facebook
instagram

Jarní brambory s labnehem podle šéfkuchařky Jany Jelič

17. dubna 2025
Svěží a syté. Brambory s labnehem a zeleninou si ráda připravuje kreativní šéfkuchařka Jana Jelič – obzvlášť po dlouhém dni, kdy je potřeba doplnit energii, a to co nejrychleji.

Suroviny

  • 400 g jogurtu (10 % tuku)
  • 500 g malých brambor se slupkou
  • 100 g hrubozrnné soli
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 200 g hráškových lusků
  • 300 g stonkové brokolice
  • 60 g másla
  • 2 lžičky jablečného octa
  • kopr a pažitka, nasekané 
  • sůl a pepř
  • kůra z jednoho citronu, chemicky neošetřeného
  • lžíce přepuštěného másla

Postup

Labneh: Jogurt zavěste do látky a nechte 30 minut vykapat. Poté osolte.

Brambory: V jedné vrstvě je naskládejte do širokého hrnce, zasypte hrubozrnnou solí, přidejte bobkový list a nové koření. Zalijte vodou tak, aby z ní brambory vyčnívaly na článek prstu. Na mírném plameni vařte 20 minut. Slijte většinu vody a ještě krátce povařte, dokud se voda neodpaří a brambory nebudou jemně zvrásněné a obalené v soli. Občas hrncem zatřeste, ať se sůl rovnoměrně rozprostře.

Hrášek a brokolice: Vyloupejte kuličky hrášku. Brokolici odřízněte konce stonků, zkraťte ji a 2 minuty napařujte. Pak ji krátce opečte na přepuštěném másle a osolte.

Hnědé máslo: Máslo rozehřejte a nechte bublat, dokud nezíská zlatavou barvu. Přelijte do sklenice, přidejte sůl a ocet.  

Servírování: Na talíř rozetřete labneh a vyskládejte brambory, hrášek i brokolici. Přelijte hnědým máslem, posypte bylinkami, opepřete a nakonec na pokrm nastrouhejte citronovou kůru.

Hledáte recepty na další lehká a svěží jídla? Na blogu servírujeme: 

Kam pro čerstvou sezonní zeleninu? Sepsali jsme to pro vás v tomto článku

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme