facebook
instagram

Vyzkoušejte si řemeslo sládka! Celodenní pivní zážitek u Dvou kohoutů

31. března 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
Nakoukněte Dvěma kohoutům za dvorek! Sládek Lukáš Tomsa si vás vezme pod křídla a provede vás procesem vaření piva od A do Z. Z první řady uvidíte vše, co práce v minipivovaru obnáší a co běžným hostům zůstává skryto. Na své si přijdou jak pivní nadšenci, tak ti, kteří se o pivo zajímají jen zlehka.

Pivovar s výčepem

Dva kohouti hned po otevření proměnili nevyužívaný karlínský dvorek v místo, kde se za hezkého počasí nedá pomalu ani projít. Je tu rušno, hodně lidí, ale hlavně skvělé pivo. To „Místní” si vaříme sami přímo u nás – na varně o objemu 10 hl vaří sládek Lukáš Tomsa vlajkovou loď dvanáctistupňový ležák plzeňského typu a další desítky sezónních a příležitostných speciálů. Naše piva doplňují Matuška z Broum a další značky craftového piva. Z pivnice se večer stává párty hospoda, kde jedinečnou atmosféru dotváří i DJ`s.

Zážitek trvá celý den – od 9 do 17 hodin – a kromě vaření piva vás čeká degustace i občerstvení. Záleží jen na vás, do jaké míry se budete chtít zapojit do práce. Můžete dorazit sami, nebo si s sebou vzít až dva parťáky – víc se vás do minipivovaru nevejde. Lukáš Tomsa se bude po celý den věnovat pouze vám.

„Pokud budete chtít jen přihlížet, povídat si a ochutnávat, nemám s tím problém. Ale můžete se také ponořit do práce a vyzkoušet si, co všechno profese sládka obnáší,“ předkládá Lukáš různé možnosti.

Každá várka piva má tisíc litrů a její uvaření trvá přibližně devět hodin – poté nápoj kvasí a tři až čtyři týdny zraje v tancích. „Snažíme se mít neustále na čepu náš Místní ležák a ten doplňujeme jedním nebo dvěma dalšími pivy. Kapacita je malá, přesto během roku vystřídáme až 35 druhů. Většinu z nich uvaříme jen jako jednu várku, takže pokud si někdo chce přijít uvařit konkrétní speciál, je to možné, jen je třeba domluvit se předem,“ nabízí Lukáš.

View post on Instagram
 

Připravte se!

Den se sládkem obvykle začíná mezi 7. a 9. hodinou. „Pokud ale zrovna nejste ranní ptáčata, přizpůsobíme se a start posuneme,“ směje se Lukáš. Rozhodně doporučuje přijít v pracovním oblečení – v minipivovaru se totiž nevyhnete kontaktu s vodou, kvasnicemi a sem tam se i trochu zamažete. Také je dobré myslet na to, že jde o fyzicky poměrně náročnou práci

Celý den se pak točí kolem jedné várky. Kromě samotného vaření se pracuje ve sklepě (ten však u Kohoutů není tak úplně pod zemí) – pivo se přetahuje mezi tanky, stáčejí se sudy a čistí se nádoby. Do všeho se můžete zapojit. „Jediné, co návštěvníkům nesvěříme, je práce s chemií,“ podotýká Lukáš.

Jak probíhá vaření?

Hned z rána se začíná ve šrotovně, kde se skladuje slad. „Ten je potřeba připravit: pytle se sladovým šrotem – váží asi dvě stě kilo! – společně nanosíme k varně. Jejich obsah smícháme s přesně odměřeným množstvím vody, důkladně promícháme a tím si připravíme tzv. vystírku

Dalším krokem je rmutování, při kterém se vlivem tepla vystírka mění ze složitých cukrů na jednoduché. Pak přichází na řadu scezování – oddělení sladiny od mláta. To se lopatami vyhazuje do popelnic, což je ideální moment k zapojení pomocníků,“ komentuje Lukáš. Dalším krokem už je samotné vaření

To trvá přibližně hodinu a půl. „Do kotle přidáváme chmel ve třech fázích, aby pivo získalo správnou hořkost a aroma. Nakonec celé dílo přesuneme do tanku přes chladič, kde se zchlazuje a přidávají se kvasnice,“ vysvětluje sládek.

Co se děje během prostojů?

Díky prostojům mezi jednotlivými fázemi je čas i na přípravu tanků. Standardně bývá na výčepu prázdný tank, ze kterého se pivo přetáhne do dalšího. 

„Mezitím si prázdný tank připravíme – vypláchneme ho, vyčistíme a necháme sanitovat. Jakmile je čistý, můžeme ho přichystat na další přetah nebo várku. Někdy je přetah jeden, někdy čtyři – záleží na tom, jak moc jsou hosté žízniví,“ říká Lukáš. Se svými svěřenci také často stáčí pivo do sudů nebo ho přetahují mezi tanky podle aktuální potřeby.

View post on Instagram
 

Zároveň si během čekání s Lukášem můžete povídat o čemkoli – od pivovarnických procesů až po zajímavosti ze světa piva.

Pro koho je zážitek určen?

Ať už jste tedy vášnivý pivní nadšenec, domácí sládek, nebo jen zvídavá povaha a chcete si vyzkoušet něco nového, během akčního dne se sládkem u Dvou kohoutů se zaručeně nebudete nudit.

Připravte se na den plný poctivé práce, vůně sladu a chmele, a především na jedinečný rukodělný zážitek, který vám otevře dveře do světa vaření piva. Rezervujte si svůj termín a staňte se na chvíli součástí týmu Dvou kohoutů!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme