facebook
instagram

7+1 věcí, bez kterých se kuchař neobejde

Čistý rondon a propiska – to jsou věci, které na směně v kuchyni nesmí chybět.
9. dubna 2025
Foto: Lucie Fenclová
Nůž, spolehlivé boty, fix, zapalovač a čistá hlava. Co si vzít s sebou na (první) směnu v kuchyni?

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

1. Nůž

Nejdůležitějším nástrojem kuchaře je nůž. Zpočátku si vystačíte s univerzálním kuchařským nožem, ovšem dřív nebo později se vaše pouzdro zaplní řadou nabroušených čepelí.

2. Ocílka 

K noži přibalte ocílku. Můžete si ji sice půjčit od kolegů, ale komu by se chtělo neustále dokola ptát?

3. Obuv 

V šatně se přezujte do správné obuvi! Měla by být hlavně pohodlná, praktická a funkční –  uzavřená, přilnavá a z materiálu, který nepropustí horkou tekutinu ani padající nůž!

4. Oblečení

Rondon i zástěra se obvykle rozdávají (anebo šijí na míru) hned při nástupu, ostatní části převlečení si kuchař zajišťuje sám. Dlouhé směny si říkají o černé (!) volnější kalhoty a (bavlněné) tílko nebo tričko, které dobře saje pot.

5. Propiska

Po kapsách noste propisku nebo fix – kromě vaření budete od rána do večera odškrtávat splněné úkoly na přípravě a popisovat nádoby nebo vakuovací sáčky se surovinami. P.S.: Do kalhot si zastrčte malý blok na poznámky – nováček se toho potřebuje hodně dozvědět.

6. Zapalovač

Po ruce byste měli mít zapalovač – většinu pracovní doby prožijete u hořáků!

7. Gumička

Dlouhé vlasy patří sepnout! Záložní gumička na zápěstí ušetří cestu do šatny a čas, který je v kuchyni nedostatkovým zbožím.

Tip navíc: Na každou směnu si připravte dobrou náladu, chuť objevovat a odvahu chybovat! Za jediný den se v kuchyni naskytne přinejmenším stovka příležitostí, jak něco pokazit – a na začátku se vám to bude “dařit” lépe než ostatním!
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme