facebook
instagram

Co jsme servírovali v Ambiente v říjnu: večeři pro hvězdy ve Štanglu, dalšího Kulináře a první kurz matchy

31. října 2024
Říjen se nesl v duchu oslav piva a také kuchařiny – české i světové. Vyrazili jsme do Rakouska za inspirací, uvařili na Designbloku, pohostili věrné hosty a narazili nové ležáky v Pultu. A kde se po dlouhé době sešli Bokovkáři a co z toho máme pro vás?

Co dalšího se u nás děje?

Chcete vědět o všech novinkách, akcích a zkrátka všem, co se v Ambiente chystá? Stačí sledovat náš kalendář.
Kalendář akcí.

Nové ležáky v Pultu

Říjen jsme jako už potřetí za sebou odstartovali oslavou v Pultu. Nejenom, že se slavily třetí narozeniny, ale zároveň jsme odhalili, které ležáky teď hosté v Pultu mohou pít po celý další rok. O tom, co se bude v Pultu pít, rozhoduje degustační rada. Ta se schází pouze za tímto účelem a hledá ty nejpitelnější kousky. 

Letos zvolila Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a pivo Jura (Pivovar Chroust). Čtveřici nových piv doplňují Pilsner Urquell a Budějovický Budvar.

Den chleba a moučná mise

V polovině října, konkrétně 16. 10., jsme oslavili Den chleba. Poctu mu už dlouho vzdávají v pekárně Eska i U Kalendů, péčí o chleba to u nás ale nekončí. Před lety se Ambiente vydalo na cestu za pečlivě ošetřeným pivem a kvalitním českým masem, a po čase jsme si řekli, že podnikneme stejnou cestu i za lepší moukou.

A tak od ledna 2023 podnikáme výpravu za obilím, které podle nás tvoří základ středoevropské kuchyně. Začali jsme studovat, co znamená kvalita obilí – jak se pěstuje, zpracovává a co náš výběr mouky ovlivní v těstě, na talíři i ve společnosti. Vyhledáváme mlýny, pořádáme poznávací výjezdy a realizujeme kurzy pro kolegy, kteří testují a ochutnávají, která mouka je pro ně ta nejlepší.

View post on Instagram
 

Chcete si o naší moučné misi přečíst víc? Zajímá vás, co už jsme zjistili? Pak klikněte sem. 

Restaurace hlásí nová menu

Podzimní obměnou prošla jídla ve Štanglu, U Kalendů, v Brasileiru Slovanský dům, v Kuchyni, v Pizze Nuově a Café Savoy. Novinky na menu hlásí taky Burger Service, Eska, nebo cukrárna Myšák. A co že si to pro vás šéfkuchaři přichystali?

Culinary Symposium Prague

Už podesáté se v Praze konalo Culinary Symposium a my jsme u toho samozřejmě nemohli chybět. Ambiente letos finančně podpořilo příjezd zahraničních hostů, kteří na akci s návštěvníky sdíleli své profesní zkušenosti. Mezi účastníky nechyběl stánek Amasa, kde se tvořily dlouhé fronty.

Večer po akci se ve Štanglu konala speciální večeře. Tým kuchařů a cukrářů napříč restauracemi uvařil a za pomoci číšníků hvězdám 10. ročníku Culinary Symposium Prague naservíroval několikachodovou degustační večeři, ta vzdávala hold středoevropské kuchyni.

V UMu připravili nové kurzy

Honza Rubín povědomí o čaji a jeho kultuře získal už jako dítě a vážně ho začal brát kolem svých 12 let. Tehdy si za vlastní kapesné kupoval první kvalitní sypané čaje, a tak se mu otevřel nesmírně široký a pestrý svět. V roce 2013 pak začal pracovat pro Tea Mountain, kde ho můžete potkávat dodnes. 

Díky své práci má možnost navštěvovat farmáře například v Japonsku, na Taiwanu nebo v Gruzii a objevovat čajové zahrady a poznávat surovinu tam, kde vzniká. A teď své zkušenosti rád předá dál – třeba na kurzu ve školicím centru UM. Objevte společně s Honzou svět čajů nebo pronikněte do tajů matchy. 

View post on Instagram
 

Objevujeme Rakousko

Tým kreativních šéfkuchařů společně s redaktorkou Blankou Datinskou vyrazil v říjnu do Rakouska. Cílem bylo podívat se na současnou rakouskou kuchyni, hledat, co máme společné (nebo rozdílné), a také se poznat s kuchaři, kteří tvoří obraz tamní gastronomie. Zeptat se na jejich příběh, jejich vize a zapátrat třeba i v minulosti.

Jaké vlivy najdeme v kuchyních vídeňských restaurací? Na kolik „našich“ jídel narazíme? Které suroviny a produkty jsou typické pro oblast Horního nebo Dolního Rakouska? A jak kolegové z gastra za hranicemi vnímají českou kuchyni? Sledujte UM a těšte se na spoustu užitečných tipů. 

View post on Instagram
 

Kampaň Zapoj se

Spustili jsme náborovou kampaň Zapoj se! Jejím cílem je ukázat, že Ambiente je prostředí, ve kterém lze kariérně růst a z brigádníka se vypracovat třeba až na generálního manažera. O svou cestu se podělili Katka Hollmannová, Tomáš Valkovič, Radek Chaloupka, Petr Opálka a Lucka Janečková. 

Potkávat je teď budete nejen v našich provozech, ale i na sociálních sítích, na plakátech v několika soupravách metra a na vybraných nástupištích. K vidění bude kampaň také na citylightech na nástupištích pražského Hlavního nádraží.

Nápoj měsíce

Tak trochu jiné Chai Latte jste mohli po celý říjen ochutnat v klubu Ambiente. Čím je speciální? Přidáváme do něj jeden shot espressa, aby se vám podzimní únava vyhnula obloukem. Navíc skvěle zahřeje. Směs Royal Chai, ze které nápoj připravujeme, si můžete v klubu pořídit domů. V listopadu se těšte na horkou čokoládu z Myšáka!

Kantýna a Cooking the Craft na Designbloku

Říká se, že jíme i očima. Proto tvůrci z Cirque menu pozvali ke svému masivnímu nerezovému stolu na Designbloku řezníky z Kantýny, kteří připravili masový pop-up

View post on Instagram
 

Další čtyři dny se o gastronomický zážitek postaralo duo František Skopec a Ivo Jedlička, kteří si na akci zopakovali svůj pop-up Cooking the Craft. Na designové nádobí absolventa UMPRUM servírovali šestichodové menu. 

Bavorský špás na dvorku

Festbier z tupláků, kariwurst v ruce, hodně tance a muziky. I letos se dvorek Dvou kohoutů a Bufetu proměnil v malý Oktoberfest. O uvaření Místního Festbieru 13° se postaral pivovar Dva kohouti, typické bavorské pohoštění připravili kuchaři z Bufetu. 

Chatařský ležák a kniha Chaty

V klubu Ambiente se křtila kniha Chaty. Vyslat do světa ji přišli i mistři chatařských jídel z Akonzervy Lukáš Dráb a jeho kolegové. K chatařské publikaci dostali zákazníci slevu na nákup omáček zavařených ve sklenici a plechovku Chatařského ležáku uvařeného sládky od Dvou kohoutů.

Langoš Fry Day a speciální host

Před karlínskou Eskou o předposledním říjnovém pondělí smažili své legendární langoše kreativní šéfkuchaři Jirka Horák a Tomáš Valkovič. Proč vám to říkáme? Na stage – rozumějte k fritéze – pozvali Oldřicha Sahajdáka, šéfkuchaře michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. Ten si pro hosty pop-upu připravil vlastní kombinaci – langoš s uzeným hovězím jazykem a krémovým křenem.

Zvěřinové hody Nad Stromovkou

Milovníci zvěřiny měli na konci října namířeno do letenského Lokálu, kde se na venkovním grilu rožnilo kančí a dančí maso. Z pípy teklo pečlivě ošetřené plzeňské a bylo veselo. 

Kulinář v Pasta Fresce

V Pasta Fresce jsme v říjnu připravili speciálně pro nejvěrnější hosty Ambiente další pop-up Kulinář. Šéfkuchař Tomáš Mykytyn se zástupcem Jakubem Krotitelem pracovali s českým skvostem – mléčným telecím, ze kterého připravili čtyřchodové menu s vinným párováním.

A jak se vlastně stát členem Kulinářského klubu? Ke členství se musíte projíst a propít. 

Setkání Bokovkářů

Po dlouhé době zase spolu byla parta Bokovkářů, která tentokrát usedla ke společnému stolu v obchodě vínem Merlot d'Or na Starém městě. Spolu s majitelkou Dianou Sixtovou ochutnali vína z investičního fondu a některá z nich vybrali i pro Bokovku, kde je budete moci brzy ochutnat. 

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme