Z jakého masa připravit carpaccio

6. září 2023
Foto: Honza Zima
Ve většině receptů na carpaccio z hovězího najdete svíčkovou. Je to nejlibovější maso s jemnou strukturou. A stejně jako v případě tataráku si to řada lidí nedokáže představit jinak. Skvělé carpaccio se přitom dá udělat i z jiných druhů masa, které jsou stejně hodnotné, a navíc levnější. Máme hned dva tipy!

Dejte šanci ořechu….

U carpaccia se vyplatí řídit jednoduchým pravidlem – použijte vždy steakové maso. V restauracích Ambiente se osvědčil malý ořech neboli rump steak. Je to nejkřehčí a nejšťavnatější část kýty a dá se považovat za partii s nejjemnější chutí hned po svíčkové. 

Tenké plátky malého ořechu používají na carpaccio v Kantýně, kde ho ochucují parmazánovou emulzí a petrželovým oleje. V Pizze Nuova ho párují s lanýžovým olejem nebo s domácí majonézou. V Pasta Fresce si jej můžete dát s ricottou a olivami. „Carpaccio připravujeme nejčastěji z ořechu, ale občas ho prostřídáme s válečkem z velkého ořechu,“ říká Tomáš Mykytyn, šéfkuchař Pasta Frescy.

View post on Instagram
 

…anebo nízkému roštěnci

Na klasické carpaccio ze svíčkové nebo malého ořechu je dobré krájet maso vychlazené – jen tak se vám povedou opravdu tenké plátky. V Kantýně je ještě mírně rozklepávají hladkou paličkou přes pečicí papír tak, aby byly co nejtenčí.

V Bufetu na to jdou přesně opačně. Jejich carpaccio je specifické tím, že je nakrájené na silnější plátky. Maso v celku nejdřív naloží do hořčice a pepře a zprudka opečou na ohni. „Protože děláme hrubší plátky, potřebovali jsme do receptu jinou partii než například malý ořech, který by po zatáhnutí na ohni a nakrájení byl tužší. Carpaccio proto připravujeme z nízkého roštěnce,“ vysvětluje šéfkuchař Bufetu Petr Benda.

View post on Instagram
 

Carpaccio pro hraběnku

Carpaccio vzniklo v roce 1950 v Benátkách. Vymyslel ho italský hoteliér Giuseppe Cipriani ve svém proslulém Harry’s baru. Poprvé ho naservíroval v roce 1950 hraběnce Amalii Nani Mocenigo poté, co jí lékař nařídil přísnou dietu, která zakazovala mimo jiné vařené maso. Cipriani chtěl vyhovět jejím chutím, a tak vymyslel jídlo, jehož hlavní složkou není maso vařené, ale syrové.

Plátky svíčkové nemají samy o sobě zrovna výraznou chuť, a tak ho Cipriani doplnil zálivkou. Do majonézy přidal citronovou šťávu, trochu worchesterské omáčky a kapku mléka. Maso s dresinkem vytvořilo na talíři barevnou kombinaci, která Ciprianimu připomněla obrazy italského malíře z 15. století Vittora Carpaccia, a proto pokrm pojmenoval po něm.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.