Buchty s chlebovým kváskem

S mákem, s povidly, nebo s tvarohem? To necháme na vás! Recept na kváskové buchty z Esky je však jenom jeden. Tady ho máte.
Cesta za lepší moukou

Před lety se Ambiente vydalo na cestu za pečlivě ošetřeným pivem i kvalitním českým masem a od ledna 2023 podnikáme stejnou výpravu za obilím. To tvoří základ středoevropské kuchyně, proto jsme se rozhodli studovat, co znamená kvalita obilí – jak se pěstuje, zpracovává a co náš výběr mouky ovlivní v těstě, na talíři i ve společnosti. Vyhledáváme mlýny, pořádáme poznávací výjezdy a realizujeme kurzy pro kolegy, kteří testují a ochutnávají, která mouka je pro ně ta nejlepší.
Na 1 dávku buchet potřebujete:
- 1 kg pšeničné mouky
- 715 g kvásku
- 3 vejce
- 145 g cukru krystal
- 30 g vanilkového cukru
- 320 ml ohřátého mléka
- 100 g másla
- 100 g sádla
- 16 g soli
- máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
- náplň (makovou, povidlovou nebo tvarohovou)
- Do kuchyňského robota dejte prvních šest igrediencí (od mouky po mléko) a 2 minuty promíchávejte na stupeň č. 1.
- Když se suroviny spojí v těsto, přidejte k nim máslo, sádlo a sůl a 8 minut zpracovávejte na stupeň č. 2.
- Přendejte těsto do díže a nechte 30 minut stát překryté papírem.
- Nechte 1½ hodiny kynout. Během této doby těsto dvakrát přetužte (= promíchejte).
- Vykynuté těsto přesuňte na vál a rozdělte na díly. Ty naplňte, pečlivě uzavřete a vytvarujte do bochánků.
- Buchty vyskládejte do pekáče vymazaného máslem nebo sádlem a při 175 °C pečte dozlatova
Tip
Zatímco v profesionální pekárně se kvásek krmí několikrát denně a může se tak rovnou použít k pečení, v domácím prostředí se musí nejprve rozkvasit. V tomto případě vezměte 1/3 gramáže uvedené v receptu, tedy asi 240 g kvásku, a rozmíchejte ji s moukou a vodou v poměru 1:1 (cca 360 g mouky a 360 ml vody). Rozkvas nechte vyběhnout při pokojové teplotě, potom z něj odeberte 715 g a pusťte se do toho.
Pekárna s kuchyní, kde to žije celý den

Navštivte karlínskou Esku. Každý den pečeme náš vyhlášený chleba 33 a k tomu sladké loupáky, buchty, bábovky i koláče. Chleba 66 je dostupný každý pátek do vyprodání. Pokud nemáte chuť na pečivo, přijďte na oběd z lokálních surovin nebo vyhlášené snídaně, které si můžete dát až do pozdního odpoledne. A cestou k pokladně omrkněte i náš bohatý koloniál.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.