facebook
instagram

Do burgeru nebo jen tak k chlebu. Jak připravit trhané vepřové z Našeho masa

10. července 2022
Foto: Honza Zima/ Daniela Kadlečková
Křehké, šťavnaté maso, uzená majonéza a hrst čerstvých bylinek – v housce, jen tak do ruky a nejlépe u grilu s přáteli. Jak se peče a trhá maso z přeštíka?

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je chrámem pro všechny, kteří touží po kvalitním masu ze zvířat tuzemských chovatelů. A pokud nemůžete do prodejny v Dlouhé ulici, nakupte na e-shopu Naše maso.
Nakoupím online!

Vytáhněte pekáče! V rámci podcastu Fanklub pozoruhodných surovin jsme navštívili řeznictví Naše maso, kde se zpracovává černostrakaté přeštické prase.

„Pro řezníka i kuchaře je přeštík celkem problematický – má dost kostí, méně svaloviny a spoustu tuku, kterého se mnozí zaleknou. Černé štětiny navíc zanechávají nežádoucí stopy na kůži,“ tvrdí řezník František Kšána o mase, které vyniká báječnou chutí, a to právě díky tukovému mramorování jednotlivých partií.

„Maso z přeštíka se hodí k dlouhé tepelné úpravě, při které se ze svalu postupně uvolní voňavý tuk. Díky tomu je výsledek šťavnatý, měkký a plný chuti,“ dodává šéfkuchař Našeho masa Martin Zavoďan – a sdílí s námi recept na trhaného přeštíka v housce.

Trhané vepřové maso v housce

Ingredience:

  • 600 g vykostěných vepřových kolen
  • 100 g rubu (kořenicí směsi) 
  • 3 stroužky česneku
  • 50 ml oleje
  • 12 g soli 
  • 150 ml BBQ omáčky

+ voda nebo vývar na podlití masa

Koření na rub:

  • 40 g červené papriky 
  • 40 g uzené papriky 
  • 10 g mletého černého pepře
  • 10 g oregana
  • 10 g mletého koriandru

1. Vepřová kolena potřete směsí koření, přidejte nadrobno nasekaný česnek, sůl a olej. Vše důkladně promíchejte a nechte přes noc uležet v lednici. Kuchaři maso zavakuují, domácím podmínkám vyhovuje uzavíratelná nádoba.

2. Druhý den rozpalte pánev (nebo gril) a kolena zprudka opečte.

3. Zatáhnuté maso vložte do nádoby na pečení, podlijte trochou vody (nebo vývaru) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Za dvě a půl hodiny by mělo krásně změknout.

V Našem mase pečou kolena přes celou noc při teplotě 90 až 95 °C. Partie se v podstatě konfituje ve vlastním tuku, aniž by hrozilo, že se vysuší.

4. Po upečení slijte výpek do misky a roztrhejte maso pomocí dvou vidliček. Do ještě horkých vláken přilijte ohřátou BBQ omáčku – a můžete podávat.

Poznámky: Příště místo kolen vyzkoušejte méně tučnou vepřovou plec. Pokud by se upečené maso tvářilo suše, vmíchejte k němu část výpeku. Partie můžete marinovat až tři dny – budou ještě křehčí! Kdo si chce vychutnat čistou chuť přeštíka, nahradí BBQ omáčku pouze výpekem a šťávou z masa.

Do housky

Trhané maso je samo o sobě dost výrazné, přesto se do burgerové housky servíruje s uzenou majonézou a jednoduchým salátem: mrkev, různé druhy salátu a bylinky (například meduňka, koriandr, petržel, šťovík a máta) se propojí s dresinkem z olivového oleje, citronové šťávy, špetky soli a cukru. Pečivo se plní i kimchi nebo salátem coleslaw – záleží na sezoně.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme