kombinace. Kterou si oblíbíte vy?
Pekárna s kuchyní, kde to žije celý den
1. Loupáková smaženka
Na sofistikovanou smaženku s holandskou omáčkou z hnědého másla, uzeným pstruhem a pošírovaným vejcem budete potřebovat loupáky nebo vlastnoručně upečený loupákový toust.
Připravte si:
- 55 g droždí
- 480 ml vlažného mléka
- 160 g cukru krupice
- 30 g vanilkového cukru
- 960 g hladké mouky
- 15 g soli
- 2 vejce
- 150 g másla + na vymazání formy
- Zadělejte kvásek z části mléka, droždí, trochy cukru a mouky.
- V míse propojte zbylou mouku, oba druhy cukru, sůl a vejce a zamíchejte, přilijte mléko i kvásek a vypracujte hladké těsto. Na závěr vmíchejte máslo. Nechte kynout, až se objem přibližně zdvojnásobí.
- Těsto vložte do máslem vymazané hranaté formy na toustový chléb a nechte ještě půl hodiny kynout.
- Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Na holandskou omáčku:
- kvalitní olej
- 100 g šalotky, nasekané najemno
- 160 ml octa
- 600 g hnědého másla
- 340 g žloutků
- 80 g citronové šťávy
- 12 g soli
- Šalotku orestujte na oleji a přilijte ocet. Zredukujte na polovinu a sceďte. V rendlíku zůstane cca 80 ml tekutiny.
- K octové redukci přimíchejte hnědé máslo, žloutky, 240 ml vody a citronovou šťávu. Za stálého míchání zahřívejte na vodní lázni. Omáčka by měla dosáhnout teploty 75 °C.
- Dochuťte solí, rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte.
Tipy šéfkuchaře: Smaženku může doprovodit stejná holandská omáčka, jaká se podává k vejcím Benedikt. Při její přípravě si navíc vystačíte s ponorným mixérem – jen rozmixujete vejce s octovou či vinnou redukcí a citronovou šťávou a po kapkách zašleháváte rozpuštěné (hnědé) máslo.
Holandskou zkuste nahradit neobvyklou majonézou. Kuchaři z Esky doporučují rybí majonézu z oleje z uzených rybích kostí, dijonské hořčice, citronové šťávy a rybího garumu nebo zajímavou majonézu z černého česneku.
Na smaženku:
- 4 silné plátky loupákového toustu (nebo poloviny loupáku)
- 2 vejce
- přepuštěné máslo
- sůl a pepř
Pečivo obalte v rozšlehaných vejcích a smažte na přepuštěném másle. Osolte a opepřete.
Finále: Každou smaženku obložte pošírovaným vejcem s kousky uzeného pstruha. V Esce se ryba na 24 hodin naloží do 5% solného nálevu, vyudí a rozebere na filátka, na doma se vyplatí koupit zastudena či zatepla vyuzené rybí maso. Na talíř přidejte holandskou omáčku a listový salát s bylinkami a medovo-citronovým dresinkem z 1 dílu medu, 1 dílu oleje, 1 dílu citronové šťávy a soli dle chuti.
2. Zapečený sendvič s rajčatovou omáčkou
Ingredience:
- 8 plátků z loupákového toustu (nebo 4 rozpůlené loupáky)
- 50 g hnědého másla
- 50 g dijonské hořčice
- 400 g sýru typu čedar
- 1 jarní cibulka, nakrájená nadrobno
- přepuštěné máslo
- Každý plátek pečiva potřete z jedné strany hnědým máslem a z druhé hořčicí.
- Na hořčici nastrouhejte část sýra a nasypte trochu jarní cibulky.
- Poloviny toustu přiklopte k sobě. Na přepuštěném másle je z obou stran opečte tak, aby získaly zlatavou krustu, ideálně na pánvi pod pokličkou.
Na rajčatovou omáčku:
- menší cibule, nasekaná nadrobno
- 200 g rajčat v plechovce
- 80 g másla + na restování
- 2 snítky bazalky
- cukr, sůl a pepř dle chuti
- Na kousku másla orestujte cibuli, přimíchejte rajčata a duste pod pokličkou asi 15 minut.
- Stáhněte z plamene a rozmixujte ponorným mixérem. Postupně při tom zapracujte máslo a nakonec i lístky bazalky.
- Dochuťte cukrem, solí a pepřem.
Inspirace:
Tousty naplňte více druhy sýra! Zkombinovat můžete třeba nasládlý ementál, pikantní goudu a maasdamer či comté, ale také aromatické taleggio a gorgonzolu, Gruyére nebo tvrdé kozí sýry. Chuť sendviče znásobí i sušená šunka, například z vepřové pečeně nebo z roštěné, zatímco rajčatové omáčce prospěje kapka chilli omáčky.
Grilované sendviče mají rády kyselost – neváhejte je proložit kimchi a sladkokyselými bobulemi. Jestli máte chuť, pusťte se do výroby domácí hořčice (nebo hořčičné majonézy), anebo si ji vyzvedněte v Karlíně společně s loupáky upečenými na ohni.
3. Loupák à la french toast
Ke snídani nebo ke kávě se hodí sladká verze smaženky s jablečným kompotem a karamelizovanými vlašáky.
Na 2 porce:
- 4 silnější plátky loupákového toustu (nebo 2 starší loupáky, rozkrojené napůl)
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- dřeň z ½ vanilkového lusku
- 30 g hnědého cukru
- špetka soli
- přepuštěné máslo
- V míse zlehka prošlehejte vejce s mlékem a přisypte koření, cukr i sůl.
- Pečivo namočte ze všech stran do směsi a opékejte na přepuštěném másle dozlatova.
Na jablečný kompot potřebujete:
- 3 kyselá jablka
- 100 g (hnědého) cukru
- 40 g másla
- 1 celou skořici
- Jablka rozkrájejte na měsíčky, zbavte jádřinců a ogrilujte (nebo krátce opečte na pánvi).
- V hrnci roztavte cukr. Vmíchejte jablka, máslo i skořici a přikryjte pokličkou. Vařte 5 až 8 minut, tak aby ovoce zůstalo uprostřed pevné.
Na karamelizované ořechy:
- 100 g cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 150 ml oleje na smažení
- Udělejte si rozvar z cukru a 100 ml vody, vsypte ořechy a vařte asi 10 minut. Sceďte a nechte okapat.
- V hrnci rozpalte olej a orestujte ořechy dozlatava. Rozložte je na pečicí papír a nechte vychladnout.
Výdej: Francouzský toust ozdobí jablečný kompot a rozlámané ořechy v karamelu, do hry však můžete zapojit i crème fraîche nebo pribinák ze zakysané smetany.
Milovníci sladkého neodolají kontrastu teplé vanilkové omáčky se studenou zmrzlinou, jiní si místo kompotu zvolí hrušky pošírované v cideru nebo jablka upečená v cideru s máslem a rozmarýnem. Chutnou práci odvede také miso karamel – 50 g zkaramelizovaného cukru se chvíli povaří se 100 ml smetany a 40 g másla a následně rozmíchá se 150 g sladší (bílé) miso pasty.
+
Starší loupáky vyniknou také v žemlovce a poslouží jako zajímavá strouhanka na trojobal, ovocné knedlíky i na podsypku do štrúdlu.
Loupák a ...? Snídaně!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.