Za výčep se poprvé postavil teprve před třemi roky. Co dovedlo Pavla Láfa k výhře ve Zlaté pípě?

15. července 2024
Foto: Kateřina Antoš
Výčepnímu řemeslu se věnuje teprve necelé tři roky. I přesto si na konto připsal výhru ve výčepní soutěži Zlatá pípa 2024. Jak se mu v Lokále U Zavadilů čepuje ze zlaté pípy a čím se odmění za výhru?

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

Byla to očekávaná výhra?

Rozhodně jsem doufal, ale nečekal jsem to. Zlaté pípy jsem se zúčastnil podruhé, poprvé to bylo loni.

Která disciplína ti nejvíc hrála do karet? 

Nejvíc jsem si užil pětiboj, hlavně držení půllitrů. Ve volném čase cvičím, takže to pro mě nebylo těžké. Nejobávanější byl pro mě po minulém ročníku Zlatý kvíz, je v něm hodně otázek a nejsou jen z pivního světa, ale jde o všeobecný přehled. 

Ten se snadno zapomíná. 

Právě. Ale měl jsem super tým, zapojil se generální manažer Zbyněk Skalický, spolumajitel Marek Zákon, Zdenička Šubrtová z Kantýny a štamgast Radek Jedlička. Nakonec jsme skončili v této disciplíně třetí.

Trénoval jsi na některou z disciplín? 

Zkoušel jsem si skládání prázdných sklenic, což je jedna z disciplín pětiboje, který se každý rok odehrává v Lokále Korunní. Nakonec se mi jich podařilo do rukou naskládat 24. Taky jsem si týden před soutěží zkusil doma rozebrat výčepní kohout, který v pětiboji skládáme poslepu. Ale jelikož dělám pravidelně sanitace tady U Zavadilů, tak jsem si věřil.

Bral jsi někoho z těch sedmi soutěžících kolegů vyloženě jako soupeře? 

Každý soupeř byl v něčem dobrý a silný, ale velký respekt jsem měl z Martina Sysla, který ještě na začátku soutěže čepoval v Lokále Korunní. Říkal jsem si, že pětiboj se bude odehrávat na jeho domácí půdě a bude ve výhodě. Jenže on se rozhodl služebně přejít do Lokálu U Jiráta, a tím pádem musel ze soutěže odstoupit. Velké soupeřky jsou taky Terka Pospíšilová z Pultu, která pípu loni vyhrála, a Elen Skalická z Lokálu Dlouhááá. Elen byla loni druhá.

Jaký je další milník v tvojí výčepní kariéře? 

Vím, že v budoucnu bych si chtěl splnit průkaz Mistra výčepního, jsem zhruba v půlce plnění jednotlivých úkolů. Ale zahrnuje to i zahraniční stáž a my teď s přítelkyní čekáme dítě, tak na kariéru zase tolik nemyslím. Chtěl bych si užívat čepování ze zlaté pípy. 

Co je to průkaz výčepního a co průkaz mistra výčepního?

O průkaz výčepního se může ucházet kdokoli z vyškolených výčepních v Lokále či jiném podniku Ambiente. Držitelé průkazu výčepního, kteří chtějí postoupit o stupínek výš, mohou usilovat o průkaz mistra výčepního. K jeho získání vedou sanitační a senzorické zkoušky, schopnost vyškolit nového kolegu za výčepem, zahraniční stáž a zdárně uvařená várka piva.

Půjdeš do soutěže i příští rok? 

Láká mě zkusit výhru obhájit, zatím se to nikomu nepodařilo. Ale jak říkám, čekáme rodinu a uvidím, jak se všechno vyvine. Nechám to otevřené.

Čepuje se ti ze zlaté pípy jinak? 

Myslím, že každá pípa je v něčem jiná. Byl jsem zvyklý na tu starou a na zlaté je trošku pevnější těsnění. A rozhodně se na ni líp dívá. Štamgasti jsou také rádí, pípu si pochvalují a stále nám gratulují. A já bych nejen jim chtěl ještě jednou touto cestou poděkovat. Moc mi pomohly body z veřejného hlasování a taky kvízový tým. 

View post on Instagram
 

A už víš, čím se za letošní výhru odměníš? 

Něčím malým si radost udělám, ale určitě půjde část peněz do dětské výbavičky. (smích)

Kdo se může přihlásit?

Chcete se také stát vítězem nebo se alespoň zúčastnit? Přihlášky do ročníku 2025 se uzavírají 11. srpna 2024. Stačí napsat na zlatapipa@ambi.cz. Pravidla soutěže najdete na webu Zlaté pípy.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.