Únor v kuchyni: pěstujte řeřichu, naložte zelí a oslavte Tučný čtvrtek
![](https://imgctx.com/cdn-cgi/image/width=3840,quality=65,format=auto/https://data.eu.cntmbr.com/jidlo-a-radost/jidlo-a-radost/f6faa7cd-ea85-4c22-a3a9-e02db63955aa.jpeg)
V přírodě, na poli, v zahradě
Do přírody se vrací zpěv ptáků, na lískách a dřínech pučí první květy, z půdy vykukují první sněženky a krokusy. Srncům rostou parohy a jeleni je naopak před jarem shazují.
Máte-li doma skleník nebo nakupujete u místních farmářů, víte, že k mání je teď kapusta (hlávková i růžičková), kadeřávek, pekingské zelí, řapíkatý celer či mangold. Na okenním parapetu se daří (díky prodlužujícím se slunečním paprskům stále víc) microgreens – vysít si můžete doma řeřichu, ředkev, ředkvičku, vojtěšku, brokolici, hořčici a další.
Naklíčit můžete také fazolky hrášku, čočky nebo třeba cizrny. Hodí se do salátů, sendvičů a luštěninových jídel, která teď v zimě zasytí a zahřejí.
Suroviny v kuchyni
V restauracích, jejichž skladbu menu udává sezóna, teď najdete vnitřnosti (a tedy i zabijačkové speciality), ze zeleniny červenou řepu, kapustu a kadeřávek, křen, ředkvičky a kedlubny.
Z podzimní sklizně zbyly ve sklepě brambory, mrkve, celery a pastináky, česnek, cibule a hlávky zelí.
Nabízí se tak pustit do:
- jednoho z postupů na silný vývar
- receptu na kvašené zelí
- nakládání zeleniny
- receptů z vnitřností
- poznávání zimních hub
Svátky a tradice
Před masopustem, který letos začíná v úterý 4. března, se vyplatí najíst dosyta. Právě tak vznikl i (dnes už neoficiální) svátek Tučný čtvrtek, který před několika lety vzkřísili v restauracích Ambiente a který letos připadá na 27. února.
Od listopadu do konce února jsou na pořadu dne nejen na vesnicích zabijačky a 2. února se slaví tzv. Hromnice, původně křesťanský svátek, ale také den, kdy pohané vítají jaro a který předznamenává prodlužující se dny. Ale pozor! Jak říká jedna z pranostik: Svítí-li slunce na Hromnice, bude zimy o šest neděl více.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.