facebook
instagram

Gastro průvodce Kodaní: Od snídaně přes kávu a rychlý oběd až po slavnostní večeři

5. srpna 2024
Foto: Vojtěch Tesárek
Jana Slabá, generální manažerka vzdělávacího centra UM, vyrazila do Kodaně. Jejím cílem byla inspirace pro naplňování vize UMu – definování středoevropské kuchyně. Přitom ale stihla navštívit spousty zajímavých míst. Ať už vyrazíte za výběrovou kávou, voňavým pečivem, rozmanitým street foodem, mořskými plody i michelinským fine diningem, v Kodani rozhodně nešlápnete vedle. Tady jsou její tipy.

Půjčte si kolo!

Tuhle radu jsem dostala od šéfa programu MAD Eda Romeina a jednoznačně to bude můj tip číslo 1. Jezděte na kole! Kodaň byla pro jízdu na kole stvořená. Dostanete se na něm všude nejrychleji, nejlevněji a prohlédnete si přitom celé město.

Stáhněte si Donkey Republic a kolo si půjčte a vraťte na jedné ze stanic, které jsou doslova na každém rohu. Cyklistům je přitom přizpůsobená doprava, řidiči aut jsou víc než ohleduplní a na kole tu jezdí opravdu každý svou rychlostí i stylem. Do toho!

Pekárny 

Kodaň je známá vysokou koncentrací skvělých pekáren, kterých je tam opravdu mnoho a skutečně stojí za vyzkoušení. Mně se asi nejvíc líbilo v Juno –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ neoznačeném rohovém provozu, kde stojí frontu na Kanelsnurren a hebký filtr do vlastního hrnečku z pražírny Prolog místní v teplákách i mlsní turisté. Tam jsem pochopila, jak moc kardamomové má být dánské kynuté a ochutnala nejlepší citronový chlebíček, jaký jsem kdy měla.

Po městě má několik poboček i fantastický Hart, který má výborný vláčný chleba, dokonalý cheesecake a nabízí také lokální specialitu Tebirkes –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sladké pečivo z laminovaného těsta s marcipánem a mákem. Moc mi chutnalo také v Lille, které se nachází v blízkosti bývalé Nomy a kde určitě zkuste sausage roll –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ rolku s párkem. Skoro by se dalo říct, že v Kodani nemůžete narazit na špatnou pekárnu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ já vyzkoušela a s radostí doporučím i Bageriet B, Benji, Batting Bakery, Meyers Bakery nebo Andersen&Maillard

View post on Instagram
 

Ať už zajdete do kterékoliv zmíněné pekárny, řekněte si o podpultovku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ typickou dánskou snídani, housku s máslem a sýrem. Na optání vám housku rozkrojí a naplní a vy rázem zapadnete mezi místní. Pokud byste se chtěli naučit péct po dánsku, přihlaste se stejně jako já na kurz do Meyers Madhus. Přivezla jsem si recepty nejen na několik různých chlebů včetně žitného, ale i na kardamomové motance. Uvidíme, jak budou fungovat s naší moukou!

View post on Instagram
 

Káva a pražírny

Kávové tipy jsem před cestou dostala například od headbaristy Ondry Štökla i místních kávových nadšenců. Jejich tipy ráda posouvám dál, protože kávu jsem si tam opravdu vychutnala a dokonalé filtry jsem obdivovala každý den. Takže kromě výše zmíněných pekáren bych na kávu vyrazila i do: Coffee Colective, La Cabra, Prolog nebo April Coffee.

View post on Instagram
 

A kam až vyhládne?

Na svou ranní ovesnou kaši se vydejte do GRØD (=dánsky kaše) nebo zamiřte do věhlasné Mirabelle, z jejichž bohatých snídaní si nebudete moct vybrat. V Kodani má své místo street food –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dejte si vychytaný burger v Popl Burger nebo Gasoline, perfektní smažené kuře v housce v Poulette a skvělou pizzu v Diamond Slice nebo v Baest, kde si veškeré komponenty vyrábí sami.

View post on Instagram
 

Za streetfoodem všech druhů a chutí se vyplatí vyrazit do Reffen. Tenhle obrovský streetfood market má otevřeno každý den a nabízí možnost vybrat si více jídel z různých stánků a pak si je společně vychutnat u jednoho stolu. Pro další výběr zajímavých podniků si zajeďte do Vesterbro, kde sídlí Warpigs –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dánská kopie našeho Big Smokers, Fiskebar plný skvělých ryb a mořských plodů nebo mexické Hija de Sanchez.

View post on Instagram
 

Večer se určitě vypravte do Barabba, kde si můžete vychutnat nápaditou italskou kuchyni, skvělá přírodní vína a užít si parádní atmosféry podniku, kde se po práci schází lidé z gastronomie.

Na skleničku skvělého přírodního vína pak vyhledejte Ved Stranden 10, které se nachází přímo u kanálu a s krásným výhledem na Christianborg. Já si tam s radostí vychutnala vína od slovenských Naboso a skvělé místní sýry! Stejně tak vás potěší i vinný bar Josephine, kde ochutnáte nejen místní vína od seriózních vinařů. K vínům si můžete zakousnout také skvělé sýry nebo malá jídla.

A pokud se tu náhodou ocitnete v době nějaké velké slávy, životního jubilea nebo výročí svatby, zajděte si do Gerania nebo Alchemist. Nezapomenete na to.

View post on Instagram
 

Trh

Jsem moc ráda, že jsem v Kodani vychytala místní farmářský trh Grønt Marked. Trh se skládal z asi 20 stánků, ve kterých se nabízela sezonní sklizeň, nakládané a fermentované výrobky a vejce. Nakupují tam šéfkuchaři tamních michelinských restaurací, ale i místní, kterým nabídka složená jen z bylinek a jarní cibulky hlavu nezamotá. Trh je každý týden v měsíci vždy na jiném ze čtyř stálých míst. 

View post on Instagram
 

Opusťte Kodaň!

Určite si vyhraďte čas i na vycestování za hranice Kodaně. My jsme si půjčily auto přes aplikaci GoMore a vše bylo rychle vyřízené a jednoduché. Cílem cesty byla farma Mangholm, která je dodavatelem pětihvězdičkové restaurace Geranium v Kodani. Tahle oáza klidu, která představuje biodiverzitu v praxi, se nachází jen desítky minut od velkoměsta. Na farmě mají i malou restauraci, kde si můžete užít malých talířků s jídlem z vlastních nebo pečlivě vybraných surovin

A když už tu budete, dojeďte do Muzea moderního umění Louisiana. Samotné muzeum je překrásná budova nacházející se na břehu moře. Architektura celé stavby je dechberoucí, přilehlé venkovní prostory stejně tak. V muzeu Louisiana zpravidla probíhají výstavy výjimečných umělců a najdete v něm i malý obchod se severským designem a plakáty s vystavenými díly. My jsme měly šanci prohlédnout si díla Chaïm Soutine, jehož plakát sardinek už mi visí doma v kuchyni.

Dostala jsem doporučení ještě na spoustu dalších míst, která jsem bohužel nestihla navštívit, ale jejich seznam aspoň přikládám:

  • na skleničku vína v plavkách do La Banchina
  • do Auren's Deli pro nákup špičkových surovin a skvělá malá jídla
  • do Silberbauers na skvělý nedělní oběd
  • na skvělá malá jídla a vína do Omar
  • do Møntergade na tradiční smorrebrod
  • do Villet na pohodovou večeři s kamarády
  • na cokoli do Apotek 57
  • na nejlepší kodaňský ramen do Slurp Ramen 
  • na přírodní vína a jídla ze sezonních surovin do Den Vandrette 
  • do restaurace Barr na výbornou večeři, řemeslná piva a přírodní vína 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.