facebook
instagram

Zaměřeno na pivní styly: Svrchně kvašená piva

Jaké pivní styly existují?
10. dubna 2025
Foto: Lucie Fenclová
Základní dělení ležáků už jsme si přiblížili, ale jak je to s těmi svrchně kvašenými pivy? Jde to vůbec? Je v tom nějaký systém? Samozřejmě! Pojďme si v tom udělat pořádek.

Děláme pivu dobré jméno

Ve světle teplých barev se zrcadlí radostný okamžik, kdy tři přátelé zvedají sklenice s pěnivým pivem, jako by oslavovali nejen chuť, ale i společné chvíle. Úsměvy se rozprostírají na jejich tvářích, jako sluneční světlo pronikající přes obláčky, a vytvářejí atmosféru neodolatelného štěst
V Institutu PIVO vyvíjíme pivní technologie, vzděláváme veřejnost i výčepní, sanitujeme, pronajímáme výčepy a šíříme osvětu o českém ležáku. Spojte svou lásku k pivu s našimi kurzy, pivními procházkami nebo akcemi pro firmy. Sami se naučíte čepovat, ale i poznat správně načepované pivo.
Zajímá vás víc?

Na rozdíl od spodně kvašených piv, ty svrchně kvasí při vyšší teplotě. Před použitím (nasazením) kvasnic se teplota mladiny sníží na zhruba 15–20 °C. U spodně kvašených piv je ale mladina zchlazena na přibližně 5–9 °C. 

Během samotného kvašení může teplota vystoupat až na 25°C. U svrchně kvašených piv se budeme bavit nejčastěji o pivu ale. Můžeme se s ním potkat v mnoha podobách po celém světě. A my začneme Anglií.

Anglie

Stejně jako je pivo zakořeněné v české kultuře, je tomu tak i v té anglické. I když je velmi populární i ležák, žádná hospoda v Anglii se neobejde bez piva ale.

Mild ale

Jedná se o typický anglický styl piva, který dnes už není tolik populární. Je to jemné sladové pivo s anglickými chmely. Aroma není výrazné a hořkost je jemná. Mild může být jak světlé tak i tmavé barvy.

Brown ale

Vychází z mild ale. Jedná se o jemné pivo, tmavozlaté barvy. Bývá sladové a sladší, má málo výrazné aroma a hořkost. Nejznámějším zástupce je určitě Newcastle Brown Ale. To bylo uvedeno na trh, aby konkurovalo pivu pale ale produkovaným v Midlands. 

Bitter

Žádná hospoda v Anglii se neobejde bez piva bitter. Jeho původ nalezneme už v dobách kolonialismu, kdy byla piva velmi chmelena a s vyšším procentem alkoholu, aby vydržela drsné podmínky přepravy. A s jakými druhy se můžete setkat? 

Ordinary Bitter

Historicky vznikl tento styl jako hořčejší verze Mild ale a britských ale. V rámci všech piv typu Bitter se jedná o nejslabší verzi.

Special/Best Bitter

Je silnější než Ordinary Bitter. Tělo je více sladové.

Extra Special Bitter (ESB)

Nejsilnější a nejvýraznější Bitter. Má výraznější aroma právě díky použití anglických chmelů.

Tak to jsou první tři základní typy piva ale. Příště ještě zůstaneme v Anglii, zaměříme se však na další styly.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme