Toulání městem za dobrým pivem. To je Pražská pivní zoo
Zveme vás na pětihodinovou prohlídku Prahy vedenou našimi výčepními - Luckou Janečkovou nebo Tomášem Krčmářem, při které okouknete Pražský hrad, projdete se po Malé Straně, Karlově mostě a Starém i Novém Městě a na závěr si sami vyzkoušíte čepování piva. Trasa měří zhruba tři kilometry a můžete během ní jíst a pít, co hrdlo ráčí. A jako bonus se jde celou dobu jenom z kopce.
Tak jdeme na to!
Startuje se U Černého vola, na místě, kde pohostinství funguje už dlouhá staletí. „Dům je z roku 1492 – to se dobře pamatuje podle objevení Ameriky. Je ale možné, že tu hospoda byla daleko dřív, procházely tudy totiž hradby – jejich zbytky jsou dodnes vidět ve sklepeních. V 19. a 20. století tady pak byla hospůdka, kam chodila prvorepubliková politická reprezentace, malíři, literáti a další zajímavé osobnosti,“ vypráví autor knihy Kde pijí múzy, historik Lukáš Berný, jak legendární a vzorový je tenhle podnik.
Doporučujeme poručit si ve Volovi černého Kozla, toho tu umí čepovat na výbornou! A pokud v budoucnu dostanete žízeň už po ránu, vzpomeňte si na „Vola“ - tady si pivo můžete poručit už v 10 ráno!
Další kroky vedou do Kuchyně u Pražského hradu, kde si dáte pivo s tím nejlepším výhledem na Prahu a zároveň fantastický oběd.
Až si náležitě naplníte břicha, pokračuje se do hospody U Hrocha. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o podobně starou pivnici, jako je „Vůl“, což ale není tak úplně pravda.
„Je tady od roku 1994, což je třicet jedna let – to je víc než čtvrt století. Možná už taky není tak mladá, ale když to srovnáme s Černým volem, tak je to hospůdka skoro nová. V devadesátých letech, kdy začaly zanikat klasické pivnice, protože je z Malé Strany vytlačil turistický ruch, se štamgasté z okolních hospod ,nastěhovali‘ do téhle nové, která se chtěla stát právě tou klasikou pivnicí. Vždycky říkám, že genia loci dělá historie. Ale tady je genius loci obrovský, tak to asi nebude jen historií, ale hlavně lidmi,“ uvažuje Lukáš Berný.
Zavzpomínat na Hrabala k Tygrovi
Ve víně je pravda a v pivu zase inspirace. Alespoň tím se řídil spisovatel Bohumil Hrabal, když pravidelně navštěvoval pivnici U Zlatého Tygra v Husově ulici, kam pokračuje další část pivní zoo. A inspiraci našel! Říká se, že mnoho jeho příběhů je inspirovaných právě tím, co viděl, slyšel a zažil v této staré pivnici, která se proslavila už ve 30. letech, kdy za výčepem působil pan František Skořepa.
„Hrabalovy poslední knížky z 90. let, třeba Růžový kavalír nebo Večerníčky pro Cassia, jsou příběhy, ve kterých on sedí v hospodě a pozoruje dění kolem sebe. Je to krásná kronika devadesátých let. Hospoda tady přesahuje roli občerstvovny a díky Hrabalovi promlouvá i do kultury,“ komentuje Lukáš Berný.
A možná jste slyšeli, že v roce 1994 vzal Václav Havel právě sem na pivo tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona. Ale pozor, pivo se tu neobjednává, pivo se tu nosí! Vrchní kráčí sem a tam s plnými půllitry a kdo ten svůj dopil, přistane mu na stole nový. A tak, pokud máte dost, nebojte se říct.
Sto zlatých slonů… a sto piv!
Předposlední zastávkou je U Zlatého slona. „Tam je to velmi veselý. Tuhle hospodu otevřeli v roce 2011 a je hned několik věcí, proč je dobře zapamatovatelná. Za prvý – kromě toho, že tady čepujou velmi dobrý plzeňský pivo, tak má například celoroční zahrádku, takže tam si člověk posedí venku i v prosinci. Mimo to má na zdech uvnitř vykreslený takový zlatý slony,” popisuje Lucka s tím, že když tam přijdete, můžete poprosit o jakousi průkazku. „Je na ní 100 malých zlatých slonů. Za každý vypitý pivo máte slona. Když jich vypijete sto, tak vám darují jednoho na stěně a vy si ho můžete podepsat,” vysvětluje originální „sloní“ zážitek.
A zážitkem je zajisté i návštěva Lokálu Dlouhááá, kde končí Pražská pivní zoo. Výčepní vás tam provedou zákoutími, kam se běžní smrtelníci nedostanou, a také si načepujete vlastní pivo. A to si taky vypijete!
Kdo vyrazí na Pražskou pivní zoo s Luckou nebo Tomášem, dozví se toho o slavných výčepech a historických múzách ještě daleko víc. Vezměte partu kamarádů, vyškrtněte si v kalendáři alespoň šest hodin a připravte se na osvěžující dávku českého piva, historie a chůzi po kočičích hlavách.
A kde se vlastně ta pivní zoo vzala?
Podle historika Lukáše Berného není přesné datum známé, ale co je jisté je to, že jde o lidový nápad! A pro Ambiente ji znovuobjevil výčepní Lukáš Svoboda. „O pražské pivní zoo mi jako první řekli štamgasti v hospodách U Pinkasů a Konvikt, kde jsem býval výčepním. Už tehdy jsem si v praxi ověřil, jak dobrá věc to je!” vypráví výčepní Lukáš Svoboda, který má na svědomí vznik Školy čepování.
„Bratránek, který u mě pracoval v Konviktu, přemlouval přítelkyni, aby za ním přijela. Moc se jí nechtělo, bála se totiž, že budeme vysedávat po hospodách a na památky nezbude čas. A vtom jsem dostal nápad a říkám bratránkovi: Takhle to nepůjde. Slib jí, že uvidí Hradčany, Pražský hrad, Nerudovku, Malou Stranu, Karlův most, Staré Město, Nové Město i Národní divadlo…,“ vypráví Lukáš.
Přítelkyně se nakonec nechala přesvědčit a prý si ani nevšimla, že prochází stezku pražské pivní zoo. „Byla to holka z Moravy a turistické restaurace po cestě ji nelákaly ani interiérem, ani cenami, proto dala na mou radu a radši s námi zašla do tradičních malebných hospůdek jaksi mimo hlavní turistickou trasu. Vždyť to znáte: A mě bolí nohy a já mám žízeň a já potřebuju na záchod… Už tehdy jsem si říkal, jaká by to byla pomoc pro spoustu rodin, které se nedokážou dohodnout, jestli na Hrad, nebo k Tygrovi,” říká Lukáš s tím, že proto je ideální vyhovět oběma stranám.
„Pár let poté jsem si přečetl knížku Lukáše Berného Kde pijí múzy. To je krásné čtení! Mimo jiné se tam popisuje zážitek kreslíře Jana Vyčítala – kdysi daroval kreslený vtip na toto téma pivnici U Zlatého tygra, jenže obrázek se velmi rychle „ztratil“... Když jsme pak s Janem Vyčítalem probírali výzdobu plzeňského Lokálu Pod Divadlem, vzpomněl jsem si na tuhle historku. Poprosil jsem ho, aby ilustraci našel, a odkoupili jsme ji. A to byl poslední impuls k tomu, abychom pražskou pivní zoo ukázali i vám,” uzavírá příběh Lukáš.
Pivní procházka malebnou Prahou
Zveme vás na pětihodinovou prohlídku Prahy vedenou profíky z gastronomie, při které vás protáhnou částí pražské „pivní zoo“. Těšte se na tematickou procházku, na které můžete jíst a pít, co hrdlo ráčí. Okouknete Pražský hrad, projdete se po Malé Straně, Karlově mostě a Starém i Novém Městě a na závěr si sami vyzkoušíte čepování piva. Trasa měří zhruba tři kilometry, startuje se před hospodou U Černého vola a celou dobu se jde jenom z kopce.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.