Bez výčepu není pivo. Podívejte se, kde vznikají pivní tanky i kohouty

12. června 2024
Foto: Kateřina Antoš
V průběhu deseti měsíců se kurzisté naučili, jak pivo uvařit i jak ho správně načepovat. Bez výčepní technologie by to ovšem šlo těžko. A právě LUKR patří nejen u nás, ale i v rámci Evropy k předním výrobcům pivních tanků, kohoutů a dalších výčepních zařízení.

Chcete o pivu vědět maximum?

Přihlaste se na kurz Maximum o pivu. Připravili jsme ho pro sládky, výčepní i majitele pivovarů a všechny, kteří si chtějí rozšířit pivovarnické a pivařské znalosti. Díky lektorům získáte přehled, jaký má jen málokdo. Učit se budete o historii piva, jeho výrobě, uskladnění, čepování a také o jeho chuti. Další ročník budeme spouštět v roce 2025.
Ozvěte se nám

Začíná to skoro jako pohádka – žili, byli tři bratři. Ten nejstarší, Svatopluk, se stal chemikem, nejmladší Josef pomáhá otevírat pivovary po celém světě a prostřední Lubomír založil firmu LUKR, kde vznikají výčepní technologie a sanitační prostředky. A jelikož Svatopluk stojí za složením sanitačních prostředků, točí se kolem piva osud celé jedné generace.

Když se ale setkáváme s Lubomírem Krýslem v jeho rodné obci Letiny, kde LUKR sídlí, jeho vyprávění pohádku nepřipomíná. Hned zkraje se totiž dotkne tématu plagiátorství a vlekoucích se soudních sporů. Technologie, které sám vymyslel a vytvořil, si sice nechal patentovat, to však nezabránilo jejich zkopírování. Po úvodu o marném boji s větrnými mlýny nás již provádí bývalým statkem, který proměnil v dílny.

Vše pro pivo

LUKR je u nás i v zahraničí zavedený coby výrobce značkových pivních kohoutů Nostalgie a Baroko, jež jsou spojené s českou pivní kulturou. Na relativně malém prostoru se toho však děje mnohem víc. V první dílně, do níž nás Lubomír Krýsl zavedl, vznikají z plastových patron pivní PET lahve.

Z nahřáté preformy vytvoří stroj lahev v několika vteřinách, včetně zákazníkova loga. Jde o malosériovou výrobu, jež uspokojí poptávku minipivovarů a dalších menších klientů. Vedlejší místnost pak funguje jako chemická laboratoř, kde vznikají čisticí prostředky na mytí pivního skla i sanitaci pivních cest.

Další dílna slouží k opravám a repasím pivních kohoutů, většinu prostoru však zabírá stroj na výrobu pivních vaků, kterými se vyplňují pivní tanky. Lubomír Krýsl si jej nechal sestrojit podle vlastního návrhu, takže jde o unikátní, ale zároveň velmi citlivou věc, s ohledem na zmíněné plagiátorství. Což dokazuje i zákaz focení.

Přístroj svařuje vrstvy plastové fólie pomocí ultrazvuku a vak vytvoří během několika minut. Největší výhodou pivních vaků je snadná manipulace – po vložení do tanku se během plnění pivem z cisterny samy rozvinou. Pivo díky tomu nepřichází do kontaktu se vzduchem, a tak nezvětrává a zůstane déle čerstvé. A v neposlední řadě to značně zjednodušuje sanitaci samotných pivních tanků.

Poslední z dílen se věnuje výrobě pivních tanků. Nejprve se nastříhají plechy a připraví další komponenty. Poté přichází na řadu kompletace. Sestavit pivovarský nebo výčepní tank trvá zhruba tři hodiny. Nakonec se povrch vyleští tak, že připomíná zrcadlo.

Klesající poptávka

Přestože je LUKR jednou z mála firem, které vyrábějí pivní tanky, a to u nás i v Evropě, v době naší návštěvy tato dílna v provozu nebyla. V posledních deseti letech sice rostl počet provozoven, které své výčepy obohatily o tanky, jelikož je však tato technologie takřka nesmrtelná, trh se postupně nasytil a poptávka poklesla.

Kromě sídla společnosti v Letinách jsme navštívili také plzeňskou prodejnu, jejíž součástí je i Pivocvična. Účastníci Maxima o pivu si tak mohli prohlédnout technologie LUKRu v akci a vychutnat si pečlivě ošetřené a správně načepované pivo. 

A co jsme si z exkurze odnesli? „LUKR je nejvýraznější firma, která se u nás zabývá pivovarskou technologií. Navazují na tradici starých výčepních kohoutů, jejich výrobu neustále posouvají dál a troufám si říct, že to dělají nejlépe na světě. I proto s nimi pracujeme u nás restauracích. Osobně nedám dopustit na Baroko,“ vypráví Lucie Janečková z Institutu PIVO.

Prohlídku si pochvaloval i sládek Dvou kohoutů Lukáš Tomsa: „Je skvělé vidět firmu, která se zabývá výčepní technologií v tak širokém záběru. I pro mě bylo zajímavé seznámit se detailněji s technologickým zakončením cesty, kterou pivo musí před načepováním do půllitru urazit.“

Také se chcete o pivu dozvědět první poslední? Přihlaste se na další běh celoročního kurzu Maximum o pivu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.