facebook
instagram

Omáčka, které se nepřejíte. Svíčková podle Lokálu U Bílé kuželky

28. listopadu 2023
Foto: Honza Zima
Co musí mít ta nejlepší svíčková na smetaně? Měkké maso a chuťově vyváženou omáčku. Pusťte se do receptu, podle kterého vaří v kuchyni Lokálu U Bílé kuželky!

Lokál U Bílé kuželky

Skrytý v útulných malostranských uličkách, ale přitom jeden z největších Lokálů, kde se mísí zástupy turistů s místními štamgasty. Původně vinárna, od roku 1862 oblíbená pivnice, a tradice čepování zlatavého moku tu pokračuje i dnes. Stavte se k nám posedět, nebo si naše dobroty užijte v pohodlí domova.
Nechte si přivézt jídlo

Suroviny na 10 porcí

Na omáčku:

  • 350 g mrkve
  • 175 g celeru 
  • 175 g kořenové petržele
  • 350 g cibule
  • 1 kg zadního hovězího (vrchní nebo spodní šál) 
  • 100 g špeku nakrájeného na kostičky
  • 100 g citrónu 
  • 50 g hořčice
  • 165 g cukru krupice
  • 75 ml octa
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 140 g škvařeného sádla
  • 3 g nového koření
  • 1 g bobkového listu 
  • 2 g sušeného tymiánu
  • 3 l hovězího vývaru
  • sůl, pepř na dochucení 

Na jíšku:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky

K podávání:

  • karlovarský knedlík
  • brusinková šlehačka 

Postup:

  1. Očištěné a osušené maso našpikujte polovinou špeku, osolte a opepřete. Všechnu zeleninu si nakrájejte na kostičky o velikosti 1,5 cm. Z citrónů odstraňte bílou slupku, oloupanou kůru si schovejte na omáčku, dužinu nakrájejte na drobné kousky.
  2. Zbylý špek opečte v hrnci a nechte rozpustit. Pokud je na špeku kůže, opečte ze špekem i ji. Přidejte hovězí lůj a opečte maso ze všech stran do světle hněda. 
  3. V případě, že se vám špek příliš vypéká, vyndejte ho a nechte stranou – a přidejte do omáčky v bodě č. 6. 
  4. Vyndejte maso a do hrnce dejte restovat mrkev, celer, petržel, citronovou dužinu a kůru. 
  5. Zatímco se restuje zelenina, si připravte máslovou jíšku na zahuštění omáčky. 
  6. Když zelenina lehce ztmavce, přidejte cibuli a koření (v plátýnku, utěrce nebo kořence). Případně i vyňatý špek. 
  7. Ve chvíli, kdy cibule zhědne, přidejte cukr a nechte 3 minuty karamelizovat. 
  8. Přidejte ocet, hořčici a promíchejte. Postupně přilévejte vývar. 
  9. Jakmile přijde směs k varu, osolte ji a přidejte maso tak, aby koukalo z 1/3 ven. Duste do měkka (trvá to 2–3 hodiny, maso je třeba průběžně kontrolovat).
  10. Pokud se vám odpařuje příliš tekutiny, podlévejte maso vývarem. 
  11. Až maso změkne, vyndejte ho. Spolu s ním vyjměte také veškeré koření. Přidejte ke směsi jíšku a povařte asi 3 minuty. Omáčku rozmixujte do hladka, přidejte smetanu a propasírujte. 
  12. Maso servírujte nakrájené na plátky. 

Svíčka na smetaně

„Název svíčková na smetaně je odvozený od masa, ze kterého se tohle jídlo nejčastěji dělá, a to je hovězí svíčka. Teprve později se téhle partii začalo říkat svíčková. Vždycky jí ale bylo málo, a tak hospodyňky odpradávna vymýšlely, čím ji nahradit. Osvědčila se hlavně kulatá plec, které se taky říká falešná svíčková. Má v sobě víc kolagenu a dodá omáčce výraznější chuť,“ vysvětluje hlavní řezník Ambiente František Kšána. Osvědčenými triky hospodyněk se inspirovali i kuchaři Lokálu, a tak svíčkovou na smetaně připravují z hovězího zadního, z válečku nebo vrchního či spodního šálu.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme