Španělský ptáček z Kantýny
Česká klasika na nedělní oběd? Zkuste španělské ptáčky podle receptu zástupce šéfkuchaře Pavla Brichzina.
Na 4 porce potřebujete:
Na ptáčky:
- 4 plátky vrchního šálu, každý o váze asi 180 g
- 0,1 l plnotučné hořčice
- 8 tenkých plátků anglické slaniny
- 2 kyselé okurky
- 2 vejce natvrdo
- 2 nožičky Našeho párku
- sůl a pepř
Na omáčku:
- ½ kg cibule, nakrájené najemno
- 0,15 kg sádla
- všechen výpek z ptáčků
- 0,15 kg másla
- sůl a pepř
- Jednotlivé porce masa rozklepejte paličkou na tenké plátky.
- Každý plátek rovnoměrně pomažte hořčicí a položte na něj nejdřív dva plátky slaniny, pak půlku okurky, vejce a párku. Zabalte do závitku a svažte provázkem.
- Vložte do pekáče a v troubě předehřáté na 250 °C pečte odkryté 20 minut, aby se maso zatáhlo. Poté pekáč zakryjte a pečte 2 hodiny při 160 °C.
- Cibuli opečte na sádle dozlatova. Zalijte šťávou z ptáčků a rozmixujte. Odstavte z plotny a vmíchejte studené máslo. Podle potřeby dosolte, opepřete a přelijte omáčkou ptáčky. Podávejte s dušenou rýží.
Tip: Pokud chcete dělat ptáčky jako naše babičky, stáhněte jednotlivé závitky do pobřišnice (pořídíte ji v řeznictví). Ta totiž pustí tuk a ptáčci jsou pak šťavnatější. Před použitím pobřišnici několikrát propláchněte ve studené vodě – podobně jako dršťky.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.