Jarní brambory s labnehem podle šéfkuchařky Jany Jelič

Suroviny
- 400 g jogurtu (10 % tuku)
- 500 g malých brambor se slupkou
- 100 g hrubozrnné soli
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 200 g hráškových lusků
- 300 g stonkové brokolice
- 60 g másla
- 2 lžičky jablečného octa
- kopr a pažitka, nasekané
- sůl a pepř
- kůra z jednoho citronu, chemicky neošetřeného
- lžíce přepuštěného másla
Postup
Labneh: Jogurt zavěste do látky a nechte 30 minut vykapat. Poté osolte.
Brambory: V jedné vrstvě je naskládejte do širokého hrnce, zasypte hrubozrnnou solí, přidejte bobkový list a nové koření. Zalijte vodou tak, aby z ní brambory vyčnívaly na článek prstu. Na mírném plameni vařte 20 minut. Slijte většinu vody a ještě krátce povařte, dokud se voda neodpaří a brambory nebudou jemně zvrásněné a obalené v soli. Občas hrncem zatřeste, ať se sůl rovnoměrně rozprostře.
Hrášek a brokolice: Vyloupejte kuličky hrášku. Brokolici odřízněte konce stonků, zkraťte ji a 2 minuty napařujte. Pak ji krátce opečte na přepuštěném másle a osolte.
Hnědé máslo: Máslo rozehřejte a nechte bublat, dokud nezíská zlatavou barvu. Přelijte do sklenice, přidejte sůl a ocet.
Servírování: Na talíř rozetřete labneh a vyskládejte brambory, hrášek i brokolici. Přelijte hnědým máslem, posypte bylinkami, opepřete a nakonec na pokrm nastrouhejte citronovou kůru.
Hledáte recepty na další lehká a svěží jídla? Na blogu servírujeme:
- zeleninovou polévku s medvědím česnekem,
- pošírovaného candáta s holandskou omáčkou,
- grilovaná srdíčka salátu,
- fermentovanou pšenici s houbami,
- grilovaný chřest s hnědým máslem,
- lososa s marakujou z restaurace Brasileiro,
- vynikající zálivky na salát.
Kam pro čerstvou sezonní zeleninu? Sepsali jsme to pro vás v tomto článku.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.