Tempo práce v gastru: Kdy je potřeba přidat?
Určitě to znáte. Restaurace se během krátké chvíle naplní a velmi pravděpodobně následuje stav, který je noční můrou nás všech. Ano, říkám nás všech – myslím tím kompletní personál, ale i hosty. Plavba!
Vzpomínám si, jak jsme v Mánesce vždycky říkali: „Tááák, hezky se nám to navalilo, asi bude potřeba podřadit...“
S odstupem času vnímám, že možností, jakým způsobem „podřadit“, je více. Ideální je, aby si zákazníci ničeho nevšimli... Ono totiž „podřadit“, tedy zvýšit otáčky a nabrat akceleraci, nemusí zákonitě znamenat zrychlit chůzi, běhat po place, zesílit hlas a dělat práci dvakrát rychleji. To už je pak jen krůček ke zmatku a ten nikdo z nás nechce.
Zpravidla bohatě stačí větší soustředění, komunikovat a pohybovat se efektivněji a například dodržovat staré číšnické pravidlo „plný tam – plný zpět“. Tempo nemusí být raketové, a přesto dá všechno náhle do pohybu.
K restauracím, kde to umějí perfektně, patří Café Savoy. Věčně plno, zástupy lidí u dveří, stoly se „točí“ závratnou rychlostí, ale tempo obsluhy je tak akorát, dokonale elegantní... Vždycky na to obdivně koukám a v duchu tleskám.
Text vyšel v Anovinách, měsíčníku pro zaměstnance podniků Ambiente.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.