Zaměřeno na pivní styly: německé ležáky

22. července 2024
Foto: Vojtěch Tesárek
Zásadní význam nejen v německém, ale i světovém pivovarnictví má spolková země Freistaat Bayern. Bavorsko se dělí na sedm vládních obvodů, přičemž pro pivaře hrají klíčovou roli především Horní Bavorsko spolu s Mnichovem a Horní Franky s Bamberkem. V dnešním díle se zaměříme na německý Pils, Helles a Bock.

Pils

Německý Pils je většinou světlejší, lehčí a více prokvašený než český. Hořkost je výraznější. Celkový dojem z konkrétního piva může ovlivnit také různá tvrdost vody napříč Německem. V hořkosti i aromatu dominuje tradiční německý chmel.

Helles (mnichovský)

Tak jako Češi používají výraz ležák, Bavořané nazývají toto pivo Helles. Tento typ piva je znám také pod názvem Münchener čili mnichovské pivo. Jedná se tedy o světlé pivo, které je dobře prokvašené. V chuti by měly dominovat použité slady, chmel přináší jen doplňkovou chuť i aroma. Je to pivo osvěžující, lehké a dobře pitelné.

Bock

Název vznikl zkomolením jména bavorského městečka, kde tohle pivo vzniklo. Město Einbeck leží nedaleko Hannoveru. Bavořané si objednávali toto pivo slovy „einpock Bier“, z čehož časem vzniklo „ein Bock Bier“. Až na několik výjimek je Bock spodně kvašené pivo, které má vysoké EPM a vyžaduje dlouhé zrání při nízkých teplotách.

Obsah alkoholu se standardně pohybuje mezi 6 a 8 %. Pivo má plné tělo s karamelovými tóny, ale téměř neznatelné chmelové aroma. Samozřejmě je možná i silnější verze a pivo může být jak světlé, tak i tmavé.

  • Doppelbock je silné pivo a většinou platí, že čím je tmavší, tím hlubší má chuťový profil. Naopak světlejší varianty mohou být hořčejší a sušší. Jde o pivo plnější chuti, kterému dominuje sladové tělo, avšak nemá obsahovat příchutě praženého sladu.
  • Eisbock se vyrábí zmrazením Doppelbocku. Tím se odstraní voda i případné vady a zvýší se obsah alkoholu. Očekávejte jemné pivo.

Kellerbier

Název znamená „pivo uložené ve sklepě“. A skutečně jde o pivo, které se pije ve sklepích pivovarů. Jde o nefiltrovaný ležák, který má světlou barvu a bývá vydatně chmelený.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.