facebook
instagram

Zaměřeno na pivní styly: Svrchně kvašená piva

Jaké pivní styly existují?
10. dubna 2025
Foto: Lucie Fenclová
Základní dělení ležáků už jsme si přiblížili, ale jak je to s těmi svrchně kvašenými pivy? Jde to vůbec? Je v tom nějaký systém? Samozřejmě! Pojďme si v tom udělat pořádek.

Děláme pivu dobré jméno

Ve světle teplých barev se zrcadlí radostný okamžik, kdy tři přátelé zvedají sklenice s pěnivým pivem, jako by oslavovali nejen chuť, ale i společné chvíle. Úsměvy se rozprostírají na jejich tvářích, jako sluneční světlo pronikající přes obláčky, a vytvářejí atmosféru neodolatelného štěst
V Institutu PIVO vyvíjíme pivní technologie, vzděláváme veřejnost i výčepní, sanitujeme, pronajímáme výčepy a šíříme osvětu o českém ležáku. Pro nás všechny i další generace.

Spojte svou lásku k pivu s našimi kurzy, pivními procházkami nebo akcemi pro firmy. Sami se naučíte čepovat, ale i poznat správně načepované pivo. Ať jste kdekoliv.
Institut PIVO

Na rozdíl od spodně kvašených piv, ty svrchně kvasí při vyšší teplotě. Před použitím (nasazením) kvasnic se teplota mladiny sníží na zhruba 15–20 °C. U spodně kvašených piv je ale mladina zchlazena na přibližně 5–9 °C. 

Během samotného kvašení může teplota vystoupat až na 25°C. U svrchně kvašených piv se budeme bavit nejčastěji o pivu ale. Můžeme se s ním potkat v mnoha podobách po celém světě. A my začneme Anglií.

Anglie

Stejně jako je pivo zakořeněné v české kultuře, je tomu tak i v té anglické. I když je velmi populární i ležák, žádná hospoda v Anglii se neobejde bez piva ale.

Mild ale

Jedná se o typický anglický styl piva, který dnes už není tolik populární. Je to jemné sladové pivo s anglickými chmely. Aroma není výrazné a hořkost je jemná. Mild může být jak světlé tak i tmavé barvy.

Brown ale

Vychází z mild ale. Jedná se o jemné pivo, tmavozlaté barvy. Bývá sladové a sladší, má málo výrazné aroma a hořkost. Nejznámějším zástupce je určitě Newcastle Brown Ale. To bylo uvedeno na trh, aby konkurovalo pivu pale ale produkovaným v Midlands. 

Bitter

Žádná hospoda v Anglii se neobejde bez piva bitter. Jeho původ nalezneme už v dobách kolonialismu, kdy byla piva velmi chmelena a s vyšším procentem alkoholu, aby vydržela drsné podmínky přepravy. A s jakými druhy se můžete setkat? 

Ordinary Bitter

Historicky vznikl tento styl jako hořčejší verze Mild ale a britských ale. V rámci všech piv typu Bitter se jedná o nejslabší verzi.

Special/Best Bitter

Je silnější než Ordinary Bitter. Tělo je více sladové.

Extra Special Bitter (ESB)

Nejsilnější a nejvýraznější Bitter. Má výraznější aroma právě díky použití anglických chmelů.

Tak to jsou první tři základní typy piva ale. Příště ještě zůstaneme v Anglii, zaměříme se však na další styly.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme