K nedělnímu obědu: Jak připravit kynutý houskový knedlík

Pozvedněte chuť tradičního jídla několika plátky kynutého houskového knedlíku. V tomto receptu se k mouce a droždí přidává i na kostičky nakrájená veka.
Dobré pivo a poctivá kuchyně

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. V roce 2009 jsme otevřeli Lokál Dlouháááá a brzy následovaly další. Dnes jich máme devět – sedm v Praze a po jednom v Plzni a Brně.
Čepujeme pivo čerstvé do posledního loku a vaříme jako doma. Lokál jsou české hospody, kde si dáváme záležet na dobrém pivu a poctivé kuchyni.
Čepujeme pivo čerstvé do posledního loku a vaříme jako doma. Lokál jsou české hospody, kde si dáváme záležet na dobrém pivu a poctivé kuchyni.
Na jednu šišku:
- 70 g veky nebo jiného světlého pečiva
- 20 g másla (+ na potření hotového knedlíku)
- 150 ml mléka
- 320 g hrubé mouky
- 3 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 3 g soli
Postup:
- Veku nakrájejte na centimetrové kostičky, opečte na másle a dejte stranou vychladnout.
- Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné (ne horké!), a přidejte droždí.
- Do mísy odvažte hrubou mouku a přilijte mléko s kvasnicemi, vmíchejte vejce a vypracujte celistvou hmotu. Propojené suroviny se nechávají asi půl hodiny odpočinout, napomůže to rozvinutí lepku a činnosti kvasinek.
- Těsto přeneste na vál a dopřejte mu důkladné hnětení – kvůli přítomnosti hrubé mouky bývá nepoddajné a tuhé. Hněťte alespoň 5 minut. Nakonec zapracujte sůl a opečenou veku.
- Připravené těsto vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte kynout na teplém tmavém místě – obvykle stačí hodina až hodina a půl, přesný čas kynutí však záleží na okolní teplotě a vůli těsta.
- Nakynuté těsto vyklopte na pracovní desku, znovu prohněťte a vykoulejte do předběžného tvaru knedlíku. Váleček zakryjte navlhčenou utěrkou a nechte 10 až 15 minut odpočívat – těsto si zaslouží ještě trochu dokynout.
- Odpočaté těsto vytvarujte do šišky a vařte pod poklicí v mírně osolené vodě – knedlík potřebuje 6 minut z každé strany.
- Uvařený knedlík propíchejte špejlí a potřete rozpuštěným máslem.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.