Deníček z Las Vegas: Jak jsme učili Američany čepovat české pivo

31. května 2024
Foto: Kateřina Janíková
Tým lidí z Lokálu CZ, Pultu, Institutu PIVO a ze Dvou kohoutů se na konci dubna zúčastnil celosvětové Craft Brewers Conference v Las Vegas, kam podnikli misi s jasným cílem – ukázat jedinečnost českého ležáku. Kromě prezentace a školy čepování piva si užili taky pub takeover. Na jeden večer se chopili píp v pivovaru Beer Zombies, kde čepovali piva, která v USA předtím uvařil sládek Lukáš Tomsa.

Součástí pivní konference v Las Vegas bylo výstavní expo, vyhlášení nejlepšího piva oceněného ve World Beer Cupu, přednášky pro tisíce lidí, workshopy a takzvané hospitality suites, přičemž jednu pořádali také členové mise Beer the Czech Way. Kromě prezentace byla součástí programu i škola čepování.

Součástí výjezdu do Vegas byl také pub takeover v pivovaru Beer Zombies. Jak probíhaly přípravy na dálku? „S lidmi z pivovaru jsme byli v kontaktu několik měsíců předem. Ladili jsme mimo jiné přípravu vybavení, protože jsme si hodně věcí museli přivézt – například houby, saponáty, propojky, hadice, kohouty nebo spulboy,“ vysvětluje výčepní Lucka Janečková.

View post on Instagram
 

V Americe hygiena nepovoluje ruční mytí sklenic, myjí je v myčce. „I s tímto jsme museli počítat. Samozřejmě chyběla i chladicí vana, nakonec jsme ji nahradili plastovými nádobami naplněnými vodou s ledem. Vše jsme vyřešili provizorně, ale vyšlo z toho perfektně ošetřené pivo, stejné jako u nás v Lokálech,“ pochvaluje si Lucka.

Tomuto večeru předcházely dva dny příprav, zkoušení, seznamování s personálem, a hlavně první ochutnávka piva, kterou uvařil Lukáš Tomsa ve spolupráci s pivovary Sacred Profane Brewery a Cohesion Brewing Company.

A jak probíhala účast na Czech Brewers Conference den za dnem? Přečtěte si deníček týmu třinácti účastníku z Lokálu CZ, Pultu, Institutu PIVO a Dvou kohoutů.

Večer 18. 4. 

Část týmu se večer před odletem sešla v Pultu, abychom zabalili zbývajících 60 kusů skla na školu čepování. Trochu se to protáhlo, a tak jsme jeli taxíkem rovnou na letiště.

Den 1., pátek 19. 4.

Z Prahy jsme odlétali kolem šesté ráno, takže jsme toho moc nenaspali. Čekal nás čtyřhodinový přestup v Amsterdamu a pak už rovnou do Vegas! Devítihodinový let jsme přežili a díky časovému posunu přiletěli asi ve dvě hodiny odpoledne. Toho jsme museli využít.

Bydleli jsme v klasickém motelu s bazénem, na pokojích jsme se trochu osvěžili a kolem 18. hodiny vyrazili do města. Většina z nás byla ve Spojených státech poprvé, a tak jsme byli ze všeho trochu vykulení. Dali jsme si večeři a pak zašli do kasina Bellagio, které patří k nejznámějším na světě. Kvůli únavě z cesty jsme se ale brzy odebrali zpátky na hotel a do postele.

Den 2., sobota 20. 4. 

Po snídani jsme vyrazili do pivovaru Beer Zombies kvůli chystanému pub takeoveru. Zkontrolovali jsme, jak místo vypadá, co a jak funguje a jestli není potřeba něco dokoupit. Když jsme zjistili, že naše pivo už je na místě a že všechno šlape jako hodinky, spadl nám kámen ze srdce. Odpoledne jsme prozkoumávali město, dali si společně Guinness v irské hospodě a zkusili si zahrát staré pákové automaty.

Den 3., neděle 21. 4. 

Sešli jsme se s lidmi z české ambasády v čele s Terezou Černou a se zástupci dalších značek, které se také účastní CBC v rámci mise Beer the Czech Way. Byli to lidé z firem LUKR, což je výrobce výčepních kohoutů, které máme ve všech Lokálech, Bohemia Hop (pěstitel chmele), Bucher Denwel (výrobce technologií), Cheops (výrobce strojů a zařízení) a Hop & Stuff (distributor českého chmele a kohoutů v USA).

Den 4., pondělí 22. 4. 

Náš velký den – měli jsme pub takeover v pivovaru Beer Zombies a čepovali piva, která uvařil Lukáš Tomsa. Sraz jsme měli už kolem 9:30. Rozdělili jsme si stanoviště a začali připravovat výčepy, mimo jiné jsme si museli namontovat naše kohouty. Obsluhovali jsme tři výčepy – venkovní mobilní, vnitřní a další na škole čepování. 

Ta měla velký úspěch. Původně byl stanoven časový harmonogram s pravidelnými intervaly, nicméně zájem byl tak velký, že škola čepování probíhala v podstatě nonstop. Nechybělo ani legendární pití mlíka na ex.

Celý večer proběhl bez zádrhelu a skončil poměrně brzy, někdy kolem jedné hodiny ranní už bylo uklizeno, aby byli všichni fit na další den konference. Sešla se skvělá parta, místní nám hodně pomáhali, všem chutnalo. Za osm hodin jsme vyčepovali 700 litrů piva. A nakonec jsme stihli i oslavit narozeniny naší Lucky! 

Den 5., úterý 23. 4. 

Po společné snídani jsme se vydali do areálu CBC. Od 14 hodin jsme spolu s celou českou partou pořádali hospitality suite. Součástí přednášky byla i další škola čepování a na naše pivo se stála dlouhá fronta. Tím pro nás oficiální program skončil. Završili jsme ho týmovou večeří. 

Den 6., středa 24. 4. 

Tentokrát jsme se CBC účastnili jako návštěvníci. Naše kroky ale nesměřovaly na konference, nýbrž na výstavu Beer Expo. Právě odtud jsme si loni přivezli nápad na náš mobilní výčep Nashville. I tentokrát jsme nasbírali spoustu inspirace, hlavně pokud jde o merch, obaly, pivo s sebou a technologické vychytávky.

Odpoledne pro nás byla v The Silver Stamp přichystaná afterparty a setkání celé české výpravy. Lucka s Tomášem vyrazili dřív, aby obsluhu naučili čepovat hladinku, mlíko a šnyt – samozřejmě z kohoutů LUKR. Obsluha se v průběhu večera měnila, ale nový styl čepování je tak bavil, že se ho navzájem učili! 

Den 7., čtvrtek 25. 4. 

Poslední den jsme strávili odpočinkem a poznáváním města. Někdo vyrazil na nákupy, někdo na golf a ostatní si udělali výlet ke Grand Canyonu. Viděli jsme Hooverovu přehradu, Eagle Point i Guano Point. Po návratu jsme si dali společně večeři a šli jsme spát. Druhý den jsme letěli zpátky do Prahy. 

View post on Instagram
 

Celá akce byla skvělou příležitostí setkat se a vzájemně se inspirovat. „Potěšilo nás, že český ležák a technika čepování lidi skutečně zajímá. Naši péči o pivo považuju za unikátní, nicméně můžeme se inspirovat americkým merchem, mají ho totiž opravdu vychytaný a prodává se ve velkém. Taky jsem si přivezla pár nápadů, jak pracovat s obalem na pivo s sebou. Tomu bych se teď ráda věnovala a zlepšila ho,“ dodává Lucka.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.