facebook
instagram

Bramborové knedlíky s uzeným masem a kyselým zelím: uvařte si je podle osvědčeného receptu z Lokálu

12. ledna 2024
Foto: Vojtěch Tesárek
Bramborové těsto naplňte kostičkami Pražské šunky – knedlíky budou šťavnatější a hospodská klasika dostane nový rozměr. O recept se s námi podělil Libor Baďura, šéfkuchař Lokálů.

Cesta za lepší moukou

Před lety se Ambiente vydalo na cestu za pečlivě ošetřeným pivem i kvalitním českým masem a od ledna 2023 podnikáme stejnou výpravu za obilím. To tvoří základ středoevropské kuchyně, proto jsme se rozhodli studovat, co znamená kvalita obilí – jak se pěstuje, zpracovává a co náš výběr mouky ovlivní v těstě, na talíři i ve společnosti. Vyhledáváme mlýny, pořádáme poznávací výjezdy a realizujeme kurzy pro kolegy, kteří testují a ochutnávají, která mouka je pro ně ta nejlepší.
Více o naší moučné misi

Na bramborové knedlíky:

  • 1,2 kg brambor
  • 0, 5 – 0,6 kg hrubé mouky (dle vodnatosti brambor)
  • 1-2 vejce (dle hustoty těsta)
  • 0,015 g soli

Na masovou náplň:

  • 1 kg pražské šunky
  • 0,25 kg sádla
  • 0,5 kg nadrobno nakrájené cibule
  • 0,01 kg soli
  • 0,001 kg mletého černého pepře

Na zelí:

  • 2 kg kysaného zelí
  • 0,2 kg nadrobno nakrájené cibule
  • 0,1 kg sádla
  • 0,01 kg celého kmínu
  • 0,01 kg soli
  • 0,5 l vývaru nebo vody 

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.
Přihlašujte se tady.

Na zahuštění a dochucení:

Jíška

  • 0,25 kg tuku (sádlo nebo máslo)
  • 0,25 kg hladké mouky
  • cukr nebo ocet (podle kyselosti zelí)

Knedlíky:

  1. Začněte náplní. Maso vařte do změknutí, trvá to asi půl hodiny. Pak ho zchlaďte a nakrájejte na kostičky.
  2. Orestujte na sádle, po chvíli přidejte cibuli. Vše opečte dozlatova.
  3. Orestovanou směs zchlaďte v ledničce.
  4. Vytvarujte kuličky (po zhruba 25–30 g) a vraťte do lednice.
  5. Mezitím uvařte brambory ve slupce. Pak je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  6. Smíchejte s moukou, vejci a solí. Vytvarujte do válečku. Správnou konzistenci poznáte tak, že když váleček rozkrojíte, těsto se nelepí na nůž.
  7. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu se solí. Z válečku těsta odkrajujte plátky, jako když ukrajujete bramborové knedlíky, a vytvarujte z nich placky. Do každé zabalte kuličku masa. Další varianta: Z těsta vyválejte plát, z něj pak hrníčkem vykrajujte kolečka a do každého zabalte kuličku masa.
  8. Naplněné knedlíky vařte 20–25 minut. Pozor, není to tak, že uvařené knedlíky samy vyplavou na povrch!
  9. Po 20 minutách vytáhněte jeden knedlík, rozkrojte ho a zkontrolujte, zda je uvařený i uvnitř. Pokud ano, vytáhněte knedlíky z vody a můžete je servírovat.

Zelí:

  1. Z kysaného zelí vymáčkněte vodu a párkrát ho překrájejte, aby vlákna nebyla příliš dlouhá.
  2. Cibuli orestujte na sádle. Po chvíli přisypte kmín, aby se rozvoněl.
  3. Jakmile je cibule opečená dozlatova, přidejte zelí a podlijte vodou nebo vývarem.
  4. Nechte vařit do změknutí.
  5. Mezitím si připravte jíšku – na másle nebo sádle.
  6. Když je zelí uvařené, přidejte jíšku a 10 minut provařte. Zelí podle chuti dosolte, okyselte vymačkanou zelnou šťávou nebo octem, případně doslaďte cukrem.

Tip: Zelí můžete po uvaření zahustit syrovou bramborovu nastrouhanou najemno a ještě chvíli povařit. Nebo ho do požadované hustoty zaprašte hrubou moukou.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme