Buchty s chlebovým kváskem
S mákem, s povidly, nebo s tvarohem? To necháme na vás! Recept na kváskové buchty z Esky je však jenom jeden. Tady ho máte.
Na 1 dávku buchet potřebujete:
- 1 kg pšeničné mouky
- 715 g kvásku
- 3 vejce
- 145 g cukru krystal
- 30 g vanilkového cukru
- 320 ml ohřátého mléka
- 100 g másla
- 100 g sádla
- 16 g soli
- máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
- náplň (makovou, povidlovou nebo tvarohovou)
- Do kuchyňského robota dejte prvních šest igrediencí (od mouky po mléko) a 2 minuty promíchávejte na stupeň č. 1.
- Když se suroviny spojí v těsto, přidejte k nim máslo, sádlo a sůl a 8 minut zpracovávejte na stupeň č. 2.
- Přendejte těsto do díže a nechte 30 minut stát překryté papírem.
- Nechte 1½ hodiny kynout. Během této doby těsto dvakrát přetužte (= promíchejte).
- Vykynuté těsto přesuňte na vál a rozdělte na díly. Ty naplňte, pečlivě uzavřete a vytvarujte do bochánků.
- Buchty vyskládejte do pekáče vymazaného máslem nebo sádlem a při 175 °C pečte dozlatova
Zatímco v profesionální pekárně se kvásek krmí několikrát denně a může se tak rovnou použít k pečení, v domácím prostředí se musí nejprve rozkvasit. V tomto případě vezměte 1/3 gramáže uvedené v receptu, tedy asi 240 g kvásku, a rozmíchejte ji s moukou a vodou v poměru 1:1 (cca 360 g mouky a 360 ml vody). Rozkvas nechte vyběhnout při pokojové teplotě, potom z něj odeberte 715 g a pusťte se do toho.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.