Pivovar Permon: odvážné speciály i ležák, který nadchl degustační radu Pultu
![](https://imgctx.com/cdn-cgi/image/width=3840,quality=65,format=auto/https://data.eu.cntmbr.com/jidlo-a-radost/jidlo-a-radost/b58a2265-60c5-4e0c-a6f5-9045a6008d02.jpeg)
Od otevření v roce 2021 nabízí Pult svým hostům šest poctivých, perfektně ošetřených ležáků na jednom výčepu. Dva z kohoutů trvale obsazují národní pivovar Budějovický Budvar a otec českých ležáků Plzeňský Prazdroj. Zbylá čtyři místa se každoročně obměňují.
O výběru rozhoduje degustační rada, která hledá ty nejpitelnější kousky. Z 23 přihlášených pivovarů a jejich ležáků se 3. října 2024, během narozeninové oslavy Pultu, vyhlásily čtyři kousky pro další rok – a mezi ně se zařadila i Světlá 12° z Pivovaru Permon.
S tradicí i ambicemi
Výrobu zahájil Permon v roce 2006. Tehdy začínal jako poměrně malý – doslova garážový – pivovar v Lomnici u Sokolova, s recepturou na výrobu tří základních moků od plzeňského sládka Josefa Krýsla.
Skromné prostory však rozhodně nebyly překážkou v tom, aby pivovar začal sbírat ocenění, například první místo na Jarní ceně českých sládků v roce 2007. O dva roky později se navíc produkce rozšířila ve zcela novém minipivovaru, Permonu II., v budově někdejší restaurace U kláštera v Sokolově.
Důležitého milníku se podařilo dosáhnout 17. června 2011, kdy čerstvě modernizovaný minipivovar obdržel právo várečné společně s výsadou hrdě používat titul „Měšťanský pivovar Sokolov“. Další ocenění a rozšiřování kapacity (díky neustále se zvyšující poptávce) na sebe nenechaly dlouho čekat a dnes se produkce řemeslného pivovaru Permon III. pohybuje okolo 4500 hektolitrů piva.
Pivovar Permon tak navazuje na tradici pivovarnictví na Sokolovsku, tedy ve svém domovském okrese. Projevuje se to nejen v technických řešeních jeho postupně se proměňujících pivovarů, ale také v samotné výrobě. Ta je až na několik ojedinělých procesů zcela manuální a dodržuje tradiční české postupy.
Permon nabízí několik klasických ležáků, za jejichž recepturou stojí vrchní sládek Jan Rada. Sládek Petr Bohánek se pak soustředí na pivní speciály, příkladem za všechny budiž postupně se rozšiřující řada kyseláčů Joe in the Garden. Celkem pivovar každoročně vyprodukuje okolo čtyřicítky různých piv.
Klasika, která nezklame
Do výběru degustační rady přihlásil Pivovar Permon svůj ležák Světlá 12°, pro který využívá plzeňský slad a chmely Žatecký poloraný červeňák a Sládek. „Jedná se o klasický český ležák plzeňského typu. Možná přidáváme trochu víc na chmelovaru, takže výsledek má výraznější hořkost. Po nějaké době jsme nicméně s vlastním ležákem spokojeni. Myslím, že jsme se zařadili na seznam pivovarů, které mohou být na svůj ležák hrdé, a pevně věřím, že to degustační rada poznala,“ uvažuje Michal Sás, spolumajitel Pivovaru Permon.
Přední členka degustační rady a generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová jeho slova jen potvrzuje: „Pivo z Permonu si nás získalo hned v několika ohledech. Nabízí vyváženou hořkost, střední říz a samozřejmě skvělou pitelnost – a o tu nám jde především.“
Sokolovský pivovar ostatně není v Pultu žádným nováčkem; jeho speciály si zde hosté mohou vychutnávat pravidelně. Nicméně na výčepu se představuje poprvé. Proto si nenechte ujít příležitost ochutnat jejich ležák, který se stále drží ideálů a receptur typických pro české pivovarnictví. Možnost máte až do vyhlášení nových ležáků v říjnu.
„Z úspěchu jsme se velice radovali, zvlášť naši sládci. Proto jsme na představení nového seznamu ležáků přijeli všichni a moc si to užili,“ usmívá se Michal Sás. „Pult milujeme, a pokud jde o speciály, spolupracujeme s ním už delší dobu. Tohle pro nás byla neuvěřitelná výzva. Jsme moc rádi, že se můžeme ukázat v tak skvělém podniku, kde opravdu milují pivo i lidi okolo něj.“
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.