facebook
instagram

20 věcí, které jste měli vědět, než jste se stali kuchařem

6. ledna 2022
Foto: Honza Zima
Lidi v kuchyních prý nestárnou. Nemají na to čas! Co dalšího se budoucím kuchařům (raději) neříká dopředu?

1. Viditelně zhubnete, nebo naopak hodně ztloustnete.

2. Už nikdy nebudete opálení.

3. Budete mít řezné rány na různých částech těla. Nepočítaje jizvy po popáleninách od horkých pánví.

4. Budete žít ve stavu spánkové deprivace. Na dobu neurčitou!

5. Rodina a přátelé vám přestanou vařit, protože z toho najednou budou v rozpacích.

6. Navážete silné vztahy s lidmi, se kterými byste se předtím nejspíš ani nedali do řeči.

7. Začnete být zvláštně posedlí noži.

8. Bude se automaticky očekávat, že se na rodinných sešlostech postavíte k plotně právě vy. Ano, i na vlastní oslavě!

9. Zvládnete pracovat déle, než jste si kdy mysleli, že je vůbec možné (a legální).

10. Fakt nebudete doma připravovat opulentní večeře. Po celém dni v provozu toho budete mít tak akorát.

11. Sledovat kamarády, jak vaří, se pro vás stane čirým utrpením. Tedy ve většině případů.

12. Velkou část života strávíte v malé místnosti s mizernou ventilací, v horku, za hluku a s minimálním přístupem denního světla. Navíc s hrstkou lidí, kteří budou vaší jedinou sociální interakcí – a druhou rodinou.

13. Přijdete o většinu volného času. Kromě večerů vás (minimálně každý druhý rok) čeká směna o Vánocích, na Silvestra, o Velikonocích, na vlastní narozeniny a samozřejmě o státních svátcích.

14. Vaše nejkratší pracovní dny budou i tak delší než standardní pracovní doba většiny smrtelníků. Delší směny (v reálu tak každá druhá) přesáhnou čas, který průměrný člověk probdí.

15. Zničíte si nohy.

16. Zničíte si záda.

17. Zničíte si ruce.

18. Chybování se stane vaší každodenní praxí. Počítejte s tím, že si zrovna vašich přehmatů vždycky někdo všimne a neodpustí si podotknout, že opravdu nechápe, jak jste mohli udělat takovou botu.

19. Zjistíte, že být kuchařem znamená víc než jen vařit. Že kuchařina obnáší týmovost a zodpovědnost, perfektní organizaci práce a kreativitu, ale také příležitost změnit sebe i svět k lepšímu.

20. Propadnete svému povolání a nikdy, nikdy nebudete litovat svého rozhodnutí.

ambiLogo

60 hodin v kuchyni

Láká vás práce v gastronomii, ale nemáte žádnou praxi? Anebo se chcete zkrátka jen přiučit základy od profesionálů? Kurz 60 hodin v kuchyni vás vtáhne do prostředí profesionální kuchyně a připraví na realitu za plotnou! Jdete do toho?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme