facebook
instagram

Březen v kuchyni: čerstvý salát, divoké byliny a syté postní pražmo

3. března 2025
Foto: Jakub Dohnálek
Březen, pravý začátek jara. V lese se probouzejí jezevci, rodí se první mláďata a světlo venku trvá až do 18. hodiny. Kuchaři se těší z prvních jarních bylinek, salátů ze skleníku a spotřebovávají podzimní a zimní úrodu. Po čem v březnu koukat na farmářských trzích a co si ze surovin uvařit?

V přírodě, na poli, v zahradě

Venkovní zeleň se probouzí, ale pomalu. A tak je i březnová sezóna stále ještě, co se čerstvé zeleniny a ovoce týče, chudší. K mání je v kuchyni podzimní sklizeň kapusty a kořenové zeleniny, ze skleníků farmáři přináší ředkvičky a zelené saláty. A do lesa se můžete vydat na sběr Jidášova ucha či penízovky. 

Suroviny v kuchyni 

Kuchaři v březnu pracují s prvními divokými bylinami – s medvědím česnekem, mátou, sedmikráskou, kopřivou i podbělem. 

Z receptů s divokými bylinkami doporučujeme začít zlehka: 

Březen zároveň platí za postní období, kdy dostávají šanci zbytky víc než jindy. Pokud máte doma starší kousek chleba a trochu zeleniny, vyzkoušejte smaženku podle kuchařů z Esky.  

Postní období letos trvá od 5. března do 17. dubna, tedy do Velikonoc. Příležitost dostávají zeleninová a bezmasá jídla z luštěnin a klíčků. Za postní jídlo ale platí i sladkovodní ryby, jejichž sezóna v tento měsíc začíná. 

Co dalšího si v březnu uvařit? 

Svátky a tradice

Zatímco na Škaredou neboli Popeleční středu (5. března) se podle pranostik nemáme mračit, upéct se dají sladké jidáše nebo podle tradice sníst něco „nehezkého“ – to je ideální příležitost vyzkoušet nový recept, se kterým nemáte zkušenost!

Na Pražnou neděli – letos spadající na 16. března – se tradičně podávalo pražmo (nabobtnalá a naklíčená zrna obilovin, která se následně opražila na přepuštěném másle či nasucho v troubě) nebo pučálka (naklíčená, pražená semena hrachu). 

O 14 dní později přichází Družebná neděle, která označuje v pořadí čtvrtou ze šesti postních nedělí. V tento den se odpouštělo menší odklonění od půstu, lidé na venkově se navštěvovali a obdarovávali – mimo jiné také tučnými koláči družbanci. A ačkoliv sňatky se směly uzavírat až po Velikonocích, o Družebné neděli družbové přeci jen nějaký ten budoucí sňatek usmlouvali.

Chcete mít březnové recepty a informace k sezonním surovinám k mání na jeden klik?

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme