Maso na omáčky: sáhněte po hovězím krku nebo loupané pleci

3. října 2023
Foto: Honza Zima
Na omáčky se hodí maso lehce prorostlé tukem, s velkým podílem vaziva a výraznou chutí, která dodá omáčce sílu. Takový je právě hovězí krk a loupaná plec! Uděláte z nich skvělou rajskou, koprovku, křenovou omáčku, proslulé beef bourguignon nebo guláš.

Hovězí krk

V českých řeznictvích většinou koupíte hovězí krk, který se skládá ze tří částí:  začíná za hlavou, kde je špička krku, pokračuje krkem bez kosti neboli podplečím a končí vysokým roštěncem – v supermarketech tak paradoxně můžete s hovězím krkem koupit i jednu z nejcennějších partií na steak.

Špička krku má hrubší svalová vlákna, je lehce prorostlá tukem a má vysoký podíl vaziva – proto je na dlouhé vaření jako stvořená. Když tuto část krku dobře očistíte, hodí se i na mletí.

Podplečí (či také péro) se nachází uprostřed krku, je to přechod mezi krkem a vysokým roštěncem. Jde o obdélníkový sval s křehkou strukturou. Je to jedna z nejkřehčích partií, a pokud se bourá z jalovice nebo vola, bývá krásně mramorovaná. Podplečí se buď nechává vyzrát na steak, nebo se pouze odleželé dlouze peče a dusí.

Tip: Vychutnejte si hovězí krk na víně! Hovězí krk Francouzi nazývají bourguignon, a to právě proto, že se z něj dělá proslulé hovězí po burgundsku. Prorostlejší klihovaté částí se díky dlouhému dušení rozpustí, maso se rozpadá na jazyku a šťáva má silnou chuť. Hovězí krk využijete také při přípravě guláše.

Loupaná plec

Kromě krku můžete k přípravě nejen smetanových omáček použít loupanou plec. Ta patří k chuťově nejvýraznějším kusům hovězího, navíc má univerzální využití – v celku je skvělá právě do omáček nebo jako pečeně, a pokud je správně vyzrálá a naporcovaná, zazáří na grilu. 

Maso je umístěné přímo na lopatce, mezi velkou a kulatou plecí. Tahle část těla je u zvířete v neustálém pohybu, a proto je hodně prokrvená – právě to partii dává výraznou, až železitou chuť. Z lopatky jde snadno sloupnout, proto se jí říká „loupaná“. Před naporcováním má loupaná plec na řezu oválný tvar a výrazné mramorování.

Když loupanou plech zbavíte šlach a blan a odstraníte vnitřní středovou blánu, získáte jednu z nejvýraznějších steakových partií na gril. Naopak neopracovaná loupaná plec je ideální partie na pečení v celku a do omáček – kolagenní šlacha dodá omáčce sílu a výraznější chuť. Šlacha vařením změkne, na skus nic nepoznáte.

Tip: V běžných obchodech (a často i řeznictvích) se tato partie prodává pod univerzálním názvem hovězí plec.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.