Mlíko na ex, kohout poslepu a posilování s půllitry. Šestý ročník Zlaté pípy zná svého vítěze

21. června 2024
Foto: Kateřina Antoš
Ve čtvrtek 20. června proběhlo velkolepé vyhlášení výčepácké soutěže Zlatá pípa. Gravírovanou trofej a finanční odměnu si odnesl Pavel Láf z Lokálu U Zavadilů. Hlasitý potlesk si však zaslouží všech sedm výčepních, kteří mají za sebou rok soutěžení a celou řadu náročných disciplín. Jak soutěž vlastně probíhá?

Soutěž každoročně pořádá Institut PIVO (dříve Škola čepování), za kterým stojí zkušení výčepní Lucie Janečková, Tomáš Krčmář a Martin Novopacký. Spolu s Terezou Plášilovou se starají o organizaci jednotlivých disciplín, péči o soutěžící, koordinování porotců a poctivou archivaci všech výsledků.

Vítěze vyhlašují na dvoře u Dvou kohoutů vždy jen jednoho, do pomyslné síně slávy však nepochybně patří všichni zúčastnění. A kdo že se k nim může v dalším ročníku přidat?

„Zlaté pípy se aktuálně může zúčastnit kdokoli, kdo pracuje jako výčepní v Lokálu nebo v jiném podniku Ambiente, má za sebou výčepní školení, v kapse výčepní průkaz, který je nadstavbou školení, a čepuje plzeňské pivo,“ shrnuje podmínky vstupu do soutěže Lucka Janečková.

S kolegy už ale přemýšlejí o tom, že by některý z nadcházejících ročníků otevřeli i pro zkušené výčepní mimo Ambiente.

Velká zkouška výčepáctví

Letošní ročník byl už šestým. „Chtěli jsme vytvořit soutěž, která by otestovala naše výčepní ze všech možných úhlů, chtěli jsme je komplexně ohodnotit a motivovat, vytrhnout z denní rutiny,“ vysvětluje Lucka.

Fakt, že jednou z podmínek vstupu do tohoto klání je výčepní průkaz, motivuje služebně mladší kolegy, aby se snažili tento hodnotný doklad získat, potažmo se přihlásili do soutěže. Přihlášky se uzavírají vždy začátkem září.

Co je to průkaz výčepního a co průkaz mistra výčepního?

O průkaz výčepního se může ucházet kdokoli z vyškolených výčepních v Lokále či jiném podniku Ambiente. Držitelé průkazu výčepního, kteří chtějí postoupit o stupínek výš, mohou usilovat o průkaz mistra výčepního. K jeho získání vedou sanitační a senzorické zkoušky, schopnost vyškolit nového kolegu za výčepem, zahraniční stáž a zdárně uvařená várka piva.

Čtyři, tedy vlastně osm disciplín a síť hodnotitelů

Do soutěže se mohou zájemci hlásit vždy do sprna, startuje se v září. V listopadu probíhá zlatý kvíz, v březnu pak pětiboj. Soutěžící jsou ale hodnoceni i průběžně.

Jednou z prvních – a často nejobávanějších – disciplín je zlatý kvíz. Jednotliví výčepní si na něj musí sestavit soutěžní tým z kolegů a štamgastů. Výsledek kvízu tvoří 25 % celkového bodového ohodnocení a padají otázky ze světa piva i ze všeobecného přehledu. Letošní hospodský kvíz ovládla Elen Skalická z Lokálu Dlouhááá.

View post on Instagram
 

Nejdůkladnější zkouškou bývá pro účastníky březnový Výčepní pětiboj, který se během let stal také oblíbenou událostí lokálovských štamgastů. Patří do něj exování mlíka (samozřejmě toho pivního) a křížový výslech – rychlé otázky na čas týkající se piva i čehokoli jiného. „Ptáme se třeba na to, kdo je prezident Bolívie nebo kolik věží má Praha,“ dokládá náhodnost otázek Lucka.

Dalšími disciplínami z pětiboje jsou držení plných půllitrů na čas, skládání výčepního kohoutu poslepu a nošení co nejvíce pivního skla v rukou. Pětiboj má druhou největší váhu, tvoří 25 % celkového hodnocení. Letošní kolo vyhrál Pavel Láf z Lokálu U Zavadilů.

View post on Instagram
 

Dalších 40 % nemohou uchazeči ovlivnit přímo v soutěži, ale svým celkovým vystupováním. Výčepní dostávají během deseti měsíců několik různých typů hodnocení. Soupeři se hodnotí mezi sebou, navštěvují je tajní hodnotitelé a body dostávají také od štamgastů (ze svých domácích podniků), též jmenovaných Luckou Janečkovou, která body pečlivě zaznamenává.

A pak je tu veřejné hlasování, které po celou dobu soutěže probíhá na webu Zlaté pípy. Hlasovat pro svého favorita můžete jednou měsíčně od září do poloviny června.

Vítěz bere…

… vše! Tedy zlatou pípu s vygravírovaným vlastním jménem a odnáší si ji do domovského podniku. Kromě toho získává sto tisíc korun a nekonečný potlesk a slávu!

Letos si zlatou pípu na svůj výčep odnesl Pavel Láf z Lokálu U Zavadilů. A ukápla i slza štěstí. „Je to krásný pocit. Děkuju všem, kteří pro mě hlasovali, a těm, kdo mi pomáhali jako tým ve zlatém kvízu – nebyla to moje nejsilnější disciplína a bez nich bych to nikdy nezvládl,“ děkoval Pavel na pódiu u Dvou kohoutů. 

View post on Instagram
 

V soutěži se utkal se šesti soupeři. Jmenovitě s kolegou Jakubem Lovětínským Z Lokálu U Zavadilů, Elen Skalickou z Lokálu Dlouhááá, Luckou Janouškovou z Lokálu Hamburk, Terezou Pospíšilovou z Pultu, Jaroslavem Balátem z Lokálu u Bílé kuželky a Tomášem Polákem z Kuchyně. 

View post on Instagram
 

Zapoj se! 

Chcete se stát výčepním a zapojit se do jednoho z budoucích ročníků Zlaté pípy? Zamiřte na kariérní web Zapoj se a buďte součástí výčepní komunity!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.