facebook
instagram

Španělský ptáček z Kantýny

3. dubna 2019
Foto: Jakub Dohnálek
Česká klasika na nedělní oběd? Zkuste španělské ptáčky podle receptu zástupce šéfkuchaře Pavla Brichzina.

Na 4 porce potřebujete:

Na ptáčky:

  • 4 plátky vrchního šálu, každý o váze asi 180 g
  • 0,1 l plnotučné hořčice
  • 8 tenkých plátků anglické slaniny
  • 2 kyselé okurky
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 nožičky Našeho párku
  • sůl a pepř

Na omáčku:

  • ½ kg cibule, nakrájené najemno
  • 0,15 kg sádla
  • všechen výpek z ptáčků
  • 0,15 kg másla
  • sůl a pepř
  1. Jednotlivé porce masa rozklepejte paličkou na tenké plátky.
  2. Každý plátek rovnoměrně pomažte hořčicí a položte na něj nejdřív dva plátky slaniny, pak půlku okurky, vejce a párku. Zabalte do závitku a svažte provázkem.
  3. Vložte do pekáče a v troubě předehřáté na 250 °C pečte odkryté 20 minut, aby se maso zatáhlo. Poté pekáč zakryjte a pečte 2 hodiny při 160 °C.
  4. Cibuli opečte na sádle dozlatova. Zalijte šťávou z ptáčků a rozmixujte. Odstavte z plotny a vmíchejte studené máslo. Podle potřeby dosolte, opepřete a přelijte omáčkou ptáčky. Podávejte s dušenou rýží.

Tip: Pokud chcete dělat ptáčky jako naše babičky, stáhněte jednotlivé závitky do pobřišnice (pořídíte ji v řeznictví). Ta totiž pustí tuk a ptáčci jsou pak šťavnatější. Před použitím pobřišnici několikrát propláchněte ve studené vodě – podobně jako dršťky.

Mohlo by vás zajímat

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme