Čochtan a pivo z lahve, které vypadá jako čepované. Přivítali jsme sládky z USA a Kanady

29. května 2024
Foto: Adam Mráček
Jak to vypadá, když do Česka přijedou sládci z druhého konce světa a učí se tu o našich ležácích? To zjistili výčepní z Institutu PIVO, kteří jim ukázali, jak čepovat čochtana i hladinku.

Lidé i Institutu PIVO se stále více zaměřují na to, aby nejen u nás, ale i ve světě šířili osvětu o pečlivě ošetřeném pivu a českém ležáku. I z toho důvodu už dvakrát navštívili Craft Brewers Conference – loni v Nashvillu, letos v Las Vegas.

„V rámci loňské návštěvy jsme se byli podívat i na hospitality suite a workshop Beer Like Czechs Do. Díky tomu jsme se seznámili s organizátory projektu – Terezou Černou z české ambasády ve Washingtonu a lidmi z Bohemia Hopu. S nimi jsme pak začali plánovat návštěvu letošního ročníku, do které už jsme byli aktivně zapojeni,“ vypráví výčepní Lucka Janečková. 

View post on Instagram
 

První akcí, kterou společně uspořádali, byl loni na podzim online webinář pro skoro sto padesát sládků, v rámci kterého pro ně připravili i školu čepování. „Tamní sládci mají už delší dobu zálibu v českém ležáku,“ usmívá se Lucka.

V další fázi došlo na návštěvu Prahy. Sládci z USA a Kanady přijeli na pár dnů do Česka v rámci takzvané incomingové akce, které se pořádají zhruba dvakrát do roka. Tady už pro ně byl připraven zajímavý a poučný program.

Sládci prozkoumali renomované pivovary, mluvili se špičkovými odborníky na pivovarnictví, navštívili producenty chmele a komunikovali s výzkumnými institucemi. Cílem bylo zlepšit poznatky o pivovarnictví a rozšířit síť v rámci globálního pivovarského prostředí.

Hosté měli možnost zúčastnit se přednášky s Tomášem Kinčlem z VŠCHT, kde probrali mimo jiné historii, varný proces a suroviny a pak spolu pivo i vařili.

Škola čepování

Výčepní Lucie Janečková a Tomáš Krčmář pro sládky připravili školu čepování. Ta byla součástí extra programu, na který se mohli zájemci dobrovolně hlásit. „Ukázali jsme si například, jaký je rozdíl v čistém a nesprávně umytém skle. V USA používají na mytí pivního skla myčky, u nás to děláme ručně. Názorně jsme předvedli, jak na to, a všichni si pak ruční mytí sami vyzkoušeli,“ vzpomíná Lucka. 

View post on Instagram
 

Sládky zaujalo také naše české řezané pivo a proběhla i diskuse o pivních kohoutech a skle. „A pak už jsme se vrhli na čepování. Začínali jsme klasicky hladinkou, pak jsme si ukázali mlíko a šnyt,“ doplňuje Lucka. Nechyběl ani čochtan, který sice vypadá podobně jako pivo v Americe, ale chutná jinak.

Dále se sládci učili, jak sklenici správně držet, co dělá kohout a jak s ním pracovat nebo jak nalít lahvové pivo tak, aby vypadalo i chutnalo jako čepované. „Z toho byli úplně v šoku,“ směje se Lucka. Na konci školení dostali sládci certifikát o absolvování a malý dárek. 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.