facebook
instagram

Startuje sedmý ročník Zlaté pípy: Kdo o ni zabojuje?

6. září 2024
Foto:Kateřina Antoš
Interní soutěž výčepních napříč restauracemi Ambiente, ve kterých čepují Plzeňský Prazdroj, zná nové finalisty. Kdo je pro ně největší soupeř a na které disciplíny se nejvíc těší?

V boji o zlatou trofej se letos utkají výčepní z Lokálu Dlouhááá, Hamburk, U Bílé kuželky, U Jiráta, Nad Stromovkou a U Zavadilů, odkud pochází úřadující vítěz Pavel Láf. Ten se v dalším ročníku pokusí vítězství obhájit. Partu doplní výčepní z Pultu a Kuchyně. Pojďme si jednotlivé soutěžící představit.

View post on Instagram
 

Ženy mají přednost

A proto začneme Magdou Hoppovou z Pultu, která soutěží poprvé. Jako výčepní pracuje pět let, a jak sama říká, chtěla to prostě zkusit. „Nejvíc si věřím asi ve zlatém kvízu, protože jsem vystudovaná učitelka, a tak bych mohla mít ve vědomostech navrch,“ hodnotí své šance. Nejraději čepuje i pije šnyt a naopak nemá ráda mlíko. Na disciplínu pití mlíka na ex tedy zřejmě nebude vzpomínat zrovna ráda. 

Poprvé bude soutěžit také Ivona Nedúchalová z Lokálu Dlouhááá, která za svou nejsilnější stránku považuje lásku k práci. Obavy má z pětiboje a skládání výčepního kohoutu poslepu. Stejně jako Magda dává přednost šnytu. Třetí statečnou je Nikola Haffnerová z Hamburku. Svou účast bere jako výzvu. Ze které disciplíny má největší strach? „Asi ze všech!“ směje se. Za nejtěžšího soupeře považují holky shodně Pavla Láfa, který zvítězil loni.

Vítěz jde znovu do boje

Pavel Láf od Zavadilů se rozhodl přihlásit znovu, aby zkusil obhájit vítězství. Nejvíc si věří v držení půllitrů naplněných vodou, což je jedna z disciplín pětiboje. Těžkou hlavu mu naopak dělá kvíz – a Magda Hoppová z Pultu, v jeho očích nejvážnější soupeřka. 

„Abych porazil Pavla!“ to je zásadní motivace Pavlova kolegy Jakuba Lovětinského. V soutěži ho vnímá jako svého největšího konkurenta a z disciplín se obává hlavně skládání kohoutu a křížového výslechu.

View post on Instagram
 

Dlouhááá a Bílá Kuželka mají v soutěži po dvou koních 

Petr Bača chce vrátit zlatou pípu domů – tedy do Dlouhé, kam ji dokázali dostat výčepní Marcel Šos (dnes čepuje ve Střídačce) a Luboš Sĺivka. Za svoji největší výhodu považuje smysl pro humor a stálý úsměv na tváři. Snad mu neopadne při skládání výčepního kohoutu, protože to je disciplína, které se obává nejvíc. Strach má taky z Pavla Láfa a Magdy Hoppové, ty totiž považuje za hodně silné soupeře. Pokud pípu nevrátí do nejstaršího Lokálu Petr, má ještě šanci jeho kolegyně Ivona Nedúchalová.

Pro Bílou kuželku se pokusí trofej vybojovat výčepní Tomáš Havlín a Jaroslav Balát. Pro oba je vidina vítězství hlavní motivací a důvodem, proč se do soutěže přihlásili. Pro Jaroslava to bude už druhý pokus. To, že ví, do čeho jde, vnímá jako svou výhodu před ostatními. Z čeho má naopak respekt? „Mám obavy z toho, že se mi nepodaří sestavit silný tým do zlatého kvízu,“ přiznává. Tomáše Havlína zase, jak tak odhaduje, nejvíc potrápí obávaná disciplína skládání výčepního kohoutu.

Nad Stromovkou, U Jiráta, nebo Kuchyň?

Výčepní Petr Pikora nebojuje za Lokál Nad Stromovkou poprvé a doufá, že získané zkušenosti mu pomůžou vyhrát. Snad se to povede i v křížovém výslechu, ze kterého má největší strach. To motivací Martina Sysla z Lokálu U Jiráta není primárně vítězství, ale možnost trávit čas s kolegy mimo práci. Nejjistější si je v pětiboji, zato na pití mlíka na ex se netěší. 

Kuchyň na Hradě tento rok reprezentuje Adam Pulda. Motivoval ho kolega Matěj Pína, který soutěžil v minulých letech. Adam se obává zlatého kvízu, pokud se mu ale bude dařit, určitě si na oslavu objedná svého oblíbeného čochtana.

Co všechno obnáší klání o Zlatou pípu?

Jednou z prvních – a často nejobávanějších – disciplín je zlatý kvíz. Jednotliví výčepní si na něj musí sestavit soutěžní tým z kolegů a štamgastů. Výsledek kvízu tvoří 10 % celkového bodového ohodnocení a padají otázky ze světa piva i ze všeobecného přehledu.

Nejdůkladnější zkouškou bývá pro účastníky březnový výčepní pětiboj, který se během let stal také oblíbenou událostí lokálovských štamgastů. Patří do něj exování mlíka (samozřejmě toho pivního) a křížový výslech – rychlé otázky na čas týkající se piva i čehokoli jiného.

Dalšími disciplínami z pětiboje jsou držení plných půllitrů na čas, skládání výčepního kohoutu poslepu a nošení co nejvíce pivního skla v rukou. Pětiboj má druhou největší váhu, tvoří 25 % celkového hodnocení. Dalších 40 % nemohou uchazeči ovlivnit přímo v soutěži, ale svým celkovým vystupováním.

Výčepní dostávají během deseti měsíců několik různých typů hodnocení. Soupeři se hodnotí mezi sebou, navštěvují je tajní hodnotitelé a body dostávají také od štamgastů (ze svých domácích podniků), též jmenovaných Luckou Janečkovou, která body pečlivě zaznamenává.

A pak je tu veřejné hlasování, které po celou dobu soutěže probíhá na webu Zlaté pípy. Hlasovat pro svého favorita můžete jednou měsíčně od září do poloviny června.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.