facebook
instagram

Chcete, aby vám pivo říkalo pane? Jak na perfektní hladinku a mnoho dalšího se dozvíte ve Škole čepování!

24. února 2025
Foto: Jakub Zeman
Děláte za výčepem, jste v hospodě skoro jako doma, nebo jste prostě pivní nadšenec? Pokud jste na jednu z těchto otázek odpověděli ano, jste tady správně. Ve Škole čepování Lukáše Svobody se naučíte čepovat hladinku, šnyt, mlíko i čochtana, ovládnete různé typy kohoutů a odnesete si spoustu pivních znalostí. Líbí se vám představa čtyř hodin plných piva a skvělé společnosti? Stačí se přihlásit!

Vypalte z tanku pivo jako křen!

Trénink dělá mistry, proto vás naši mistři výčepní postaví za výčep a naučí čepovat hladinku, šnyt i mlíko. Vysvětlí rozdíl mezi míchaným a řezaným a také se dozvíte všechno o spletitých cestách piva do půllitru. Na konci kurzu si odnesete diplom a dárek.
Přihlašujte se zde.

Trénink dělá mistry – a vy se během 4,5hodinového kurzu dostanete do rukou té nejpovolanější, mistryně výčepní Lucie Janečkové. Lucka vás postaví za pípu, naučí vás různé styly čepování, vysvětlí rozdíl mezi míchaným a řezaným pivem a provede vás celým procesem, od správného náklonu sklenice až po to, proč pivo nečepovat zbytečně rychle. Samotné čepování možná vypadá jednoduše, ale aby bylo pivo jako křen, je kolem toho spousta fíglů!

„Málokdo si v hospodě objedná mlíko jen tak na zkoušku, takže účastníky překvapí, když si o něm povídáme – kdo si ho dává, jak a proč. A taky se diví, že celou dobu čepujeme jen plzeňské, protože pokaždé chutná jinak,“ vypráví Lucka. Údiv vzbuzuje i čochtan, který možná nevypadá pro Čechy tak vábně, protože mu chybí pěna, ale chutná prostě skvěle!

Historie, technologie a pivní sklo

Kurz se ale neomezuje jen na čepování – dozvíte se i něco o historii výčepů, rozdílech mezi tankovým a sudovým pivem a o technologiích, které se v čepování používají. „Ukážu vám, jak zacházet s různými kohouty. Osaháte si otočný kohout baroko, pákový kohout Celli a kohout Freedom, který máme v Ambiente třeba u Dvou kohoutů a v Pultu,“ popisuje Lucka.

Důležitou součástí péče o pivo je i čisté pivní sklo, takže si vyzkoušíte, jak ho správně mýt, a na závěr se naučíte, jak si doma správně nalít pivo z lahve – ať už ze skleněné, nebo z PETky.

Proč Škola čepování Lukáše Svobody?

A proč tenhle kurz nese jméno výčepního Lukáše Svobody? Protože právě on ho před třinácti lety v Lokále vymyslel a několik let vedl. Škola mezitím prošla obměnou a dnes ji má pod palcem už jen Lucka. „Název jsme ponechali, protože to tehdy byla první škola čepování v Česku. Nikdy jsme se netajili tím, jak se v Lokále pivo čepuje, naopak jsme to chtěli šířit dál,“ vysvětluje prvotní myšlenku školy.

Škola je otevřená nejen široké veřejnosti, ale také barmanům a výčepním z Ambiente. Všichni výčepní z Lokálů jí dokonce musí projít povinně, je to součást jejich tříměsíčního tréninku. „Kurz je vždy pro deset lidí, z toho maximálně dva jsou z Lokálů,“ říká Lucka. Většinu účastníků odpoledního pivního dobrodružství pravidelně tvoří muži, ale ženy rozhodně nejsou výjimkou. 

„Nemluvím teď o výčepních z jiných hospod, ale prostě o ženských pivařkách, které mají malý výčep třeba na chatě a chtějí z něj umět čepovat perfektní pivo, až přijedou kamarádi. A páni? Ti kurz často dostanou jako dárek od manželek,“ směje se Lucka.

Co si načepujete, to si vypijete!

Přece jen jsou čtyři a půl hodiny poměrně dlouhá doba, ale nebojte se, během kurzu rozhodně nebudete strádat hlady – připravíme pro vás to správné občerstvení k pivu. „No a piva budete mít taky dost, protože co si načepujete, to si taky musíte vypít,“ upozorňuje Lucka.

Na závěr si odnesete diplom, dárek a hlavně – pořádnou dávku pivní moudrosti. Atmosféra je vždy skvělá, u piva se totiž scházejí jen ti nejlepší lidé. Takže zdar čepování a vidíme se!

Co vás čeká ve Škole čepování Lukáše Svobody?

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme