Znojemská pečeně z Kuchyně
19. srpna 2023
Autor: Klára Kvitová
Příprava znojemnské pečeně je překvapivě jednoduchá. V Kuchyni navíc přidávají na hotové porce ještě celé okurky opečené na másle. Dvojitá dávka okurek znamená jediné – extra dávku kyselosti, a hlavně chuti!
Příprava znojemnské pečeně je překvapivě jednoduchá. V Kuchyni navíc přidávají na hotové porce ještě celé okurky opečené na másle. Dvojitá dávka okurek znamená jediné – extra dávku kyselosti, a hlavně chuti!
Pro 4–5 osob:
- 1 kg hovězí loupané plece
- 1 kg cibule, nakrájené najemno
- 100 g najemno nakrájených kyselých okurek do základu
- 150 ml láku z kyselých okurek
- 4 l hovězího vývaru (3 l na základ + 1 l na pečení masa)
- 400 g malých okurek k podávání
- 4–5 lžiček másla (1 lžička na porci)
- sůl a pepř
- sádlo
- dušená rýže k podávání
- Troubu předehřejte na 180 °C a pusťte se do přípravy masa. Loupanou plec ze všech stran osolte a opepřete. V pekáči ji podlijte vývarem a pečte doměkka. Délka pečení záleží na velikosti masa – množství, které uvádíme v receptu, upečete za 2–3 hodiny.
- Mezitím si vytvořte základ. Na sádle pomalu opečte cibuli do zhnědnutí.
- Přidejte okurky i lák. Osolte a opepřete.
- Zalijte vývarem a provařte. Trvá to asi hodinu.
- Hotový základ pořádně rozmixujte a poté přeceďte přes cedník.
- Maso nakrájejte na plátky a přelijte omáčkou.
- Menší okurky opečte na másle. Na talíři je naservírujte na plátky masa.
- Podávejte s dušenou rýží.
Tip: Postup můžete obrátit – nejdříve si připravte základ a v něm pak dopečte maso.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.