Bramborové knedlíky s uzeným masem a kyselým zelím: uvařte si je podle osvědčeného receptu z Lokálu
Bramborové těsto naplňte kostičkami Pražské šunky – knedlíky budou šťavnatější a hospodská klasika dostane nový rozměr. O recept se s námi podělil Libor Baďura, šéfkuchař Lokálů.
Cesta za lepší moukou
Před lety se Ambiente vydalo na cestu za pečlivě ošetřeným pivem i kvalitním českým masem a od ledna 2023 podnikáme stejnou výpravu za obilím. To tvoří základ středoevropské kuchyně, proto jsme se rozhodli studovat, co znamená kvalita obilí – jak se pěstuje, zpracovává a co náš výběr mouky ovlivní v těstě, na talíři i ve společnosti. Vyhledáváme mlýny, pořádáme poznávací výjezdy a realizujeme kurzy pro kolegy, kteří testují a ochutnávají, která mouka je pro ně ta nejlepší.
Na bramborové knedlíky:
- 1,2 kg brambor
- 0, 5 – 0,6 kg hrubé mouky (dle vodnatosti brambor)
- 1-2 vejce (dle hustoty těsta)
- 0,015 g soli
Na masovou náplň:
- 1 kg pražské šunky
- 0,25 kg sádla
- 0,5 kg nadrobno nakrájené cibule
- 0,01 kg soli
- 0,001 kg mletého černého pepře
Na zelí:
- 2 kg kysaného zelí
- 0,2 kg nadrobno nakrájené cibule
- 0,1 kg sádla
- 0,01 kg celého kmínu
- 0,01 kg soli
- 0,5 l vývaru nebo vody
Na zahuštění a dochucení:
Jíška
- 0,25 kg tuku (sádlo nebo máslo)
- 0,25 kg hladké mouky
- cukr nebo ocet (podle kyselosti zelí)
Knedlíky:
- Začněte náplní. Maso vařte do změknutí, trvá to asi půl hodiny. Pak ho zchlaďte a nakrájejte na kostičky.
- Orestujte na sádle, po chvíli přidejte cibuli. Vše opečte dozlatova.
- Orestovanou směs zchlaďte v ledničce.
- Vytvarujte kuličky (po zhruba 25–30 g) a vraťte do lednice.
- Mezitím uvařte brambory ve slupce. Pak je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Smíchejte s moukou, vejci a solí. Vytvarujte do válečku. Správnou konzistenci poznáte tak, že když váleček rozkrojíte, těsto se nelepí na nůž.
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu se solí. Z válečku těsta odkrajujte plátky, jako když ukrajujete bramborové knedlíky, a vytvarujte z nich placky. Do každé zabalte kuličku masa. Další varianta: Z těsta vyválejte plát, z něj pak hrníčkem vykrajujte kolečka a do každého zabalte kuličku masa.
- Naplněné knedlíky vařte 20–25 minut. Pozor, není to tak, že uvařené knedlíky samy vyplavou na povrch!
- Po 20 minutách vytáhněte jeden knedlík, rozkrojte ho a zkontrolujte, zda je uvařený i uvnitř. Pokud ano, vytáhněte knedlíky z vody a můžete je servírovat.
Zelí:
- Z kysaného zelí vymáčkněte vodu a párkrát ho překrájejte, aby vlákna nebyla příliš dlouhá.
- Cibuli orestujte na sádle. Po chvíli přisypte kmín, aby se rozvoněl.
- Jakmile je cibule opečená dozlatova, přidejte zelí a podlijte vodou nebo vývarem.
- Nechte vařit do změknutí.
- Mezitím si připravte jíšku – na másle nebo sádle.
- Když je zelí uvařené, přidejte jíšku a 10 minut provařte. Zelí podle chuti dosolte, okyselte vymačkanou zelnou šťávou nebo octem, případně doslaďte cukrem.
Tip: Zelí můžete po uvaření zahustit syrovou bramborovu nastrouhanou najemno a ještě chvíli povařit. Nebo ho do požadované hustoty zaprašte hrubou moukou.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.