Pečený bůček z Kantýny
Pečený bůček na všechny způsoby je klasika, na kterou se chytne každý opravdový masař! Zkuste si tuhle dobrotu upéct podle kuchařů a řezníků z Kantýny – mají osvědčený trik na to, aby kůže krásně křupala.
Vepřový bůček
Na 4 porce potřebujete:
- 1,2 kg vepřového bůčku
- slunečnicový olej na potření
- sůl
- Maso nechte v celku. Očistěte ho od silnější vrstvy tuku a vykostěte.
- Potřete olejem a pak osolte po celém povrchu.
- Troubu předehřejte na 250 °C a dolů dejte plech s vodou – zajistí dostatečnou vlhkost. Nepodlitý bůček pečte z každé strany asi 30 minut, dokud se kůže nenafoukne.
- Snižte teplotu na 180 °C, přepněte na spodní ohřev a zvolna dopečte. Trvá to asi 90 minut.
- Podávejte s čerstvým chlebem, kysaným zelím a vejmrdou.
Vejmrda
Na 4 porce potřebujete:
- 200 g jablek, očištěných a nastrouhaných
- 25 g cukru
- 25 ml octa
- 30 g najemno nastrouhaného křenu
- špetku soli
Smíchejte všechny ingredience. V lednici vám vydrží 2 až 3 dny.
Tip: Hotový bůček krájejte křupavou kůží dolů. Řez bude snazší a kůže se nerozdrolí.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.