facebook
instagram

Co jsme servírovali v Ambiente v říjnu: večeři pro hvězdy ve Štanglu, dalšího Kulináře a první kurz matchy

31. října 2024
Říjen se nesl v duchu oslav piva a také kuchařiny – české i světové. Vyrazili jsme do Rakouska za inspirací, uvařili na Designbloku, pohostili věrné hosty a narazili nové ležáky v Pultu. A kde se po dlouhé době sešli Bokovkáři a co z toho máme pro vás?

Co dalšího se u nás děje?

Chcete vědět o všech novinkách, akcích a zkrátka všem, co se v Ambiente chystá? Stačí sledovat náš kalendář.
Kalendář akcí.

Nové ležáky v Pultu

Říjen jsme jako už potřetí za sebou odstartovali oslavou v Pultu. Nejenom, že se slavily třetí narozeniny, ale zároveň jsme odhalili, které ležáky teď hosté v Pultu mohou pít po celý další rok. O tom, co se bude v Pultu pít, rozhoduje degustační rada. Ta se schází pouze za tímto účelem a hledá ty nejpitelnější kousky. 

Letos zvolila Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a pivo Jura (Pivovar Chroust). Čtveřici nových piv doplňují Pilsner Urquell a Budějovický Budvar.

Den chleba a moučná mise

V polovině října, konkrétně 16. 10., jsme oslavili Den chleba. Poctu mu už dlouho vzdávají v pekárně Eska i U Kalendů, péčí o chleba to u nás ale nekončí. Před lety se Ambiente vydalo na cestu za pečlivě ošetřeným pivem a kvalitním českým masem, a po čase jsme si řekli, že podnikneme stejnou cestu i za lepší moukou.

A tak od ledna 2023 podnikáme výpravu za obilím, které podle nás tvoří základ středoevropské kuchyně. Začali jsme studovat, co znamená kvalita obilí – jak se pěstuje, zpracovává a co náš výběr mouky ovlivní v těstě, na talíři i ve společnosti. Vyhledáváme mlýny, pořádáme poznávací výjezdy a realizujeme kurzy pro kolegy, kteří testují a ochutnávají, která mouka je pro ně ta nejlepší.

Chcete si o naší moučné misi přečíst víc? Zajímá vás, co už jsme zjistili? Pak klikněte sem. 

Restaurace hlásí nová menu

Podzimní obměnou prošla jídla ve Štanglu, U Kalendů, v Brasileiru Slovanský dům, v Kuchyni, v Pizze Nuově a Café Savoy. Novinky na menu hlásí taky Burger Service, Eska, nebo cukrárna Myšák. A co že si to pro vás šéfkuchaři přichystali?

Culinary Symposium Prague

Už podesáté se v Praze konalo Culinary Symposium a my jsme u toho samozřejmě nemohli chybět. Ambiente letos finančně podpořilo příjezd zahraničních hostů, kteří na akci s návštěvníky sdíleli své profesní zkušenosti. Mezi účastníky nechyběl stánek Amasa, kde se tvořily dlouhé fronty.

Večer po akci se ve Štanglu konala speciální večeře. Tým kuchařů a cukrářů napříč restauracemi uvařil a za pomoci číšníků hvězdám 10. ročníku Culinary Symposium Prague naservíroval několikachodovou degustační večeři, ta vzdávala hold středoevropské kuchyni.

V UMu připravili nové kurzy

Honza Rubín povědomí o čaji a jeho kultuře získal už jako dítě a vážně ho začal brát kolem svých 12 let. Tehdy si za vlastní kapesné kupoval první kvalitní sypané čaje, a tak se mu otevřel nesmírně široký a pestrý svět. V roce 2013 pak začal pracovat pro Tea Mountain, kde ho můžete potkávat dodnes. 

Díky své práci má možnost navštěvovat farmáře například v Japonsku, na Taiwanu nebo v Gruzii a objevovat čajové zahrady a poznávat surovinu tam, kde vzniká. A teď své zkušenosti rád předá dál – třeba na kurzu ve školicím centru UM. Objevte společně s Honzou svět čajů nebo pronikněte do tajů matchy. 

Objevujeme Rakousko

Tým kreativních šéfkuchařů společně s redaktorkou Blankou Datinskou vyrazil v říjnu do Rakouska. Cílem bylo podívat se na současnou rakouskou kuchyni, hledat, co máme společné (nebo rozdílné), a také se poznat s kuchaři, kteří tvoří obraz tamní gastronomie. Zeptat se na jejich příběh, jejich vize a zapátrat třeba i v minulosti.

Jaké vlivy najdeme v kuchyních vídeňských restaurací? Na kolik „našich“ jídel narazíme? Které suroviny a produkty jsou typické pro oblast Horního nebo Dolního Rakouska? A jak kolegové z gastra za hranicemi vnímají českou kuchyni? Sledujte UM a těšte se na spoustu užitečných tipů. 

Kampaň Zapoj se

Spustili jsme náborovou kampaň Zapoj se! Jejím cílem je ukázat, že Ambiente je prostředí, ve kterém lze kariérně růst a z brigádníka se vypracovat třeba až na generálního manažera. O svou cestu se podělili Katka Hollmannová, Tomáš Valkovič, Radek Chaloupka, Petr Opálka a Lucka Janečková. 

Potkávat je teď budete nejen v našich provozech, ale i na sociálních sítích, na plakátech v několika soupravách metra a na vybraných nástupištích. K vidění bude kampaň také na citylightech na nástupištích pražského Hlavního nádraží.

Nápoj měsíce

Tak trochu jiné Chai Latte jste mohli po celý říjen ochutnat v klubu Ambiente. Čím je speciální? Přidáváme do něj jeden shot espressa, aby se vám podzimní únava vyhnula obloukem. Navíc skvěle zahřeje. Směs Royal Chai, ze které nápoj připravujeme, si můžete v klubu pořídit domů. V listopadu se těšte na horkou čokoládu z Myšáka!

Kantýna a Cooking the Craft na Designbloku

Říká se, že jíme i očima. Proto tvůrci z Cirque menu pozvali ke svému masivnímu nerezovému stolu na Designbloku řezníky z Kantýny, kteří připravili masový pop-up

Další čtyři dny se o gastronomický zážitek postaralo duo František Skopec a Ivo Jedlička, kteří si na akci zopakovali svůj pop-up Cooking the Craft. Na designové nádobí absolventa UMPRUM servírovali šestichodové menu. 

Bavorský špás na dvorku

Festbier z tupláků, kariwurst v ruce, hodně tance a muziky. I letos se dvorek Dvou kohoutů a Bufetu proměnil v malý Oktoberfest. O uvaření Místního Festbieru 13° se postaral pivovar Dva kohouti, typické bavorské pohoštění připravili kuchaři z Bufetu. 

Chatařský ležák a kniha Chaty

V klubu Ambiente se křtila kniha Chaty. Vyslat do světa ji přišli i mistři chatařských jídel z Akonzervy Lukáš Dráb a jeho kolegové. K chatařské publikaci dostali zákazníci slevu na nákup omáček zavařených ve sklenici a plechovku Chatařského ležáku uvařeného sládky od Dvou kohoutů.

Langoš Fry Day a speciální host

Před karlínskou Eskou o předposledním říjnovém pondělí smažili své legendární langoše kreativní šéfkuchaři Jirka Horák a Tomáš Valkovič. Proč vám to říkáme? Na stage – rozumějte k fritéze – pozvali Oldřicha Sahajdáka, šéfkuchaře michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. Ten si pro hosty pop-upu připravil vlastní kombinaci – langoš s uzeným hovězím jazykem a krémovým křenem.

Zvěřinové hody Nad Stromovkou

Milovníci zvěřiny měli na konci října namířeno do letenského Lokálu, kde se na venkovním grilu rožnilo kančí a dančí maso. Z pípy teklo pečlivě ošetřené plzeňské a bylo veselo. 

Kulinář v Pasta Fresce

V Pasta Fresce jsme v říjnu připravili speciálně pro nejvěrnější hosty Ambiente další pop-up Kulinář. Šéfkuchař Tomáš Mykytyn se zástupcem Jakubem Krotitelem pracovali s českým skvostem – mléčným telecím, ze kterého připravili čtyřchodové menu s vinným párováním.

A jak se vlastně stát členem Kulinářského klubu? Ke členství se musíte projíst a propít. 

Setkání Bokovkářů

Po dlouhé době zase spolu byla parta Bokovkářů, která tentokrát usedla ke společnému stolu v obchodě vínem Merlot d'Or na Starém městě. Spolu s majitelkou Dianou Sixtovou ochutnali vína z investičního fondu a některá z nich vybrali i pro Bokovku, kde je budete moci brzy ochutnat. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.