5 trendů ve sklenici
1. 14 hodin, led a pípa
Nový kávový hit cold brew se připravuje vyluhováním mleté kávy ve studené vodě. Po 14 až 16 hodinách stačí přefiltrovat a naservírovat s pár kostkami ledu. Dlouhé louhování snižuje hořkost, a navíc ještě zintenzivňuje specifickou chuť výběrové kávy. Tip: Doma si vystačíte s french pressem.
A zmíněná točená káva? Draft coffee nebo také nitro coffee servírované za pomoci dusíku z pípy boduje díky krémové pěně a lavinovému efektu, díky čemuž připomíná pivo Guiness.
Jako první u nás začali kávu točit Colt Brew z Prahy, u kterých si můžete koupit také unikátní český ledový filtr v plechovce. „Čepujeme i nitro cold brew, nemáme ovšem kavárnu. Letos budeme nitro nabízet například na Apetit Pikniku v Praze a v Brně, na Prague Ice Cream Festivalu nebo třeba na The Most Show. Občas je naše točená káva k dispozici na čepu v klánovickém Ateliéru The Nest, ale je to nárazová a sezonní záležitost,“ říká Jakub Johanides z Colt Brew. V nejbližších dnech si kávovou pěnu slíznete i v Beer Geek Baru.
Léto si vychutnáte i s dalšími kávovými specialitami: affogatem (espressem se smetanovou zmrzlinou), cold brew s cascarou a pomerančem, s cold dripem (káva překapávaná ledovou vodou), espressem nebo třeba cappuccinem na ledu.
2. Na pivním prkně
Tradice malých řemeslných pivovarů, které vaří bez filtrace a pasterizace, začala ve Spojených státech. Craftové pivo se rychle stalo kultovní záležitostí a dnes už ho vaří i Češi. Na stránkách Czech Craft Beer si můžete najít svůj oblíbený minipivovar, ve větších městech zase nejbližší pivní bar, kde zažijete Tasting trays neboli degustaci craftových vzorků na speciálním prkénku (http://www.grandbeertasting.com/).
India Pale Ale IPA, American Pale Ale, Stout, Porter – kvašené kousky z tradičních surovin s netradiční chutí – dnes nabízejí i michelinské restaurace. Jeden z prvních českých craftbeerových pivovarů Matuška dodává do La Degustation Bohême Bourgeoise, v Esce se chladí Kolčavka.
3. Ledový svařák
Z domácích limonád se letos stávají míchané experimenty, které ladí se sezonou i surovinami na jídelním lístku. Kavárny ovládla cascara, nápoj ze slupek kávových třešní, a fermentované limonády. „Dost u nás frčí meruňková s badyánem a bezinka s mátou. A teď zrovna tu máme rebarborovou a svařákovou. To se uvaří svařené víno a nechá se, stejně jako všechny naše limči, kvasit s tibi krystaly. Prostě ledový nealko svařák,“ popisuje Bára Štolúnová z Esky.
Popularita kvašeného osvěžení z tibi krystalů a kombuchy (čajový nápoj fermentovaný kombuchovou kulturou) se šíří (g)astronomickou rychlostí, stejně jako nealko párování. Field, La Degustation nebo berlínská restaurace Horváth dokazují, že stejnou pozornost jako přívlastkové víno si zaslouží i hrušková soda s paprikovou redukcí a mátou nebo sirup ze svízele se zeleninovou šťávou a vinným octem z Chardonnay. Nebo otestujete spíš granátové jablko s citronovým tymiánem, případně je libo červenou řepu s anýzem a libečkem?
4. Střízlivá střední cesta
Dinah Sanders je ve své knize pojmenovala „shim drinks“. Jde o koktejly s nízkým obsahem alkoholu (mezi 7 a 15 %). „Shim“ je kousek dřeva, který pomáhá vyrovnat nohy stolu, a přesně to je úkolem těchhle drinků. Jako aperitiv naladit na začínající večer a udržovat hladinu dobré nálady až do pozdních hodin – s přáteli, zato bez těžké hlavy a kocoviny. Hned si vybavíte Aperol Spritz? Nabízí se i nespočet mixů s vermutem, portským, proseccem, amarettem a dalšími sladkými likéry.
Shim drinks si budete fotit, o shim drinks budete druhý den vyprávět. A v paměti vám zůstanou rozhodně déle než v krvi, ať už to bude The Back Pear Shim z lotyšského likéru Black Balsam, nebo nápoj z čerstvého hruškového, citronového džusu a demerary (sirupu z třtinového cukru), či Almond Mocha připravený z kávového likéru Kahlúa, mandlového másla a mandlového mléka, raw čokolády a sirupu z palmového cukru nebo třeba Bee’s Knees z beefeateru, citronové šťávy, manukového medu a pylového sirupu.
5. Ať to má šťávu!
Ovocné i zeleninové smoothies si v poslední době hrají s obilovinami, řasami, superpotravinami a kořením. A trendem se stává i nová podoba smoothies: i přes náročnou technologii investují některé restaurace do cold pressed juices, které jsou díky přípravě za nízké teploty nabité živinami a vitamíny. Šťávy z ovoce nebo ze zeleniny, jako je fenykl, kapusta, dýně, okurka a špenát, bývají ovšem drahé nejen pro hosta, ale i pro podnik, a navíc se musí vypít přísně čerstvé.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.