23 přípravných prací, které kuchaři nesnášejí
Kdo nikdy v životě neloupal dvacet kilo hrášku, ten asi netuší, o čem je tu řeč. Na první pohled banální činnosti nabírají v restaurační kuchyni daleko větších rozměrů a řada z nich představuje několikahodinovou titěrnou práci, která drásá nervy kdejakého kuchaře. Zeptali jsme se profíků ty nejméně oblíbené a leckdy šílené úkoly. Tady jsou!
Loupání vajec natvrdo, pokud se po uvaření nezchladila ledovou vodou, a taky loupání vychladlé upečené řepy.
Loupání hrášku a rebarbory.
Půldenní čištění bylinek.
Otrhávání čerstvého tymiánu.
Vylupování a oddělování váčků z dužiny grapefruitu tak, aby jednotlivé buňky nepraskly.
Loupání prasečích nožiček.
Čištění krabů.
Háčkovaní bažanta a divokých kachen (pozn. vyháčkovat = odstranit střívka). Děsně to páchne.
Obírání nerozkvetlých lipových květů na kapary.
Vykrajování, gravírování a další činnosti, které nemají žádný vliv na chuť jídla. Takové práce kuchaře vysloveně drtí – třeba když několik hodin očišťujete polovinu zeleného chřestu, aby byl dvoubarevný, protože to vypadá efektně.
Filetování sardinek a čištění kalamárů.
Loupání artyčoků.
Vytahování šlach z krůtího stehna.
Loupání fava fazolí nebo uvařené cizrny.
Příprava perličkových cibulek o velikosti nehtu.
Loupání hroznů nebo vlašských ořechů.
Očišťování pichlavých opuncií na sirup nebo redukci.
Vytahování vláken z celeru a mangoldu.
Loupání křepelčích vajec.
Práce, při kterých vzniká spousta odpadu.
Umývání nádobí. Bez umývače se kuchaři zkrátka neobejdou!
Cokoli, co musíte dělat vedle člověka, který si neustále na něco stěžuje.
Ze všeho nejhorší je ale příprava personální stravy – nikdy se totiž nezavděčíte všem.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.