Ultimátní recept na domácí filtrovanou kávu
Vyváženou a lahodnou filtrovanou kávu si můžete dopřát i v domácích podmínkách. Metod filtrování existuje celá řada – tentokrát jsme se zaměřili na V60. Nechte si chutnat!
Na gram přesně
Při přípravě kávy pomocí V60 je třeba dodržovat základní poměr 60 g kávy na litr vody. Na šálek o objemu 250 ml tak potřebujete 15 g kávy – pokud snídáte ve dvou, připravte si 500 ml kávy z 30 g.
Vybavení:
Postupujte jako barista:
Hlídejte si čas!
Extrakce kávy (od chvíle, kdy začnete zalévat namletá zrna) by měla u objemu 250 ml trvat zhruba 2 minuty. Pokud voda protéká přes kávu moc rychle, příště zrna namelte jemněji, a naopak – jestliže čekáte výrazně déle, znamená to, že jsou pomletá příliš najemno.
Proč zrovna V60?
V60 pochází z Japonska. Můžete se s ním setkat téměř v každé kavárně, kde pracují s výběrovou kávou, a hodí se i na doma. Šikovný překapávač vypadá jako hrneček ve tvaru písmene V. V60 se mu říká proto, že jeho stěny mají sklon 60 stupňů. Na výběr máte plastovou, porcelánovou, skleněnou i kovovou variantu a tři velikosti, 01–03. Zatímco z nejmenší 01 připravíte 1–2 šálky, větší 02 zvládne až čtyři, a největší 03 dokonce osm šálků kávy.
V60 má speciální uvnitř zatočené vroubky a na dně otvor, kudy protéká vyluhovaná káva. Drážky slouží k přilnutí filtru a odvádění vzduchu – i to podpoří lepší extrakci kávy. Ve spodní části V60 je praktické zakončení ve tvaru podšálku, takže dobře sedí na hrnečku nebo konvici, kam hotová káva překapává.
Zdroj: baristé Ambiente
Kávové kurzy v Umu!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.