facebook
instagram

Svatomartinské hody v Lokálu: k české kuchyni česká husa

21. října 2024
Foto:Kateřina Antoš
V případě Lokálu, kde si sváteční pokrm vychutnáte i letos, se jedná o čerstvé, nemražené husy z volného chovu z české Farmy Tůmovi v Nestanicích. Po upečení přichází na talíři s červeným zelím s jablky a knedlíky nebo lokšemi. Svatý Martin letos sice připadá na pondělí, v Lokálech si svatomartinskou husu ale můžete vychutnat již od soboty 9. listopadu.

Svatomartinské hody v Ambiente

Blíží se čas svatomartinských hus! Dozlatova upečených, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku.
Svou rezervaci si udělejte zde.

K české tradici patří česká husa. V Lokálech se letos bude podávat čerstvá, nemražená husa z Farmy Tůmovi v Nestanicích. Manželé Tůmovi nakupují jednodenní housata, o něž pečují a vykrmují je zhruba půl roku. Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, zůstávají v teple pod střechou. Poté se už o sebe starají venku v podstatě sama – oždibují trávu a podle libosti se dojídají zrním. Žijí tedy volně, s dostatkem krmiva i volnosti. Jakmile přijde jejich čas, nemusí husy nikam cestovat a nevystavují se zbytečnému stresu. Tůmovi totiž mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem. 

„Spolupráci s Farmou Tůmovi, která pro Lokály dokáže zajistit čerstvé husy v té nejlepší možné kvalitě, se nám povedlo navázat loni a mám z ní velkou radost. K české kuchyni česká husa zkrátka patří a my jsme dlouho hledali dodavatele, který by dokázal uspokojit naši poptávku nejen z hlediska kvality, ale také potřebného množství,” upozorňuje Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů. 

Svatomartinská historie

Mimochodem, víte, proč se s husami spojuje zrovna Martin, který jinak přijíždí na bílém koni? Podle jedné legendy husí kejhání rušilo kázání svatého Martina natolik, až nevychovaná drůbež skončila na pekáči. Také ve druhé verzi legendy hraje hlavní roli pronikavý husí hlas. Podle ní se svatý Martin schovával mezi husami, jelikož nechtěl být jmenován biskupem. Ptactvo ho ale prozradilo, čímž si opět vysloužilo upečení a snědení. Původ svatomartinské tradice lze dohledat až do 9. století. Za vlády císaře Karla Velikého připadal na svatého Martina podzimní termín odvádění robotních dávek. Poplatkem přitom mnohdy byla vykrmená bílá husa. Coby platidlo často sloužila i v českých zemích. Nejstarší zmínku byste našli v záznamech mnicha Antona von Snakeburga z 15. století či v koledách z téhož období. A dnes už si bez svatomartinské husy neumíme listopad ani představit.

Hodujeme celý víkend

Celkem do všech devíti Lokálů letos poputuje okolo 500 hus, z nichž vznikne svatomartinský pokrm. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky. Podle Lokálu obojí pak doplní houskový či bramborový knedlík nebo lokše.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.