Spousta znalostí, nová přátelství a nezapomenutelné zážitky. Absolventi hodnotí kurz Maximum o pivu

8. července 2024
Foto: Kateřina Antoš
Část absolventů jsme vyzpovídali a položili jim několik otázek. Zajímalo nás, proč se rozhodli na Maximum o pivu přihlásit a jaká měli od kurzu očekávání. Také jsme chtěli vědět, co jim dal a která z „lekcí“ je nejvíce bavila.

Chcete o pivu vědět maximum?

Přihlaste se na kurz Maximum o pivu. Připravili jsme ho pro sládky, výčepní i majitele pivovarů a všechny, kteří si chtějí rozšířit pivovarnické a pivařské znalosti. Díky lektorům získáte přehled, jaký má jen málokdo. Učit se budete o historii piva, jeho výrobě, uskladnění, čepování a také o jeho chuti. Další ročník budeme spouštět v roce 2025.
Ozvěte se nám

Petr Bernat, výčepní Lokál nad Stromovkou

Do kurzu Maximum o pivu jsem se přihlásil, abych prohloubil své znalosti o tomto lahodném nápoji. Abych se dozvěděl vše o tom, jak a z čeho se vyrábí, o jeho skladování a čepování. A v neposlední řadě také proto, abych absolvoval senzorický seminář a složil senzorické zkoušky, které jsou součástí kurzu, a tím zvýšil svoji cenu na trhu práce.

Očekávání jsem žádná neměl, respektive jsem nad kurzem takto nepřemýšlel. Přesto mě velmi příjemně překvapil – dozvěděl jsem se plno zajímavých a užitečných informací a poznal nová místa i osobností pivního světa. Tím hlavním, co jsem si z Maxima o pivu odnesl, jsou nové poznatky a nová přátelství.

Každá z lekcí měla něco do sebe a líbilo se mi všechno, nejraději ale vzpomínám na Pražskou pivní zoo s historikem Lukášem Berným, exkurzi do Pivovarského muzea a návštěvu pivovaru U Fleků.

Tereza Pospíšilová, provozní Pultu

Na kurz jsem se přihlásila, protože mi připadal jako skvělý nástroj k doplnění komplexních znalostí o pivu, surovinách, výrobě a podobně. Očekávání, která jsem od Maxima o pivu měla, se v podstatě naplnila – rozšířila jsem si obzory a získala další vědomosti. Nejvíce mi v paměti utkvěla návštěva sladovny v Německu, sklizeň chmele a senzorický seminář. 

Petr Němec, majitel restaurace

Přihlásil jsem se zaprvé proto, že pivo miluju a cením si ho jako našeho kulturního dědictví. A zadruhé jelikož podnikám v gastronomii a rád se o kterýchkoli jejích odnožích dozvídám, co můžu. Od kurzu jsem čekal, že dostojí svému názvu. Tedy že se dozvím maximum, co se člověk může o pivu dozvědět, aniž by dlouhodobě pracoval v pivovaru. A to se mi splnilo vrchovatě!

Z kurzu si tak odnáším především znalosti a také praktické zkušenosti z vaření i čepování piva. Nejvíce mě bavily návštěvy pivovarů s výkladem od lidí, ke kterým bych se jinak těžko dostal. Je něco jiného projít Plzeňský Prazdroj s panem Berkou než s běžnou prohlídkou pro veřejnost.

Jaroslav Ekrt, učitel odborného výcviku na SOŠ a SOU Roudnice nad Labem

Spolupráce s UMem trvající téměř dva roky mne velmi posunula. Rád se učím nové věci, které jako učitel odborného výcviku kuchařů a číšníků následně předávám dál. Prošel jsem tak řadou kurzů a Maximum o pivu bylo třešničkou na dortu.

Zasvěcení do alchymie piva jsem si opravdu užil a jako na každém kurzu jsem i zde poznal spoustu zajímavých a fajn lidí. Zjistil jsem, že technologie vaření piva je velmi složitá. Nejvíc mě zaujala senzorika. 

Filip Trčka, ombudsman hostů Ambiente

K pivu mám dlouhodobě hezký vztah. Mám ho rád a do jisté míry mě fascinuje i z historického hlediska. Proto mi přišlo fajn si znalosti o pivu prohloubit. Nebudu zapírat, očekávání jsem měl veliká. A naplnila se. Kurz byl velmi komplexní a rozhodně jsem si doplnil teoretické znalosti. Kromě toho jsem absolvoval senzorické zkoušky, společně s kolegy uvařil pár várek ležáku a získal nové kamarády se stejnou vášní pro pivo.

Která z lekcí mě nejvíce zaujala? Těžká otázka... Moc se mi líbila návštěva Pivovaru Matuška, jejich příběh je impozantní. Veletrh v Norimberku a exkurze do LUKRu v doprovodu pana Krýsla byly také moc zajímavé, stejně jako vaření piva s Adamem Matuškou v Automatu Matuška i Lukášem Tomsou ve Dvou kohoutech. Mrzí mě, že jsem promeškal návštěvu pivovaru v Černém Kostelci.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.