facebook
instagram

K nedělnímu obědu: Jak připravit kynutý houskový knedlík

Kynuté těsto připravené na houskové knedlíky.
23. dubna 2025
Foto: Archiv Ambiente
Pozvedněte chuť tradičního jídla několika plátky kynutého houskového knedlíku. V tomto receptu se k mouce a droždí přidává i na kostičky nakrájená veka.

Dobré pivo a poctivá kuchyně

Lokály jsou splněným snem o české hospodě, kde jsou štamgasti jako doma. V roce 2009 jsme otevřeli Lokál Dlouháááá a brzy následovaly další. Dnes jich máme devět – sedm v Praze a po jednom v Plzni a Brně.
Čepujeme pivo čerstvé do posledního loku a vaříme jako doma. Lokál jsou české hospody, kde si dáváme záležet na dobrém pivu a poctivé kuchyni. 
Pojďte dál!

Na jednu šišku:

  • 70 g veky nebo jiného světlého pečiva
  • 20 g másla (+ na potření hotového knedlíku)
  • 150 ml mléka
  • 320 g hrubé mouky
  • 3 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 3 g soli

Postup:

  1. Veku nakrájejte na centimetrové kostičky, opečte na másle a dejte stranou vychladnout.
  2. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné (ne horké!), a přidejte droždí.
  3. Do mísy odvažte hrubou mouku a přilijte mléko s kvasnicemi, vmíchejte vejce a vypracujte celistvou hmotu. Propojené suroviny se nechávají asi půl hodiny odpočinout, napomůže to rozvinutí lepku a činnosti kvasinek.
  4. Těsto přeneste na vál a dopřejte mu důkladné hnětení – kvůli přítomnosti hrubé mouky bývá nepoddajné a tuhé. Hněťte alespoň 5 minut. Nakonec zapracujte sůl a opečenou veku.
  5. Připravené těsto vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte kynout na teplém tmavém místě – obvykle stačí hodina až hodina a půl, přesný čas kynutí však záleží na okolní teplotě a vůli těsta.
  6. Nakynuté těsto vyklopte na pracovní desku, znovu prohněťte a vykoulejte do předběžného tvaru knedlíku. Váleček zakryjte navlhčenou utěrkou a nechte 10 až 15 minut odpočívat – těsto si zaslouží ještě trochu dokynout.
  7. Odpočaté těsto vytvarujte do šišky a vařte pod poklicí v mírně osolené vodě – knedlík potřebuje 6 minut z každé strany.
  8. Uvařený knedlík propíchejte špejlí a potřete rozpuštěným máslem.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme