Vánoční koktejly 3x jinak
Eska: Jablko, whisky, máslo
Potřebujete:
- 30 ml whisky (Trebitsch nebo Goldcock)
- 30 ml tekutého karamelu
- 130 ml jablečného moštu
- 10 g másla
- 1 svitek skořice
- 1 hvězdičku badyánu
- 3 hřebíčky
- trochu mleté skořice k servírování
Pokud máte po ruce kávovar, dejte všechny přísady do konvičky na mléko a spařte celou směs na trysce. Koktejl můžete připravit i v malém rendlíku, ve kterém si nejprve vyrobíte karamel. K tomu postupně vmícháte ostatní suroviny – alkohol jako poslední! Hotový nápoj stačí důkladně prohřát, aby se ingredience propojily, a pak ho nalít do hrnku a jemně posypat mletou skořicí.
Grog Cherry Toddy z brněnského Ateliéru
Potřebujete:
- 40 ml Fassbind Kirsch
- 1 lžičku brusinkové marmelády
- kapku absintu
- trochu Peychauds Bitter na dochucení (nemusí být)
- plátek citronu na ozdobu
Všechny suroviny zalijte přímo v hrnku 120 ml horké vody, pořádně promíchejte a na závěr ozdobte plátkem citronu. Grog si vychutnávejte pomalu!
Podruhé můžete vyzkoušet jablečnou variantu Apple Toddy. Nachystejte si 40 ml calvadosu, lžičku medu, kousek vanilkového lusku, 2 střiky bylinného likéru Angostura Bitters, 10 ml citronové šťávy a 120 ml horké vody. Postup zůstává stejný.
Vánoční jablko z londýnského Lounge Bohemia
Potřebujete:
- 15 ml esíčkové vodky
- 15 ml vanilkové vodky
- 15 ml jablečného likéru
- 30 ml čerstvého jablečného džusu
- 15 ml skořicového sirupu
- 10 ml citronové šťávy
- 1 bílek
- 1 badyán na ozdobu
Ingredience protřepte v šejkru a přidejte led. Potom směs znovu důkladně vyšejkrujte, přelijte do vychlazené kupetky (vysoké koktejlové sklenice) a dozdobte badyánem tak, aby se vznášel na hladině.
Ochucené vodky a skořicový sirup si jednoduše připravíte i doma:
- Esíčková vodka se vyrábí tak, že necháte při pokojové teplotě louhovat 5 esíček ve 200 ml vodky, a to pět dní. Výsledek přecedíte přes kávový filtr.
- Podobně vznikne i vanilková vodka: podélně naříznutý vanilkový lusk louhujte v 700 ml vodky, opět za pokojové teploty. Po pěti dnech se infuzovaný alkohol scedí přes kávový filtr.
- Na skořicový sirup potřebujete 200 g cukru, který rozpustíte ve 100 ml vroucí vody, rozmixujete se skořicí a necháte vychladnout. Na závěr ho přecedíte přes jemné síto a poté skladuje v lednici, nejlépe v uzavíratelné sklenici.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.