Březen v kuchyni: čerstvý salát, divoké byliny a syté postní pražmo

V přírodě, na poli, v zahradě
Venkovní zeleň se probouzí, ale pomalu. A tak je i březnová sezóna stále ještě, co se čerstvé zeleniny a ovoce týče, chudší. K mání je v kuchyni podzimní sklizeň kapusty a kořenové zeleniny, ze skleníků farmáři přináší ředkvičky a zelené saláty. A do lesa se můžete vydat na sběr Jidášova ucha či penízovky.
Suroviny v kuchyni
Kuchaři v březnu pracují s prvními divokými bylinami – s medvědím česnekem, mátou, sedmikráskou, kopřivou i podbělem.
Z receptů s divokými bylinkami doporučujeme začít zlehka:
- omeleta se sedmikráskou
- kopřivový „špenát“
Březen zároveň platí za postní období, kdy dostávají šanci zbytky víc než jindy. Pokud máte doma starší kousek chleba a trochu zeleniny, vyzkoušejte smaženku podle kuchařů z Esky.
Postní období letos trvá od 5. března do 17. dubna, tedy do Velikonoc. Příležitost dostávají zeleninová a bezmasá jídla z luštěnin a klíčků. Za postní jídlo ale platí i sladkovodní ryby, jejichž sezóna v tento měsíc začíná.
Co dalšího si v březnu uvařit?
- grilovaná srdíčka salátu od Kalendů
- kvašenou pšenici s houbami
- fandíte-li kopru, koprovku, a pokud i houbám, pak kulajdu
- zeleninový demi glace podle šéfkuchaře Martina Štangla
- pampeliškové čatní, které chutná k rybě, v sendviči a nejlépe k sýrům
- ředkvičkový salát od kuchařů z Kantýny
- nebo se naučte kreativně pracovat s rybou a využít ji do posledního zbytku
Svátky a tradice
Zatímco na Škaredou neboli Popeleční středu (5. března) se podle pranostik nemáme mračit, upéct se dají sladké jidáše nebo podle tradice sníst něco „nehezkého“ – to je ideální příležitost vyzkoušet nový recept, se kterým nemáte zkušenost!
Na Pražnou neděli – letos spadající na 16. března – se tradičně podávalo pražmo (nabobtnalá a naklíčená zrna obilovin, která se následně opražila na přepuštěném másle či nasucho v troubě) nebo pučálka (naklíčená, pražená semena hrachu).
O 14 dní později přichází Družebná neděle, která označuje v pořadí čtvrtou ze šesti postních nedělí. V tento den se odpouštělo menší odklonění od půstu, lidé na venkově se navštěvovali a obdarovávali – mimo jiné také tučnými koláči družbanci. A ačkoliv sňatky se směly uzavírat až po Velikonocích, o Družebné neděli družbové přeci jen nějaký ten budoucí sňatek usmlouvali.
Chcete mít březnové recepty a informace k sezonním surovinám k mání na jeden klik?
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.