facebook
instagram

Co dal Lokál pivnímu světu?

1. října 2024
Foto:Jan Zima
Lokál Dlouhááá a s ním i Lokál jako takový slaví 15. narozeniny. Spolu s výčepní a dnes i zakladatelkou Institutu PIVO jsme zavzpomínali, co všechno dal Lokál za ta léta pivnímu světu. Seznam by vydal na hodně dlooouhou pivenku!

Vypalte z tanku pivo jako křen!

Trénink dělá mistry, proto vás naši mistři výčepní postaví za výčep a naučí čepovat hladinku, šnyt i mlíko. Vysvětlí rozdíl mezi míchaným a řezaným a také se dozvíte všechno o spletitých cestách piva do půllitru. Na konci kurzu si odnesete diplom a dárek.
Přihlašujte se zde.

Úplně nejdřív vrátili lidé z Lokálu na lístek termíny jako hladinka nebo šnyt, které se z hospod už vytrácely. Ostatně už v roce 1936 napsal Karel Čapek do Lidových novin fejeton Ohrožený šnyt – o tom, jak šnyt mizí z českých hospod. S otevřením Lokálu se oba názvy vrátily, přinejmenším na pražskou pivní scénu.

Pivně čisté sklo. To je termín a pravidlo, které nosí v duši každý poctivý výčepák. Pivně čisté sklo označuje perfektně umytý, mokrý a studený půllitr. Aby to bylo možné zaručit i v rušném provozu, vznikla pár týdnů po otevření prvního Lokálu zachlazená průtoková vana na půllitry, kterou tehdejší výčepní Lukáš Svoboda vyvinul společně s Plzeňským Prazdrojem. 

Krátké vedení je v případě piva ku prospěchu! Aby do skla teklo dobré pivo, musí být jeho cesta co nejkratší. Ve výčepech nové generace jsou navíc cesty piva zachlazené až ke kohoutu. A výčep má zabudovaná teplotní čidla, která pomáhají výčepním při práci. 

Protože v hospodě umí být natřískáno, Lokál oprášil pozici pivonoše, který servíruje pivo, a je tak pomocnou rukou číšníkům a servírkám. Úplně původně to byl člověk, který chodil po hospodě a zanášel pivo na stůl, aniž by si host objednal další hladinku nebo šnyt. Takovou tradici dodnes praktikují třeba U Zlatého tygra. Když máte dost, stačí položit na půllitr tácek.

Bez sanitace ani pivo neteče. Rozhodně ne tak dobré, jaké díky pravidelně čištěným trubkám a kohoutům čepují v Lokálech. Hlavní výčepní každého z podniků navíc prošli speciálním výcvikem a výčep si dokážou sanitovat sami. Sanitací se rozumí mechanické čištění nápojových cest a má přesný technologický postup. Tankové pivo, tedy nepasterované, se musí sanitovat každý týden, u sudového stačí jednou za dva týdny. Pokud však jde o pivo nefiltrované nebo nealkoholické, sanitace je též nutná týden co týden. A protože všechna tato piva jsou v Lokálech na čepu, tuto očistu tam provádějí každých sedm dní.

Zmínili jsme se o šikovných výčepních? Těch pracují napříč Lokály desítky! Kdokoli se chce postavit za výčep, musí absolvovat tříměsíční výčepní trénink zakončený zkouškou. Zatouží-li po vyšších metách, nabízí se průkaz mistra výčepního – abyste ho získali, musíte například vyškolit kolegu a vyjet na zahraniční stáž. V Lokále se zrodily legendy jako František Šťástka – dnes generální manažer Lokálu U Bílé Kuželky –, který vyhrál mistrovství světa v čepování, nebo vítěz české odnože soutěže Master Bartender Tomáš Krčmář. 

O to, kdo je tím opravdu nejzručnějším výčepním v celém Ambiente, soutěží výčepní v soutěži Zlatá pípa. V roce 2022 zvítězila generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová, loni Pavel Láf od Zavadilů. A možná se tohle klání jednou rozroste i mimo naši gastronomickou skupinu. 

„I když se denně vyčepují stovky až tisíce litrů, jde to dělat správně – hladinka po hladince,“ motivuje své kolegy Lucka Janečková. Čisté sklo, studené pivo a čepování na jeden zátah patří k zásadám, které služebně mladším kolegům vštěpuje.

View post on Instagram
 

Kromě výčepů nové generace se v Lokále zrodil ještě jedna vychytávka – kohout Freedom, který spolu s firmou Lukr vyvinul mistr výčepní Lukáš Svoboda. Na první pohled (a trochu i zevnitř) je Freedom podobný klasickému Baroku, ale manipuluje se s ním shora dolů. Můžete ho vidět v pivovaru Dva kohouti nebo v pivním baru Pult. 

Nebýt Lokálu, možná by nevznikly právě tyto dva podniky. Dva kohouti a Pult se soustředí na pivní speciály, ale i na ležáky. Zatímco Kohouti si vaří i vlastní speciály, v Pultu pomáhají hostům objevovat pivní svět a nabízejí širokou škálu chutí z celé Evropy. 

Z Lokálu vzešel v roce 2013 kurz Škola čepování Lukáše Svobody a z tohoto kurzu (kterým dodnes provází právě Lucka Janečková) a aktivit s ním spojených se vyvinul Institut PIVO. Lucka, Tomáš Krčmář a Pavel Bübel jsou mistry oboru a starají se o kvalitu piva ve všech podnicích Ambiente, školí nové kolegy a dělají pivu dobré jméno v Česku i za hranicemi. 

„Pivo má chutnat do posledního loku,“ zdůrazňuje ráda Lucie Janečková. A aby to tak vskutku bylo, má pivo v Lokálech teplotu maximálně 3,5 °C. Ani pomalému pivaři se tak nestane, že by mu hladinka zteplala (tedy pokud ji vypije do půlhodiny…).

Pivenky jsou součástí hospodské kultury! A proto patří na stůl ve všech Lokálech. Všimli jste si někdy, že na tomto lístku je v řadě nakreslených vždy pouze devět piv, nikoliv deset? To proto, že právě devět vedle sebe postavených půllitrů tvoří tzv. metr piv. Ten můžete pořídit bližnímu svému, má-li rád pivo. 

Zatluč ho tam. Mě vomejou. A tak vznikla láska. Takové hlášky možná znáte z lokálovských pivních tácků. K pivu patří humor a tomu se v Lokálu rozhodně meze nekladou. Nejen na táccích.

View post on Instagram
 

Lokál dal pivnímu světu především nový, ucelený pohled na péči o náš národní nápoj. A proto stejnou péči, jakou věnují baristé kávě a sommelieři vínu, dávají dnes výčepní napříč podniky svému milovanému čepovanému pivu. Díky, Lokále!

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.