Dvoudenní vývar z Čestru
Na vývar se vyplatí počkat. V Čestru čekají dokonce dva dny a přidávají do něj sušenou zeleninu, která chuť vývaru ještě zesílí. Nakupte hovězí kosti, nasušte si zeleninu a pusťte se do něj podle receptu šéfkuchaře Pavla Brichzina.
Na vývar:
- 10 kg hovězích kostí
- 20 l vody
- 2 slepičí stehna
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- sůl
Na sušenou zeleninu:
- 500 g mrkve
- 500 g celeru
- 250 g petržele
- 2 cibule
- půl paličky česneku
Všechnu zeleninu nakrájejte a usušte v sušičce.
- Kosti dejte do hrnce a zalijte vodou až po okraj. Pomalu zahřívejte na mírném plameni. Voda nesmí vařit. Jakmile se začnou objevovat malé bublinky, ztlumte plamen na minimum. Pěnu nesbírejte.
- Přihoďte slepičí stehna a koření. Mírně osolte. Takto vývar táhněte přes noc.
- Druhý den ráno seberte přebytečný tuk a uchovejte ho na později. Pokud se během noci vyvařilo hodně vody, můžete ji dolít. Přidejte sušenou zeleninu a nechte táhnout další den a noc.
- Ráno hotový vývar sceďte přes plátno. Podle chuti dosolte. Můžete také přidat tuk, který vám zbyl z prvního dne vaření.
- Podávejte se zastřeným vejcem, s nudlemi nebo zeleninou.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.